Ontdek de Sahara van Nederland met de Vliehors Expres op Vlieland

Vlieland

Hoewel het laagseizoen al begonnen is, is het niet te zien bij het vertrek van de Vliehors aan het einde van de Badweg. Twee grote groepen mensen staan klaar om twee uur lang even helemaal niets te moeten. De Sahara van Nederland te bekijken en misschien wel zeehondjes te spotten. Even niets anders dan zee en strand om je heen. Naar het einde van het eiland met de Vliehors Expres. 

Vliehors – een uniek stukje natuur op Vlieland

We rijden ongeveer 18 kilometer naar het uiterste westelijke helft van het eiland. In twee grote wagens rijden we achter elkaar. Af en toe langs de kustlijn en soms iets verder het strand op door de golfbrekers die bijna tot aan de duinenrij rijken. In redelijk tempo rijden we door, ik zit achterin en kan dus naar buiten kijken en foto’s nemen van de truck achter ons. We rijden helemaal door naar het einde van het eiland. Er staan nog houten palen, restanten van de aanlegsteiger die in de zomer gebruikt wordt voor de veerdienst met Texel. Met zo’n 25 vierkante kilometer is de Vliehors de grootste zandvlakte van Noord- West Europa. In de wintermaanden kan deze overspoeld worden door de zee. Een deel van het gebied is overigen militair terrein, in het weekend ben je vrij om hier rond te lopen. Vanuit de verte is de vuurtoren van Texel te zien. In het water dobbert een zeehondje en op de zandplaat tussen Texel en Vlieland ligt een groep te genieten van het zonnetje. Het stuk is maar 1,5 kilometer breed, maar toch wel 13 meter diep op sommige plekken. 

Vliehors
Vliehors
Vliehors
Texel
Vlieland
Vlieland

Drenkelingenhuisje

Doordat we met twee grote groepen richting de Vliehors rijden, wisselen we elkaar af. Wij stappen als laatste uit bij het Reddingshuisje. De plek in niemandsland waar vroeger drenkelingen terecht konden. Sinds 1953 wordt het niet meer gebruikt, maar in de vroegere jaren konden drenkelingen vanaf daar contact opnemen met het Posthuys, de dichtstbijzijnde locatie. Drank en kleding lagen klaar voor de aangespoelde drenkelingen. Tegenwoordig is het Drenkelingenhuisje een klein museum geworden met aangespoelde attributen en restanten van zeedieren. Het bot van een inktvis wordt getoond, zakjes waar eieren van haaien in hebben gezeten, kaken van zeehonden en ondertussen leren we waarom een inktvis zo vaak zijn tanden poetst (zijn ontlasting komt uit hetzelfde gat). Op de vraag wat het meest bijzondere is wat aangespoeld is, geeft Maarten aan dat het een potvis is waar hij zelf bij was toen deze gevonden is. Geen woord over de kunstgebitten die in het water staan achter hem. Door de container ramp (januari 2019) hangen er allemaal jasjes in verschillende kleuren. Ook Vlieland is niet is deze ramp niet ontgaan. 

Op Schiermonnikoog ging ik mee naar het meest oostelijke deel van Schiermonnikoog – De Balg

Vlieland
Vlieland
Vlieland
Vlieland

Buiten kunnen we opwarmen aan het kampvuur wat stond te branden van de vorige groep. Een outdoor gevoel bekruipt zo op het uiterste stukje Vlieland. Donkere wolken passeren het eiland, maar we houden het droog. Het najaar heeft ook zo zijn charme om een Waddeneiland te bezoeken. Misschien juist wel een hele mooie periode om met de Vliehors naar de Sahara van Nederland te gaan op excursie. 

Praktische informatie Vliehors Expres

  • Een rit met de Vliehors duurt ongeveer twee uur.
  • Je kaartje kost €17,50 (nov. 2019)
  • Tickets kun je online aanschaffen en bij Dorpstraat 74
  • Elke zaterdag (najaar) gaat er een excursie die kant op
  • In het hoogseizoen gaat er vaker een excursie. De agenda kun je online bekijken.
Vlieland
Vlieland
Vlieland
Meer lezen over de Waddeneilanden?
Nederlandse Wadden:
Texel
Schiermonnikoog


Duitse Wadden:
Borkum

Deense Wadden:
Romo

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *