Nature escapes in Europa – fijne plekken in de natuur

Favorite Friday // Natuurwonderen

Nature escapes in Europa – fijne plekken in de natuur

Tegenwoordig kan ik de natuur steeds meer waarderen. Vroeger hoefde je mij niet mee te nemen om te wandelen, fietsen dat ging nog. Maar hoe ouder ik word, hoe meer ik behoefte heb om mij even ’terug te trekken’ in de natuur. Even opladen en geen prikkels van de stad. Gelukkig heb ik de afgelopen jaren al wonderschone natuurgebieden gezien en probeer ik het ook steeds meer op te zoeken tijdens mijn reizen. Zeker wanneer ik roadtrips maak, probeer ik stad en natuur af te wisselen. Ook in Europa vind je genoeg mooie plekken in de natuur, fijne plekken waar je even kan ontsnappen.

Gauja National Park – Letland

Het Gauja National Park deed mij een beetje denken aan de wildernis zoals je die op televisie ziet. Totaal niet mijn eerste gedachte wanneer je aan de natuur in Letland denkt. In het Gauja National Park liepen we verschillende wandelroutes en zagen we mooie gebieden voorbij komen. Gauja National Park is misschien niet zo bekend als de hoofdstad Riga, maar daarom juist een aanrader om te combineren met een stedentrip.
Meer lezen over het Gauja National Park

Favorite Friday #10 // Natuurwonderen

Plitvice Meren National Park – Kroatië

Zoveel watervallen heb ik nog nooit eerder gezien in een dag bij de Plitvice meren in Kroatië. En de kleuren zijn werkelijk zo mooi om te aanschouwen in de lente. Alles is felgroen, niet alleen de bomen, maar ook het water. Een wandeling langs alle watervallen is zeker aan te raden wanneer je in Kroatië bent. Je loopt van de ene naar de andere waterval, de een nog mooier dan de ander. Een dagtrip naar de Plitvice meren is de moeite waard in ieder seizoen.
Lees meer over de Plitvice Meren in Kroatië

Favorite Friday #10 // Natuurwonderen

De weidsheid van Schiermonnikoog

Mijn favoriete Waddeneiland – Schiermonnikoog. De plek waar ik mij thuis voel en het liefst meerdere keren per jaar kom. Ik ken het eiland inmiddels redelijk, maar toch ontdek ik steeds nieuwe plekjes, nieuwe wandelroutes, nieuwe uitzichten. Hoe fijn is het om een heerlijke strandwandeling te maken op het eiland waar je bijna niemand tegenkomt. Dat is Schiermonnikoog.
Lees meer over Schiermonnikoog

Preekstoel beklimmen – Noorwegen

Een van mijn eerste roadtrips waar de natuur centraal stond vergeet ik niet snel. In Noorwegen verbleven ruim twee weken om de natuur te verkennen. Jotunheimen is al een van de parels die je niet mag overslaan, maar de Preekstoel zeker niet. In de regio Ryfylke is de Preekstoel de bekendste trekpleister. De wandeling naar boven is best pittig, maar zeer de moeite waard. Vertrek vroeg op de ochtend zodat je niet in de rij hoeft aan te sluiten naar boven.
Lees meer over het beklimmen van de Preekstoel in Noorwegen

Favorite Friday #10 // Natuurwonderen

Bewonder de Fjadrargljufur Canyon – IJsland

De Grand Canyon van IJsland. Een diepe kloof die in de winter oplichtte alsof de bergen van goud waren. We hadden redelijk geluk met de weersomstandigheden, want de combinatie van zon en nog een beetje sneeuw maakte dit tot een schilderij. De kleur was zo prachtig om te zien en de kloof was zeer indrukwekkend.
Lees meer over mooie natuurgebieden in IJsland.

Favorite Friday #10 // Natuurwonderen

De gletsjers in het meer van Jokulsarlon – IJsland

Hier had ik nog wel uren willen blijven, steeds veranderende landschappen, ijsblokken die op het strand gesmeten worden, de natuur in volle glorie. Dat is het het meer van Jokuslaron, een van de mooiste dingen die ik misschien wel gezien heb. Kinderlijk enthousiasme kwam in mij boven toen ik de eerste ijsschotsen zag drijven. Toen er nog een zeehond bijkwam stond ik nog net niet te springen van geluk. Ook het strand was fascinerend. Enorme ijsschotsen werden op het strand gesmeten alsof het niets was. Dit wil ik ooit nog eens meemaken in mijn leven!
Lees meer over Jokulsarlon

Favorite Friday #10 // Natuurwonderen

Het Tatra Gebergte – Polen en Slowakije

Het Tatra gebergte tussen Polen en Slowakije leent zich perfect om de natuur in te gaan. Wandelen over de grens is zelfs mogelijk. Je kunt er korte dagwandelingen maken, maar ook meerdaagse hikes. We verkenden zowel de Slowaakse kant als de Poolse kant en beiden zijn ideaal om je even terug te trekken. Wandelingen door bergen, langs mooie meren of door bossen, het kan allemaal in het Tatra Gebergte. Een van de mooiste en bekendste wandelingen in het Poolse gedeelte is die naar Morskie Oko. In een wandeling van negen kilometer loop je naar een prachtig meer omringd door de bergen.
Lees meer over het Tatra Gebergte in Polen en in Slowakije

Ontdek de rust op Herm Island

Een van de Engelse Kanaaleilanden voor de kust van Frankrijk is Herm Island. Mijn dagtrip naar dit eiland was zo fijn, dat ik er nog steeds met regelmaat aan terugdenk. De omstandigheden waren perfect, mooi weer, de lente was net begonnen en het was niet super druk op het eiland. Een rondje over het eiland is ongeveer zes kilometer, een relatief korte afstand. Maar maak juist onderweg de stops bij de mooie stranden, kijk of je papegaaiduikers spot of droom gewoon even weg. Dat kan allemaal op Herm Island.
Lees meer over Herm Island

Solo Travel Guide - tips voor alleen reizen op Guernsey

De krijtrotsen van Stevns Klint en Mons Klint – Denemarken

Denemarken, misschien niet de eerste plek waar je krijtrotsen verwacht. Toch heeft het land een tweetal ruige kustplekken. Zowel bij Stevns Klint als Mons Klint bestaat de kustlijn uit hoge krijtrotsen. Bij beiden kun je lange wandelingen maken door de natuur en zijn er nog andere bezienswaardigheden die je kunt bezoeken. Het is een aanrader om de kustlijn vanaf het water te bekijken.
Lees meer over Stevns Klint en over Mons Klint

Photodiary // 20x Road trip Denemarken in beeld
Nature Escapes

Wegdromen op Vlieland

Hoewel Schiermonnikoog mijn favoriete eiland is, kom ik ook graag op de andere eilanden. Vlieland is vergelijkbaar met Schiermonnikoog. Het is er klein, rijden weinig auto’s en je kunt het grootste deel lopend of fietsend doen. De laatste keer dat ik op Vlieland was ontdekte ik veel leuke plekken om een tussenstop te maken tijdens het wandelen of fietsen. Want dat zijn toch wel de dingen waarvoor ik naar een eiland afreis.
Lees meer over Vlieland

Ontdek Vlieland tijdens een weekendje weg – tips voor activiteiten en restaurants

Wandelen tussen de kastelen in de Eiffel in Duitsland

In de paar dagen dat ik in de Eiffel in Duitsland verbleef zag ik hoe mooi de natuur daar is. Goede wandelroutes zijn er te vinden omringd door schattige dorpjes. De highlight van de regio is de Geierlay hangbrug bij het dorpje Morsdorf. Hier wandel je over 100 meter hoogte tussen twee ‘bergtoppen’. Een leuke bezienswaardigheid om te proberen, maar maak vooral ook de wandeling onder de brug terug naar het dorpje. Hier heb je pas echt het idee in de natuur te zijn.
Lees meer over de Eiffel

De Geierlay hangbrug bezoeken in de Eifel - go or no go?

Hiken in het Slowaaks Paradijs

Het Slowaaks Paradijs ligt vlakbij het Slowaakse deel van het Tatra Gebergte waardoor Slowakije een walhalla is voor natuurliefhebbers. Het Slowaaks Paradijs bestaat een stuk minder uit de gebergten die je in het Tatra wel vindt, overigens is hier ook nog genoeg hoogteverschil. Je kunt tal van wandelingen lopen, allemaal verschillend qua niveau. Soms moet je langs rotswanden en over kleine trapjes, maar je kunt ook een relatief makkelijkere wandeling volgen.
Lees meer over Slowakije

Nature Escapes

Jotunheimen- Noorwegen

Een van de natuurgebieden waar we langere tijd verbleven was Jotunheimen in Noorwegen. Een week lang verbleven we in een cottage in de natuur. We konden de wandelingen vanuit het huisje starten. Langs watervallen, bergen op wandelen of mooie meren. Jotunheimen heeft veel te bieden. En nog meer zelfs, want in een week hadden we nog lang niet alles gezien. De afstanden tussen plekken zijn relatief groot, waardoor je ruim de tijd kunt nemen om het gebied te verkennen.
Lees meer over natuurgebieden in Noorwegen.

Nature Escapes

Het Duitse Waddeneiland Borkum

Minder bekend dan de Nederlandse Waddeneilanden zijn de eilanden van Duitsland. Borkum is daar een van. Je kunt vanaf Nederland naar Borkum afreizen. Vanaf de Eemshaven vertrekken er dagelijks boten. Het eiland verleent zich prima om te fietsen en wandelen, al heb je dat gevoel minder als je aankomt op het eiland. Je komt direct in een dorpje aan waar redelijk wat drukte heerst. Huur een fiets en verken het eiland. Stap af op mooie plekken in de natuur en komt tot rust op Borkum.
Lees meer over Borkum

12 uur in // Een dag op het Waddeneiland Borkum in Duitsland

Het schiereiland de Koerse Schoorwal – Litouwen

Hoewel het voor de inwoners van Litouwen meer als een eiland voelt, is het officieel een schiereiland. Het grenst namelijk aan Wit Rusland en daar kom je niet zo makkelijk. Vanaf Klaipeda neem je de boot die je in enkele minuten naar de overkant brengt. De Koerse Schoorwal is langgerekt en niet breed. Wij begonnen aan het uiterste einde en reden zo langzaam terug. Vanaf daar zie je in de verte Wit Rusland liggen, een gebied waar je als Nederlander niet even snel een bezoekje aan brengt. Het eiland heeft prachtige natuurgebieden waar je perfect kunt wandelen, maar ook kunt genieten van zandstranden.
Lees meer over de Koerse Schoorwal

De verborgen parel aan de Baltische Kust: Koerse Schoorwal in Litouwen

Het Deense Waddeneiland Romo

En ook Romo is officieel eiland af, het Waddeneiland is namelijk via de weg bereikbaar en voelt daardoor direct minder als een eiland. Sowieso miste ik hier wat de charme van een Nederlands Waddeneiland. Fietsen en wandelen is natuurlijk mogelijk op Romo en dorpjes genoeg om een kijkje te nemen. Maar de vrijheid die ik bijvoorbeeld op Schiermonnikoog heb tijdens een rondje rennen, miste ik hier. Overigens ook leuk om te proberen, even met de auto een stukje op het strand.
Lees meer over Romo

Rømø - het Waddeneiland in Denemarken dat eigenlijk geen eiland is

Het grootste Nederlandse Waddeneiland- Texel

Hierdoor misschien ook mijn minst favoriete eiland, je hebt toch minder het idee dat je op een eiland bent. Van noord naar zuid ben je ongeveer twintig minuten onderweg. Je moet de plekjes opzoeken die je een eilandgevoel geven en dat is zeker mogelijk op Texel. Er zijn natuurgebieden genoeg om te verkennen en met mooi weer is het eiland groot genoeg om per fiets te verkennen.

10 activiteiten en bezienswaardigheden voor een weekendje Texel

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on