Socials

Oradour-sur-Glane – een van de grootste gruwelen in de Tweede Wereldoorlog

Oradour-sur-Glane

Oradour-sur-Glane – een van de grootste gruwelen in de Tweede Wereldoorlog

Terug in de tijd. Terug naar een lugubere periode. In Oradour-sur-Glane heeft deze tijd stilgestaan sinds 10 juni 1944. Het dorpje werd in de Tweede Wereldoorlog uitgemoord door de Duitsers. De locatie is nog in originele staat waardoor je tussen de restanten van huizen door loopt. Oradour-sur-Glane is een van die plekken waar de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog voelbaar zijn.

Een van de grootste oorlogsmisdaden in de Tweede Wereldoorlog

Oradour-sur-Glane is een dorpje net als vele andere Franse dorpen. Een slaperig dorpje in de buurt van Limoges. De Tweede Wereldoorlog had tot de 10e juni in 1944 tot weinig gebeurtenissen in het dorp geleid. Af en toe werd er een Duitse soldaat gezien, maar verder ging het leven redelijk gewoon door.

Op 10 juni 1944 veranderde dat. In de buurt van Oradour-sur-Glane werd een spoorbrug opgeblazen door het verzet waarbij een Duitse officier om het leven kwam. Hoewel het nooit definitief bevestigd werd, werd aangenomen dat dit de oorzaak was voor het drama in Oradour-sur-Glane. 

Oradour-sur-Glane – 10 juni 1944

Rond 13.30 uur arriveerde er een colonne van ongeveer 200 SS’ers in Oradour-sur-Glane. Het hele dorp werd omsingeld om te voorkomen dat inwoners konden ontsnappen. Hen werd verteld dat er een identiteitscontrole plaats zou vinden waarvoor ze naar het marktplein moesten gaan. Op het marktplein werden de mannen van de vrouwen en kinderen gescheiden. De eerste groep werd direct gefusilleerd op het plein. De vrouwen en kinderen werden levend verbrand in de kerk. Alle 642 dorpsbewoners werden op deze dag vermoord, een dertigtal wist te ontsnappen aan het drama.

Oradour-sur-Glane  – Anno 2022

Oradour-sur-Glane is achtergelaten na de gebeurtenissen op 10 juni 1944. Na de oorlog werd door generaal De Gaulle bepaald dat er geen steen verplaatst zou worden in het dorp. ‘Souviens -toi. Remember’, staat er als waarschuwing voor de volgende generaties. Je loopt nog steeds door de restanten van het dorp zoals het in 1944 door de Duitsers werd vernietigd. Tegenwoordig kun je Oradour-sur-Glane bezoeken. In 1999 werd een museum gebouwd bij de ingang van het dorp. Na het museum loop je het dorp in en de ruïnes geven een indrukwekkend en misschien wel gruwelend beeld van de gebeurtenissen. Via verschillende plaquettes kun je zien wat er destijds gevestigd zat in de gebouwen. Ook de plek waar de executies plaatsvonden, vind je deze plaquettes. met herinneringen aan degene die zijn gestorven. Maar wat vooral indruk maakt zijn de restanten van gebouwen, van de auto van de huisarts, de roestige olievaten of de uitgebrande kinderwagen in de kerk. 

Oradour-sur-Glane bezoeken

Oradour-sur-Glane ligt op een half uur rijden van Limoges. Je kunt de plek dagelijks bezoeken en de toegang tot het dorp is gratis. Voor het museum wordt een bijdrage gevraagd.

Oradour-sur-Glane

Lees meer over Frankrijk

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on