Ontdek Nationaal Park Zuid- Kennemerland

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Ontdek Nationaal Park Zuid- Kennemerland

Al wandelend over het strand duiken we bij Parnassia het duingebied in. Officieel het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Een gebied waar tal van wandelroutes lopen, waar je prachtige wilde dieren kunt spotten en waar je even heerlijk tot rust komt. Ontdek de wandelroutes, welke wilde dieren er lopen en praktische informatie over Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Nationale parken in Nederland

Nederland telt op dit moment eenentwintig nationale parken. Verschillende parken met een diversiteit aan natuur, denk aan bossen, duinen, heide, vennen en laagveen. Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een van deze eenentwintig nationale parken. Parken om de bijzondere natuur in Nederland te koesteren zodat flora en fauna kan blijven bestaan of groeien.

Waar ligt Nationaal Park Zuid- Kennemerland?

In Noord Holland vind je een tweetal nationale parken waarvan Nationaal Park Zuid-Kennemerland er één van is. Het ligt ten westen van Haarlem rond Zandvoort, Bloemendaal en Velsen. Je vindt er een duinlandschap afgewisseld met bos en landgoederen. De 45 meter hoge Brederodeberg is het hoogste punt van het park. Nationaal Park Zuid-Kennemerland strekt zich uit over ongeveer 3800 hectare.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Hoe kom je er?

Er zijn twintig verschillende ingangen in het park. Je vindt de ingangen aan de randen van het park, zowel aan de oostkant als aan de duinkant. De bekendste ingang, de hoofdingang, is bij het Bezoekerscentrum de Kennemerduinen. Hier vind je niet alleen een bezoekerscentrum, maar ook een duincafé waar je biologische dranken, broodjes en ijs kunt halen. De toegang is via Koevlak in Overveen.
Bezoekerscentrum: Zeeweg 12, Overveen

Parkeren Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Je kunt Nationaal Park Zuid-Kennemerland met de auto bereiken en parkeren op een van de twaalf parkeerplaatsen:

 • Bloemendaal aan Zee – twee plaatsen
 • Parnassia – betaald parkeren (max 16,50 euro per dag)
 • Restaurant de Bokkedoorns – gratis parkeren
 • Koningshof – gratis parkeren
 • Elswout – betaald parkeren
 • Kraantje Lek – gratis parkeren
 • Middenduin -gratis parkeren
 • Koevlak – betaald parkeren (max 9 euro per dag)
 • Bleek en Berg – betaald parkeren (max 9 euro per dag)
 • Duin en Kruidberg – gratis parkeren
 • Midden-Heerenduinen – gratis parkeren
 • Heerenduinen – gratis parkeren

Openbaar vervoer Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Je kunt Nationaal Park Zuid-Kennemerland ook bezoeken met het openbaar vervoer. Het dichtstbijzijnde station is Overveen. Vanaf hier kun je wandelen naar de ingangen De Zanderij en Middenduin/Duinlust. Een andere optie is uitstappen bij Santpoord-Noord, vanaf hier is het tien minuten lopen naar de ingangen Duin en Kruidberg en Midden-Herenduin.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Wandelen in Nationaal Park Kennemerland

Een van de beste manieren om Nationaal Park Zuid-Kennemerland te ontdekken is wandelend. Er zijn tal van gemarkeerde routes in het park en je kunt ook zelf een route uitstippelen. Ook lopen er langere wandelroutes door Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Wandelroutes Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Vanaf dertien verschillende ingangen kun je gemarkeerde wandelroutes volgen, variërend van 1 tot 11,5 kilometer.

 • Ingang Heerenduinen -> Groene wandelroute van 4,5 kilometer
 • Ingang Midden Herenduin -> Gele wandelroute van 2,5 kilometer, rode wandelroute van 3,5 kilometer en zwarte wandelroute van 8 kilometer
 • Ingang Duin en Kruidberg -> Groene wandelroute van 1,5 kilometer, witte wandelroute van 2 kilometer, blauwe wandelroute van 5 kilometer en zwarte wandelroute van 8 kilometer
 • Ingang Zeeweg -> Blauwe wandelroute van 5 kilometer
 • Ingang Bleek en Berg -> Groene wandelroute van 6 kilometer, gele wandelroute van 9,5 kilometer, rode wandelroute van 11,5 kilometer
 • Ingang Koevlak / bezoekerscentrum -> Groene wandelroute van 3,5 kilometer, blauwe wandelroute van 9 kilometer en gele wandelroute van 9,5 kilometer
 • Ingang strandslag Parnassia -> Groene wandelroute van 4 kilometer, blauwe wandelroute van 9 kilometer en rode wandelroute van 11,5 kilometer
 • Ingang Noordduinen + Wurmenveld -> Gele wandelroute van 4 kilometer
 • Ingang Middenduin/Zanderij -> Blauwe wandelroute van 3 kilometer en rode wandelroute van 3,5 kilometer
 • Ingang Elswout -> Blauwe wandelroute van 2,5 kilometer en rode wandelroute van 4 kilometer
 • Ingang Koningshof -> Blauwe wandelroute van 1 kilometer, rode wandelroute van 2,5 kilometer en groene wandelroute van 3,5 kilometer
 • Ingang Zandvoortselaan -> Gele wandelroute van 3,2 kilometer en groene wandelroute van 6,1 kilometer
 • Ingang Oase -> Gele wandelroute van 3,2 kilometer en blauwe wandelroute van 6,9 kilometer

Bekijk hier de wandel-en fietskaart voor een overzicht

Langere afstandswandelingen door Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Er lopen verschillende routes van langere afstandswandelingen door Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

 • NS Wandelroute vanaf Santpoord Noord naar Zandvoort aan Zee (15 kilometer) of Overveen (16 kilometer)
 • Hollands Kustpad 2 etappe 6 (komt grotendeels overeen met NS Wandeling) van Overveen van Santpoord Noord (18,5 kilometer) -> Bekijk hier de LAW gids van het Hollands Kustpad

Je kunt ook zelf een route maken via wandelnetwerken. Deze lopen ook door Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Interesse? Bekijk dan de wandelgids met de mooiste netwerkwandelingen in Kennemerland.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Bezienswaardigheden in Nationaal Park Zuid-kennemerland

In het park vind je diverse hoge duinen vanwaar je een panoramisch uitzicht hebt over Nationaal Park Zuid-Kennemerland en de omgeving. Je ziet de verschillende landschappen die Nationaal Park Zuid-Kennemerland rijk is. Je vindt er woeste duinen en grasland, maar ook strand en stuivende duinen. In de oostkant van het park zijn negen buitenplaatsen die je kunt bezoeken.

Met mooi weer kun je zwemmen in het duinmeer ’t Wed dat dicht bij het bezoekerscentrum ligt. Hier in de buurt vind je ook de Eerebegraafplaats waar in de Tweede Wereldoorlog meer dan honderd verzetsmensen werden gefusilleerd, waaronder ook Hannie Schaft. Het open duingebied de Kraansvlak ten noorden van Zuidvoort herbergt een groep wisenten. Er is een speciaal uitkijkpunt bij het meertje van Burdet om de speuren naar deze wisenten en naar vogels. Er zijn drie uitzichtpunten waar je vogels kunt spotten; bij het vogelmeer, duinmeer en Spartelmeer.

Wilde dieren in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Een van de redenen om naar Nationaal Park Zuid-Kennemerland te gaan is vanwege de wisenten die er lopen. Je vindt ze op weinig plekken in Nederland, de Kraansvlak in Nationaal Park Zuid-Kennemerland is de beste plek om deze te zien. Wisenten, ook wel de Europese bizons, zijn de grootste levende landzoogdieren van Europa. Ooit bijna uitgestorven, maar sinds 2007 leeft er een kudde op het afgesloten deel de Kraansvlak. Je hebt twee mogelijkheden om wisenten te zien, vanaf het Wisentenuitkijkpunt of via het Wisentenpad. Die laatste is alleen toegankelijk van 11 september tot 1 maart in verband met het broedseizoen, de route is 4 kilometer.

Naast de wisenten lopen er in Nationaal Park Zuid-Kennemerland nog Konikpaarden, Schotse hooglanders en damherten om het dichtgroeien van de duinen te voorkomen.

Meer lezen over nationale parken en natuurgebieden in Nederland?

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on