Persoonlijk // Wat ik heb geleerd van reizen

#Live: My Travel Diary: Kroatië & Slovenië

Reizen zorgt ervoor dat ik nieuwe plekken kan ontdekken op de wereld. Dat ik nieuwe inspiratie op doe. Nieuwe plannen maak in het leven, dat ik even ‘vergeet’ wat er per se allemaal moet. Het maakt mij gelukkig. Ik kan tegenwoordig veel meer genieten van het ontdekken van nieuwe plekken, enthousiast worden om kleine dingen. Afgelopen zomer werd ik zo enthousiast van een plekje als Motovun, dat ik de tijd even vergat. Ik werd meegezogen in het dorpje met de kronkelige straatjes en de prachtige vergezichten boven op de berg. Het afgelopen jaar reisde ik meer dan ooit en bezocht vele mooie plekken. Inmiddels heb ik door het reizen het een en ander over mezelf geleerd.

Wat ik geleerd heb van reizen:

1. Dat ik altijd last heb van een jetlag als ik uit Amerika kom.

Na de drie bezoeken aan Amerika kan ik wel zeggen dat de thuiskomst vergezeld gaat met een jetlag. Mijn bed is mijn grote vriend de dagen erna. De laatste keer zijn de kerstdagen een beetje langs mij heen gegaan door de jetlag. Oeps.

2. Dat ik een soort ‘heimwee’ gevoel heb ik in Amerika ben geweest.

Ik vind het zo jammer dat als ik thuis kom dat het bezoek aan Amerika er weer op zit. Vooral ook het idee dat je niet weet wanneer je weer die kant op gaat.

wat ik geleerd heb van reizen

3. Dat je in Noorwegen over een stuk van 300 kilometer, vele malen langer doet dan in Nederland.

Iets waar je je op verkijkt als je aan het rijden bent in andere landen, zijn vaak de kilometers. We vergelijken het vaak met Nederland en helaas kom je dan soms bedrogen uit. Deze ervaring leerden wij in Noorwegen. De voor ons autowegen, zijn daar wegen waar je soms maar 50 kilometer per uur kunt rijden. Overigens geen straf om wat langzamer te rijden en te genieten van de natuur, maar de reis duurt alleen wat langer.

4. Dat ik ook op vakantie een ochtendmens ben.

In Nederland ben ik een ochtendmens. Vaak vind ik het heerlijk om te sporten ’s ochtends vroeg of al lekker aan te rommelen. Dit doe ik ook op reis.  Ik ben vaak al vroeg wakker en heb afgelopen zomer tijdens de roadtrip in Kroatië en Slovenië meerdere keren ’s ochtends hard gelopen. De stilte die dan heerst, genieten. Overigens hoef ik vaak geen wekker te zetten om dit voor elkaar te krijgen..

wat ik geleerd heb van reizen

5. Dat ik altijd zoveel mogelijk wil zien op reis, maar dat het af en toe ook goed is om even je rust te nemen.

Naarmate je ouder wordt, leer je meer over jezelf. Ik wil graag zoveel mogelijk zien van de bestemming en vind het zonde om dingen over te slaan. Soms is het toch goed om even gas terug te nemen. Het is namelijk ook de periode waarin je moet opladen om na de vakantie weer aan het werk te gaan. Vorig jaar in Noorwegen wilde ik in Jotunheimen nog vele trips maken naar mooie natuurgebieden rondom dit park. Maar doordat de autowegen anders zijn, zouden deze trips veel tijd in beslag nemen. We besloten om de natuur rondom Randsverk te verkennen. Dit was overigens prachtig om te wandelen en te ontdekken en hierdoor kwam ik veel meer tot rust. Het kan er ook voor zorgen dat je juist nieuwe plekjes in de omgeving ontdekt, door advies van locals.

6. Dat ik naarmate ik ouder word, ik de natuur meer ga waarderen.

Wandelen? Vroeger moest ik er niet aan denken. Inmiddels is die mening helemaal omgedraaid. Schiermonnikoog staat tegenwoordig in het teken van wandelen. Voor IJsland, heb ik inmiddels wandelschoenen gekocht 😉

wat ik geleerd heb van reizen

7. Dat ik best een stad kan bezoeken zonder alle winkels in te moeten.

In Berlijn was er zoveel te zien, dat ik amper in winkels geweest ben om te shoppen. Dit was eigenlijk best heerlijk! Natuurlijk heb ik in sommige steden een aantal winkels waar ik graag naar toe wil (New York – Victoria’s secret), maar uitgebreid shoppen, maak je mij niet meer gelukkig mee. Ik wil dingen zien wanneer ik in een stad ben. Leuke conceptstores bezoek ik trouwens wel graag.

8. Dat ik ook prima alleen op reis kan.

Mijn doel voor 2016 was alleen op reis. Inmiddels kan ik dit afvinken. Wat heerlijk om in eerste instantie al niet afhankelijk te zijn van vakantiedagen van anderen en op reis zelf te bedenken waar je naar toe wilt.

wat ik geleerd heb van reizen

9. Dat ik leuke facts over een stad fantastisch vind.

In Zagreb leerde ik zoveel leuke facts kennen over de stad en de inwoners, fantastisch! Ik had het idee dat ik dingen leerde over de cultuur en vond dat heel interessant. Ook Berlijn is een stad waar ik interessante dingen leerde over de inwoners en geschiedenis. Hierover hopelijk binnenkort meer!

10. Dat ik de afwisseling tussen stad en natuur heerlijk vind tijdens een roadtrip.

De laatste drie roadtrips die ik maakte hadden allemaal deze combinatie. Heerlijk even genieten van de drukte van een stad en daarna weer tot rust komen in de natuur. Voor mij de ultieme roadtrip.

wat ik geleerd heb van reizen

wat ik geleerd heb van reizen

11. Dat de reis zelf bij een roadtrip er ook bij hoort en niet alleen de route van A naar B.

Bij een roadtrip wordt nog wel eens vergeten dat je onderweg ook de mogelijkheid hebt om dingen te zien. Hierdoor word je reis alleen maar leuker. Ook ik vergat het nog wel eens, maar wat is er nou leuker om onderweg even te stoppen in een klein plaatsje waar je anders hard voorbij was gereden.

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

2 comments

  1. Leuk om te lezen! Heel gaaf dat je alleen op reis bent geweest. Helemaal eens ook met puntje 10, dat is de perfecte combinatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *