Socials

Getest // Overnachten bij It Aude Kolonyhûs op Schiermonnikoog

It Aude Kolonyhus

Getest // Overnachten bij It Aude Kolonyhûs op Schiermonnikoog

Dromend vanuit mijn stoel kijk ik richting de duinen. Een enorme mist beperkt mijn zicht, maar dat mag de pret niet drukken. Af en toe passeren een paar fietsers of wandelaars, verder is het rustig op straat. Schiermonnikoog buiten het hoogseizoen. Schiermonnikoog vanuit Tobias in It Aude Kolonyhûs. Een accommodatie met een fijne serre, eentje waar je de hele dag wel wilt verblijven vanwege het fijne uitzicht. Ik laat je zien waarom It Aude Kolonyhûs een van de aanraders is waar je kunt overnachten op Schiermonnikoog.

Bleekneusjes op Schiermonnikoog

It Aude Kolonyhûs is een begrip op het eiland. Om het prominente verblijf op de Badweg kun je niet om heen. De imposante serre steekt uit en hierdoor valt It Aude Kolonyhûs op wanneer je richting het strand gaat. Tegenwoordig kun je hier overnachten als toerist, maar vroeger had het verblijf een andere bestemming. In mei 1922 werd het gebouw in gebruik genomen als kinderkoloniehuis. De Katholieke Kerk was eigenaar van het gebouw en het werd genoemd naar een heilige Sint Egbert. Het doel van Sint Egbert was het opvangen van kinderen uit grote steden die woonachtig waren in de arbeiderswijken. Ze hadden vaak een mindere gezondheid en de zes weken in Sint Egbert moesten ervoor zorgen dat ze niet meer als ‘bleekneusje’ terugkwamen. Voor veel kinderen was het een traumatische ervaring om zolang van huis weg te zijn en de meesten hadden dan ook last van heimwee.

In de oorlogsjaren was het tehuis gesloten. Na deze periode werd de capaciteit opgeschroefd van 45 naar 125 kinderen. Nadat de welvaart in Nederland toenam, kwamen er steeds minder kinderen naar het koloniehuis. In 1967 werd het Koloniehuis gesloten en omgetoverd tot Hotel Egbertsduin. Dit was van korte duur, want in de jaren ’70 werd het gekocht door een Duitse Stichting en kwamen er Duitse Bleekneusjes naar het Koloniehuis. In 1998 onderging vakantiehuis St. Egbert opnieuw een drastische verbouwing en was het de bedoeling om grotere groepen Nederlanders en Duitsers aan te trekken. Sinds 2007 heet het appartementen-complex It Aude Kolonyhûs en nog steeds zijn er verbouwingen om uit te breiden. Zoals je ziet heeft It Aude Kolonyhûs een indrukwekkende historie op Schiermonnikoog.

Overnachten tussen de fantasierijke spullen

Tegenwoordig staat It Aude Kolonyhûs vooral bekend als groepsaccommodatie. De meeste accommodaties zijn voor groepen of families van 7-15 personen. Naast de zeven groepsaccommodaties zijn er ook een drietal appartementen en drie studio’s. De eerste keer dat ik in It Aude Kolonyhus overnachtte, sliepen we in de groepsaccommodatie Tobias. Tobias heeft een prachtige serre vanwaar je uitkijkt over de Badweg. Zo’n plekje waarvan je weet dat je er veel tijd door gaat brengen. Boekjes lezen en lekker naar buiten staren, heerlijk. Het leuke aan de accommodaties is dat ze allemaal verschillend zijn. Geen enkele accommodatie is hetzelfde. Er hangen overal rariteiten en eilander schatten.

Genoeg keuze qua accommodaties om te overnachten bij It Aude Kolonyhûs. In Alle accommodaties zijn grappige details verwerkt en dat veel oude spullen worden hergebruikt. Daarnaast vind je bij diverse accommodaties glas en lood ramen wat een mooi lichteffect geeft. Sinds kort kun je ook het Rariteitenkabinet Gribus bezoeken. Een ruimte vol grappige en merkwaardige spullen en ook spullen die een geschiedenis hebben op het eiland. Daarnaast kun je er ook meer te weten komen over de walvisvaart waar eilanders vroeger mee aan boord gingen.

It Aude Kolonyhûs
A: Badweg 67A

It Aude Kolonyhus

Accommodaties It Aude Kolonyhûs

Inmiddels heb ik een aantal keren overnacht bij It Aude Kolonyhûs en heb ik verschillende accommodaties voorbij zien komen. Van groepsaccommodaties, appartementen tot studios, stuk voor stuk fijne accommodaties om te slapen met ieder een eigen unieke stijl.

Tobias It Aude Kolonyhûs

Tobias is een groepsaccommodatie voor zeven personen aan de voorkant van It Aude Kolonyhûs. Het mooiste aan Tobias is de serre vanwaar je uitkijkt over de gehele Badweg. Daarnaast heb je een dakterras waar je in de zomer buiten kunt zitten. In Tobias vind je twee slaapkamers en een bedstede. Tobias is ook prima te combineren met de naastgelegen Nel (vier persoons).
Meer informatie over Tobias

Vogel It Aude Kolonyhûs

Vogel is een groepsaccommodatie voor tien personen in It Aude Kolonyhûs. Het is gelegen aan de voorkant op de bovenverdieping. Vanaf het heerlijke terras kijk je uit op het kerkje en de Badweg. Vogel is een fijne en ruime accommodatie om te overnachten. Vooral de lange tafel is een fijne plek om aan te zitten. Wil je een spelletje doen, dan kun je plaatsnemen in de oude treincoupe.
Meer informatie over Vogel

Joeke It Aude Kolonyhûs

Joeke is een groepsaccommodatie voor veertien personen aan de achterkant van It Aude Kolonyhûs. Je kijkt vanaf het terras uit op de achterkant, de duinen en dus veel privacy. Joeke heeft buiten een jacuzzi staan. De accommodatie oogt erg ruim doordat een deel van de slaapkamers op de eerste verdieping ligt. Bij Joeke heb je veel privacy, ook omdat het terras verscholen ligt aan de achterkant. Joek heeft op het terras een jacuzzi staan, net als alle andere accommodaties aan de achterzijde op de begane grond.
Meer informatie over Joeke

De Lange in It Aude Kolonyhus

De Lange is een studio voor twee personen gelegen aan de voorkant met uitzicht op de Badweg. In de studio vind je een sauna, de enige in It Aude Kolonyhûs. Voor de studio vind je een terras met uitzicht op Kapenglop en de Badweg. De studio heeft een open woon- en slaapkamer.
Meer informatie over De Lange

Nel in It Aude Kolonyhûs

Naast Tobias vind je op de eerste verdieping een accommodatie voor vier personen. Een accommodatie die je kunt combineren met Tobias of juist alleen kunt gebruiken als je met vier personen bent. Je hebt uitzicht op het Kapenglop en de Badweg. Een dakterras om in de zomer buiten te zitten en alle fietsers voorbij zien komen. Een ruim appartement waar je prima kunt verblijven op Schiermonnikoog. 
Meer informatie over Nel

Tante Cap in It Aude Kolonyhûs

Een gezellige accommodatie voor vier personen op de begane grond is Tante Cap. Het bevindt zich aan de linker kant van de hoofdingang. De inrichting is ruim voor vier personen met twee aparte slaapkamers en twee badkamers. Voor de accommodatie heb je een terras waar je in de zomermaanden heerlijk kunt zitten. Sowieso kun je vanaf de bank naar het Kapenglop kijken aan de overkant.
Meer informatie over Tante Cap

Ab in It Aude Kolonyhûs

De nieuwste groepsaccommodatie is Ab aan de achterzijde van It Aude Kolonyhûs. De accommodatie is geschikt voor acht personen. Ook hier vind je weer een unieke en eigen stijl terug met robuuste en eigen gemaakte meubelen. Ab heeft een terras aan de zuidzijde waar ook een jacuzzi op staat.
Lees meer over Ab

Pater Marlet in It Aude Kolonyhûs

It Aude Kolonyhûs heeft een drietal studio’s. Pater Marlet en de Lange zijn daar twee van. Pater Marlet is de middelste van de drie en heeft een terras aan de voorzijde van het gebouw. Er is een open woon- en slaapkamer. In de accommodatie vind je allemaal spullen met een eigen verhaal, net als in vele andere accommodaties van It Aude Kolonyhûs.
Lees meer over Pater Marlet

Juffrouw Margriet

Een van de vier persoons accommodaties is Juffrouw Margriet. Gelegen aan de zijkant van het complex heb je een heerlijk uitzicht op de duinen en het Kapenglop. Je vindt er één aparte slaapkamer en een bedstede dat geschikt is voor twee personen. Het is een ruim verblijf en weer van alle gemakken voorzien. Hoewel het officieel geschikt is voor vier personen is het goed om even in gedachten te houden dat twee personen in een bedstede slapen.

Overige accommodaties:

  • Bleekneus – 12 personen
  • David – 13 personen
  • Zuster Wil – 2 personen
  • Schaaphok – 8 personen

Me

er lezen over Schiermonnikoog?

Overnachten op Schiermonnikoog

Disclaimer: Dit artikel bevat gesponsorde producten. Ik deel echter niets anders dan mijn eigen mening.

Ontdekt alleen of met anderen de wereld. Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen. Met slow travel kun je denken aan rondreizen/ treinreizen, solo travel, nature escapes, Micro avonturen, bijzonder overnachten, off the beaten en bijzondere ervaringen, verdieping in culturen en slow travel in steden. Kortom een bewuste manier van reizen.

Follow us on