Ode aan Schiermonnikoog // De mooiste herinneringen aan het eiland

Monthly Favorites // Augustus 2018

Ode aan Schiermonnikoog // De mooiste herinneringen aan het eiland

Afgelopen jaar had ik geluk. Ik ging al vijf keer richting mijn favoriete eiland. Schiermonnikoog, het eiland waar ik mij thuis voel. Het eiland waar ik al jaren kom, maar waar ik iedere keer nog nieuwe dingen ontdek. De plek waar ik het liefst mijn hardloopschoenen aan trek. Of mijn wandelschoenen. Afgelopen jaren maakte ik vele herinneringen op het eiland. Die wil ik graag met jullie delen, hopelijk nemen jullie een beetje van mijn liefde voor Schiermonnikoog over. 

Vliegeren

Vaak wandelen we of fietsen we over het eiland om weer nieuwe plekjes te ontdekken. Af en toe boeken we een excursie om meer te weten te komen over Schiermonnikoog. Vanuit mijn werk deden we een dagje Schiermonnikoog en op het programma stond vliegeren. Vroeger ooit een poging gedaan met een kleine vlieger en vaak zag ik mensen stuntelen op het strand. Deze keer was het tijd om het zelf te proberen. En eigenlijk merkte ik toen pas hoe leuk het was! Proberen de grote vlieger in de lucht te houden was echt heerlijk om te doen.

Ode aan Schiermonnikoog: de mooiste herinneringen aan het eiland

Balgexcursie

Het oostelijke puntje van Schiermonnikoog is nog redelijk onbekend voor mij. Hier mag je tijdens het broedseizoen niet naar toe en vaak waren we rond deze periode aanwezig. Inmiddels kom ik ook wel buiten het broedseizoen en ontdek ik dit stuk steeds meer. Met een Balgexpres kun je richting de meest oostelijke punt van het eiland. De tractor brengt je over het strand richting dit verlaten stukje. Daar aangekomen heb je mogelijkheid om zeehonden te spotten die hier of op het strand liggen of in de zee zwemmen. Wij hadden tijdens deze trip geluk, deze keer met het weer, precies op het moment dat wij op het strand waren, was het droog. Onderweg reden we door een aantal buien, maar goed dat maakte het landschap natuurlijk erg fotogeniek. En gelukkig kwam er ook nog een zeehondje voorbij zwemmen.

Ode aan Schiermonnikoog: de mooiste herinneringen aan het eiland

Ode aan Schiermonnikoog: de mooiste herinneringen aan het eiland

Verjaardagsweekend

In de tijd dat we tijdens Pinksteren naar Schiermonnikoog gingen, viel mijn verjaardag in een weekend Schier. Eigenlijk de enige keer dat ik mijn verjaardag niet thuis vierde. Het was een weekend met super mooi weer en we leefden dan ook veel buiten. In een huisje aan het strand je verjaardag vieren, wat wil je nog meer.Ode aan Schiermonnikoog: de mooiste herinneringen aan het eiland

November Wandelmaand

In november ben je iets minder zeker van mooi weer. Toch heb ik liever af en toe een bui dan een grijze wolkenmassa de hele dag. En laat dat eerste het geval zijn tijdens de wandelmaand. We maakten een mooie wandeling langs alle oorlogsherinneringen op Schier en een wandeling over het Waddenstrand. Vooral tijdens deze wandeling was het genieten van de wolkenlucht op het wad. Ik heb nog nooit zo’n mooie lucht weerspiegeld gezien op de zee. Het maakte de wandeling echt af. Lekkere herfstluchten tijdens de wandelmaand.

Ode aan Schiermonnikoog: de mooiste herinneringen aan het eiland

Ode aan Schiermonnikoog: de mooiste herinneringen aan het eiland

Overnachten

Inmiddels heb ik in een aantal accommodaties overnacht op Schiermonnikoog. De langste tijd dat ik ooit op het eiland was, was een week. Meestal blijft het bij een weekend en ook dan is een goede accommodatie fijn. Ik sliep in Rijsbergen, waar een fantastisch sfeertje hangt (helaas is Rijsbergen dicht), het oudste hotel van Schiermonnikoog Hotel van der Werff, een aantal vakantiehuisjes, Landal met een zwembad, wat in de winter best fijn is of in It Aude Kolonyhus, de plek waar vroeger de bleekneusjes opgevangen werden.

Ode aan Schiermonnikoog: de mooiste herinneringen aan het eiland

Ode aan Schiermonnikoog: de mooiste herinneringen aan het eiland

Weer

Een van de voordelen van een Waddeneiland is het weer. Door de wind is het weer er vaak beter dan op het vaste land, misschien wel iets kouder, maar daar kun je je op kleden. Ik heb bijna alle weersoorten ondertussen meegemaakt op sneeuw na, iets wat ik nog wel een keer wil ervaren. We hebben een keer hele dichte mist gehad, stormen, hittegolven en eigenlijk vaak hele goede dagen. Nog nooit heb ik een dag binnen moeten blijven vanwege het weer. Wel heb ik herinneringen aan de eerste keer overnachten op Schiermonnikoog aan de weersomstandigheden. Steeds weer op de fiets, nat geworden, opgedroogd en weer op pad. Maar ook maakte ik de mooiste Waddenzee ooit mee, had ik ooit een 100% kans op regendag, maar lag ik lekker in de zon en heb ik een van de mooiste zonsondergangen en zonsopkomsten gezien. Genoeg mooie en fijne herinneringen aan dit eiland.

Ode aan Schiermonnikoog: de mooiste herinneringen aan het eiland Ode aan Schiermonnikoog: de mooiste herinneringen aan het eiland

 

Meer lezen over Schiermonnikoog?
Restaurants op Schiermonnikoog
Wat te doen op Schiermonnikoog
Een dagje Schier
Balgexpres
Excursie Engelsmanplaat
Wandelroutes op Schiermonnikoog
Schiermonnikoog in de winter
November Wandelmaand


Overnachten op Schiermonnikoog
It Aude Kolonyhus
Hotel van der Werff
Vitamaris
Alle accommodaties op Schiermonnikoog op een rijtje
Ode aan Schiermonnikoog: de mooiste herinneringen aan het eiland

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on