Socials

Blog

Persoonlijk // Wat ik heb geleerd van reizen de afgelopen jaren

Reizen zorgt ervoor dat ik nieuwe plekken kan ontdekken op de wereld. Dat ik nieuwe inspiratie op kan doen. Nieuwe plannen maak in het leven, dat ik even ‘vergeet’ wat er per se allemaal moet. Het maakt mij gelukkig. Ik kan tegenwoordig veel meer genieten van het ontdekken van nieuwe plekken, enthousiast worden om kleine dingen. Afgelopen zomer werd ik zo enthousiast van een plekje als Motovun, dat ik de tijd even vergat. Ik werd meegezogen in het dorpje met de kronkelige straatjes en de prachtige vergezichten boven op de berg. Het afgelopen jaar reisde ik meer dan ooit en bezocht vele mooie plekken. Inmiddels heb ik door het reizen het een en ander over mezelf geleerd.

Wat ik geleerd heb van reizen de afgelopen jaren

Dat ik altijd last heb van een jetlag als ik uit Amerika kom.

Na redelijk wat bezoeken aan Amerika kan ik wel zeggen dat de thuiskomst vergezeld gaat met een jetlag. Mijn bed is mijn grote vriend de dagen erna. Ik heb steeds meer moeite om weer in het dagelijks ritme te komen na een reis richting Noord Amerika. Ik moet niet te veel plannen de dagen erna, ik kom ‘s ochtends moeilijk uit bed en in de middag vallen mijn ogen bijna dicht. Na mijn reis uit Portland was ik iets te snel aan het werk gegaan en zat ik ‘s middags te knikkebollen op het werk.

Dat ik een soort ‘heimwee’ gevoel heb ik in Amerika ben geweest.

Ik vind het zo jammer dat als ik thuis kom van een reis aan Amerika dat er eerst weer op zit. Vooral ook het idee dat je niet weet wanneer je weer die kant op gaat. Inmiddels weet ik wel beter en keer ik regelmatig terug richting Amerika en wordt het gevoel langzaam iets beter. Toch merk ik na deze reizen meer dat er een soort heimwee gevoel bovenkomt.

Dat je in Noorwegen over een stuk van 300 kilometer, vele malen langer doet dan in Nederland.

Iets waar je je op verkijkt als je aan het rijden bent in andere landen, zijn vaak de kilometers. We vergelijken het vaak met Nederland en helaas kom je dan soms bedrogen uit. Deze ervaring leerden wij in Noorwegen. De voor ons autowegen, zijn daar wegen waar je soms maar 50 kilometer per uur kunt rijden. Overigens geen straf om wat langzamer te rijden en te genieten van de natuur.

Dat ik ook op vakantie een ochtendmens ben.

In Nederland ben ik een ochtendmens. Vaak vind ik het heerlijk om te sporten ‘s ochtends vroeg of al lekker aan te rommelen. Dit doe ik ook op reis.  Ik ben vaak al vroeg wakker en heb tijdens de roadtrip in Kroatië en Slovenië meerdere keren ‘s ochtends hard gelopen. De stilte die dan heerst, genieten. Overigens hoef ik vaak geen wekker te zetten om dit voor elkaar te krijgen. En na vele reizen blijf ik een ochtendmens en kan ik enorm genieten van de stilte die heerst in steden en de natuur in de ochtend.

Dat ik altijd zoveel heb dat ik zoveel mogelijk wil zien op reis, maar dat het af en toe ook goed is om even je rust te nemen.

Naarmate je ouder wordt, leer je meer over jezelf. Ik wil graag zoveel mogelijk zien van de bestemming en vind het zonde om dingen over te slaan. Soms is het toch goed om even gas terug te nemen. Het is namelijk ook een periode waarin je moet opladen om na de vakantie weer aan het werk te gaan. In Noorwegen wilde ik in Jotunheimen nog vele trips maken naar mooie natuurgebieden rondom dit park. Maar doordat de autowegen anders zijn, zouden deze trips veel tijd in beslag nemen. We besloten om de natuur rondom Randsverk te verkennen. Dit was overigens prachtig om te wandelen en te ontdekken en hierdoor kwam ik veel meer tot rust. Het kan er ook voor zorgen dat je juist nieuwe plekjes in de omgeving ontdekt, door advies van locals.

Dat ik naarmate ik ouder word, ik de natuur meer ga waarderen.

Wandelen? Vroeger moest ik er niet aan denken. Inmiddels is die mening helemaal omgedraaid. Schiermonnikoog staat tegenwoordig in het teken van wandelen. Wandelschoenen heb ik inmiddels in bezit en gaan tegenwoordig vaak mee op reis. De laatste jaren probeer ik zelfs de natuur op te zoeken op reis. Even ontladen in de natuur doet mij goed. Een afwisseling tussen stad en natuur kan ik ook waarderen tijdens een roadtrip.

Dat ik best een stad kan bezoeken zonder alle winkels in te moeten.

In Berlijn was er zoveel te zien, dat ik amper in winkels geweest ben om te shoppen. Dit was eigenlijk best heerlijk! Natuurlijk heb ik in sommige steden een aantal winkels waar ik graag naar toe wil, maar uitgebreid shoppen, maak je mij niet meer gelukkig mee. Ik wil dingen zien wanneer ik in een stad ben. Leuke conceptstores bezoek ik trouwens wel graag.

Dat ik ook prima alleen op reis kan.

Mijn doel voor 2016 was alleen op reis. Inmiddels kan ik dit afvinken en ga ik regelmatig alleen op pad. Wat heerlijk om in eerste instantie al niet afhankelijk te zijn van vakantiedagen van anderen en op reis zelf te bedenken waar je naar toe wilt. Daarnaast heeft alleen reizen mij meer zelfvertrouwen gegeven. Ik leer mijzelf beter kennen en weet inmiddels wat ik fijn vind wanneer ik alleen reis.

Dat ik leuke facts over een stad fantastisch vind.

In Zagreb leerde ik zoveel leuke facts kennen over de stad en de inwoners, fantastisch! Ik leerde bij een rondleiding allerlei dingen over de cultuur in Zagreb en vind dat dus echt super leuk om te weten. Ook Berlijn is een stad waar ik interessante dingen leerde over de inwoners en geschiedenis. Vaak krijg je met een tour door de stad toch net even andere informatie te horen en daarom sluit ik graag aan bij Free Tours.

Dat ik de afwisseling tussen stad en natuur heerlijk vind tijdens een roadtrip.

Bij het maken van een roadtrip vind ik de combinatie tussen natuur en stad heerlijk. Af en toe een stad in om mooie bezienswaardigheden en meer te weten te komen over een stad, daarna ga ik graag weer terug de natuur in. Ik merk dit ook in mijn dagelijkse leven. Steeds vaker zoek ik even de natuur op om alles los te laten.

Your Travel Guide is een digitale reisgids met persoonlijke en eerlijke tips voor (solo) road trips, citytrips en fijne escapes in de natuur; of een combinatie van alle drie! Liefde voor bestemmingen als New York, Noord- Amerika en dicht bij huis in Europa. Ontdek de hotspots & bezienswaardigheden in populaire bestemmingen of juist de verborgen parels.

Your Travel Guide

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in Amerika. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips, nature escapes en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beathen plekken. Inmiddels is YTG een platform voor soloreizigers.

Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on