Socials

Blog

Overnachten // It Aude Kolonyhûs Schiermonnikoog

Getest // Overnachten It Aude Kolonyhûs Schiermonnikoog

Dromend vanuit mijn stoel kijk ik richting de duinen. Een enorme mist beperkt mijn zicht, maar dat mag de pret niet drukken. Af en toe passeren een paar fietsers of wandelaars, verder is het rustig op straat. Schiermonnikoog buiten het hoogseizoen. Schiermonnikoog vanuit Tobias in It Aude Kolonyhûs. Een appartement met een fijne serre, eentje waar je de hele dag wel wilt verblijven vanwege het fijne uitzicht. Ik laat je zien waarom It Aude Kolonyhûs een van de aanraders is waar je moet overnachten op Schiermonnikoog.

Bleekneusjes

It Aude Kolonyhûs is een begrip op het eiland. Om het prominente verblijf op de Badweg kun je niet om heen. De imposante serre steekt uit en hierdoor valt It Aude Kolonyhûs op wanneer je richting het strand gaat. Tegenwoordig kun je hier overnachten als toerist, maar vroeger had het verblijf een andere bestemming. In mei 1922 werd het gebouw in gebruik genomen als kinderkoloniehuis. De Katholieke Kerk was eigenaar van het gebouw en het werd genoemd naar een heilige Sint Egbert. Het doel van Sint Egbert was het opvangen van kinderen uit grote steden die woonachtig waren in de arbeiderswijken. Ze hadden vaak een mindere gezondheid en de zes weken in Sint Egbert moesten ervoor zorgen dat ze niet meer als ‘bleekneusje’ terugkwamen. Voor veel kinderen was het een traumatische ervaring om zolang van huis weg te zijn en de meesten hadden dan ook last van heimwee.

Overnachten // It Aude Kolonyhûs Schiermonnikoog

In de oorlogsjaren was het tehuis gesloten. Na deze periode werd de capaciteit opgeschroefd van 45 naar 125 kinderen. Nadat de welvaart in Nederland toenam, kwamen er steeds minder kinderen naar het koloniehuis. In 1967 werd het Koloniehuis gesloten en omgetoverd tot Hotel Egbertsduin. Dit was van korte duur, want in de jaren ’70 werd het gekocht door een Duitse Stichting en kwamen er Duitse Bleekneusjes naar het Koloniehuis. In 1998 onderging vakantiehuis St. Egbert opnieuw een drastische verbouwing en was het de bedoeling om grotere groepen Nederlanders en Duitsers aan te trekken. Sinds 2007 heet het appartementen-complex It Aude Kolonyhûs en nog steeds zijn er verbouwingen om uit te breiden. Zoals je ziet heeft It Aude Kolonyhûs een indrukwekkende historie op Schiermonnikoog.

Overnachten tussen de fantasierijke spullen

Tegenwoordig staat It Aude Kolonyhûs bekend als groepsaccommodatie. Natuurlijk kun je er ook met twee personen overnachten, maar de meeste accommodaties zijn een stuk groter en kunnen zelfs met elkaar gecombineerd worden. Wij sliepen de eerste keer in Tobias en hadden de prachtige serre tot onze beschikking. Zo’n plekje waarvan je weet dat je er veel tijd door gaat brengen. Boekjes lezen en lekker naar buiten staren, heerlijk. Overigens was niet alleen de serre een fijne plek, ik sliep voor het eerst in een bedstee! In It Aude Kolonyhûs vind je zes verschillende groepsaccommodatie en geen een daarvan is hetzelfde. Voor twee personen zijn er drie verschillende studio’s te huur en voor groepen van vier personen drie verschillende appartementen. Genoeg keuze bij It Aude Kolonyhûs. Het leuke van de appartementen is dat er veel grappige details verwerkt zijn en dat veel oude spullen worden hergebruikt. Daarnaast vind je bij diverse accommodaties glas en lood ramen wat een mooi lichteffect geeft. Sinds kort kun je ook het Rariteitenkabinet Gribus bezoeken. Een ruimte vol grappige spullen en ook spullen die een geschiedenis hebben op het eiland. Ik heb in ieder geval een heerlijk weekend gehad in It Aude Kolonyhûs!
Update november 2019: inmiddels heb ik meerdere keren overnacht in It Aude Kolonyhus, hieronder zie je een overzicht van de accommodaties waarin ik geslapen heb. 

It Aude Kolonyhûs
A: Badweg 67A

Soorten Accommodaties It Aude Kolonyhus

Inmiddels heb ik een aantal keren overnacht bij It Aude Kolonyhus en heb ik verschillende accommodaties voorbij zien komen. Van groepsaccommodaties tot studios, hieronder zie je foto’s van de accommodaties waar ik heb geslapen. 

Tobias It Aude Kolonyhus

Tobias is een groepsaccommodatie voor zeven personen aan de voorkant van It Aude Kolonyhus. Het mooiste aan Tobias is de serre vanwaar je uitkijkt over de gehele Badweg. Daarnaast heb je een dakterras waar je in de zomer buiten kunt zitten. Tobias is ook prima te combineren met de naastgelegen Nel (vier persoons).
Meer informatie over Tobias

Overnachten // It Aude Kolonyhûs Schiermonnikoog

Overnachten // It Aude Kolonyhûs SchiermonnikoogOvernachten // It Aude Kolonyhûs Schiermonnikoog

Vogel It Aude Kolonyhus

Vogel is een groepsaccommodatie voor tien personen in It Aude Kolonyhus. Het is gelegen aan de voorkant op de bovenverdieping. Vanaf het heerlijke terras kijk je uit op het kerkje en de Badweg. Een fijne en ruime accommodatie om te overnachten.
Meer informatie over Vogel

Overnachten // It Aude Kolonyhûs Schiermonnikoog Overnachten // It Aude Kolonyhûs Schiermonnikoog Overnachten // It Aude Kolonyhûs Schiermonnikoog Overnachten // It Aude Kolonyhûs Schiermonnikoog Overnachten // It Aude Kolonyhûs Schiermonnikoog

Joeke It Aude Kolonyhus

Joeke is een groepsaccommodatie voor veertien personen aan de achterkant van It Aude Kolonyhus. Je kijkt vanaf het terras uit op de achterkant, de duinen en dus veel privacy. Joeke heeft buiten een jacuzzi staan.
Meer informatie over Joeke

Monthly Favorites // Augustus 2018Overnachten // It Aude Kolonyhûs Schiermonnikoog Overnachten // It Aude Kolonyhûs Schiermonnikoog

De Lange in It Aude Kolonyhus

De Lange is een studio voor twee personen gelegen aan de voorkant met uitzicht op de Badweg. In de studio vind je een sauna. Voor de studio vind je een terras met uitzicht op Kapenglop en de Badweg. 
Meer informatie over De Lange

Overnachten // It Aude Kolonyhûs Schiermonnikoog Overnachten // It Aude Kolonyhûs Schiermonnikoog

Nel in It Aude Kolonyhus

Naast Tobias vind je op de eerste verdieping een accommodatie voor vier personen. Een accommodatie die je kunt combineren met Tobias of juist alleen kunt gebruiken als je met vier personen bent. Je hebt uitzicht op het Kapenglop en de Badweg. Een dakterras om in de zomer buiten te zitten en alle fietsers voorbij zien komen. Een ruim appartement waar je prima kunt verblijven op Schiermonnikoog. 
Meer informatie over Nel

It Aude Kolonyhus It Aude Kolonyhus

Meer lezen over Schiermonnikoog?
Restaurants op Schiermonnikoog
Wat te doen op Schiermonnikoog
Een dagje Schier
Balgexpres
Excursie Engelsmanplaat
Wandelroutes op Schiermonnikoog
Schiermonnikoog in de winter
November Wandelmaand


Overnachten op Schiermonnikoog
It Aude Kolonyhus
Hotel van der Werff
Vitamaris
Alle accommodaties op een rijtje op Schiermonnikoog

Disclaimer: Dit artikel bevat gesponsorde producten. Ik deel echter niets anders dan mijn eigen mening.

Your Travel Guide is een digitale reisgids met persoonlijke en eerlijke tips voor (solo) road trips, citytrips en fijne escapes in de natuur; of een combinatie van alle drie! Liefde voor bestemmingen als New York, Noord- Amerika en dicht bij huis in Europa. Ontdek de hotspots & bezienswaardigheden in populaire bestemmingen of juist de verborgen parels.

Your Travel Guide

Een digitale reisgids vol met tips voor je citytrips, roadtrips, nature escapes en solo reizen in Amerika en Europa

Follow us on