Socials

Blog

wandelen in Drenthe

De mooiste gebieden om te wandelen in de provincie Drenthe

Wanneer ik weer in de provincie Drenthe ben, kan ik genieten van de vele mogelijkheden om de natuur in te gaan. Er zijn zoveel fijne plekken om te ontdekken, terwijl ik jaren in de regio heb gewoond ontdek ik nog nieuwe steeds gebieden. Tips voor een aantal favoriete wandelgebieden in Drenthe om te wandelen. Mooie gebieden om te wandelen in Drenthe.

Wandelen in Drenthe

Een van de mooiste provincies in Nederland om te wandelen is Drenthe. De natuur is enorm divers met heidevelden, bossen, zandverstuivingen en beekjes omringd door brinkdorpen. Drenthe kent een aantal natuurgebieden die perfect zijn om allerlei soorten wandelingen te maken. Lange afstanden, dagwandelingen, maar ook relatief korte wandelingen. De provincie kent zelfs drie nationale parken: Dwingelderveld, Drensche Aa en Drents- Friese Wold. Tips voor mooie wandelgebieden in de provincie Drenthe.

Wandelen in het Nationale Park Drentsche Aa

De Drentsche Aa is een prachtig stukje natuur bovenin Drenthe. Mijn hardlooprondje gaat regelmatig deze kant op en ook qua wandelingen ben je hier op de juiste plek. De Drentsche Aa is een slingerende beek van 28 kilometer die je niet alleen langs natuurgebieden brengt, maar ook langs 21 dorpen. Nationaal Park De Drentsche Aa biedt een afwisselend landschap en bevat verschillende kleinere natuurgebieden. Zo kun je diverse routes lopen in Balloerveld over de heide, maar ook rond de dorpen Zuidlaren, Grolloo, Orvelte en Annen zijn verschillende routes te vinden. In het UNESCO Geopark de Hondsrug loop je de IJstijd in, je vindt er diverse sporen van Hunebedden. Het gebied strekt zich uit van Emmen tot aan Groningen en ligt dus grotendeels in De Drentsche Aa.
Meer lezen over dit gebied?

Drentsche Aa – Gasteren

In de Gasterse Duinen heb je de mogelijkheid om een Hunebed te aanschouwen tijdens je wandeling.  Het hunebed D10 laat samen met oude karrensporen de oude bewoningssporen zien. Tijdens je rondje van ongeveer vijf kilometer kom je door golvend heidelandschap en kleine vennetjes. Een leuke en afwisselende wandeling met af en toe gezelschap van Schotse Hooglanders. In augustus staat de hei in bloei en word het landschap prachtig paars.
Meer lezen over dit gebied?

Tip: In midden Drenthe kun je overnachten in een Cabiner. Je maakt dan al een Cabiner Trekking voordat je bij het huisje aankomt.

Drentsche Aa – Oudemolen

De wandelroute die je rond Oudemolen vindt, kun je combineren met de wandeling in de Gasterse Duinen. Hierdoor kun je er een extra lange route van maken. De standaard route, de blauwe paaltjes, is een wandeling van ongeveer zeven kilometer die langs heidevelden, bos en open weides brengt.
Meer lezen over dit gebied?

Wandelen bij Drouwenerzand

Op een zonnige dag besloten we op zoek te gaan naar een wandelroute iets verder van huis (Zuidlaren). Drouwen staat ook wel bekend om hun speeltuin/ kinderpretpark, dat er ook nog een prachtig natuurgebied ligt, wist ik niet. We starten de route op de parkeerplek van het attractiepark en lopen vanaf daar de paarse route, een rondwandeling van 4,5 kilometer. Het is een afwisselende wandeling met bos en heide op de route.
Meer lezen over dit gebied?

Wandelen in Nationaal Park Dwingelderveld

Het grootste aaneengesloten heideveld vind je in Dwingelderveld. Hier ervaar je de stilte pas goed. Er zijn twee schaapskooien in Dwingelderveld; de Ruiner Schaapskudde en de Dwingelder Schaapskudde. Kijk dus niet raar op wanneer je tussen de schapen wandelt. Het nationale park wordt omringd door brink- en esdorpen. Plekken waar je terecht kunt voor restaurants en terrasjes.
Lees meer over Dwingelderveld

Wandelen in Nationaal Park Drents – Friese Wold

Ben je een liefhebber van bos? Dan zit je hier goed. Na de Hoge Veluwe is dit het grootste aaneengesloten bosgebied. Je kunt hier wandelen in 6000 hectare bos, heide, stuif en grasland. Een gebied met veel variatie en ook veel verschillende startpunten. Je kunt beginnen in het Friese Appelscha of in het Drentse Ruinen. Het Drents – Friese Wold is niet alleen de plek voor wandelaars, ook voor de mountainbike zijn er genoeg routes.
Lees meer over het Drents – Friese Wold

Op deze kaart vind je alle wandelroutes in de provincie Drenthe

Lees meer over Noord Nederland

Your Travel Guide is een digitale reisgids met persoonlijke en eerlijke tips voor (solo) road trips, citytrips en fijne escapes in de natuur; of een combinatie van alle drie! Liefde voor bestemmingen als New York, Noord- Amerika en dicht bij huis in Europa. Ontdek de hotspots & bezienswaardigheden in populaire bestemmingen of juist de verborgen parels.

Your Travel Guide

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in Amerika. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips, nature escapes en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beathen plekken. Inmiddels is YTG een platform voor soloreizigers.

Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on