Ode aan IJsland

Personal: Ode aan IJsland

In de auto wachten we tot de regen voorbij is, even twijfelen we. Zullen we wel of niet naar de Solheimajokull wandelen? Na de regenmomenten van deze week baal ik even. Het is nog half donker, wanneer we besluiten om bij het cafeetje te vragen of we die kant op kunnen. Een gletsjer bezoeken kun je in Nederland niet, we besluiten om toch te gaan. Goed gekleed, de camera in de regenhoes, we gaan ervoor. De klim is niet heel moeilijk en al snel zien we de reden waarom we gegaan zijn: de Solheimajokull gletsjer. Hoe onwerkelijk is het om zo dicht bij de ijsschotsen te komen.

Personal: Ode aan IJsland

Natuur in IJsland

Een van de onwerkelijke momenten die week. Natuurlijk is het weer bepalend tijdens een reis en hadden wij liever gehad dat de zon meer had geschenen. Maar daar heb je geen invloed op. Wel op de ervaringen die je op kunt doen in een land. Het zien van ijsschotsen in het gletsjermeer Jokulsarlon was voor mij het hoogtepunt van de trip. Foto’s die je van tevoren ziet, vallen in het niet bij het moment dat je er staat. Zeehondjes die af en toe hun koppie laten zien, ijsschotsen die afbreken en wegstromen naar de zee. Als een kind zo blij was ik. Even verderop het zwarte strand, waar enorme ijsschotsen liggen te wachten alsof het niets is. Hoge golven die ijsschotsen op het strand gooien en toerist die net iets te ver is gelopen nat maakt. Dat is de natuur in IJsland.

Personal: Ode aan IJsland

Rondreizen in IJsland

Het grootste deel van mijn reis bestond uit deze natuurverschijnselen. We brachten, uiteindelijk te kort, een bliksembezoek aan Reykjavik, waar we overal gastvrij werden ontvangen, waar de stad zich opmaakte voor de kerst. Maar waar ook regen ervoor zorgde dat we gezellig in een cafe belanden. De overige dorpjes die we passeerden, zijn eigenlijk niet noemenswaardig. Op Vik na, waren het vooral dorpjes met een paar huizen, waar mensen in alle rust woonden. Iets wat ik mij niet kan voorstellen. Waar mensen een ‘eigen’ afslag hadden aan de Highway 1 grapten wij. Mooie kerken hebben deze dorpjes overigens wel. Genoeg prachtige exemplaren heb ik voorbij zien komen. Helaas niet altijd in de gelegenheid om te stoppen, zoals wel vaker bij sommige plaatjes onderweg.

Personal: Ode aan IJsland

Natuurverschijnselen

Mijn gemoedstoestand werd op de proef gesteld die week. 9.15 uur en dan nog pikkedonker, om 16.00 alweer. Rijdend in het donker, in de regen, moest ik af en toe even slikken. Staan bij de Seljalandfoss, de eerste bezienswaardigheid na Reykjavik, en er na een 15 minuten vandaan komen alsof je onder de waterval hebt gestaan in plaats van ervoor. Het enige motto was gewoon gaan en genieten van de mooie dingen. Dat hebben we ook gedaan die week. Weer of geen weer, donker of niet, we zijn gegaan en hebben alles gezien wat we wilden en wat mogelijk was binnen de tijd dat het licht was. Genoten van de prachtige natuurverschijnselen die ik voorlopig niet meer te zien krijg.

Personal: Ode aan IJsland
Personal: Ode aan IJsland
Meer lezen over mijn rondreis door IJsland?
Route rondreizen in het zuiden van IJsland
Roadtrip Guide; tips voor roadtrippen in IJsland
Vliegtuigwrak bezoeken in IJsland
Blue Lagoon, go or no go?
Gletsjermeer Jokulsarlon
5x Natuur in IJsland
Golden Circle IJsland
– Bezienswaardigheden en hotspots Reykjavik
Ode aan IJsland

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

10 comments

  1. Heerlijk dat je zo genoten hebt van IJsland! Het gletsjermeer Jokulsarlon staat sowieso hoog op mijn wishlist. Lijkt me zeker magisch om er te staan! Bijzondere reis heb je gemaakt hoor. Wauww!

  2. Mooi geschreven! IJsland ziet er prachtig uit, ik kan me voorstellen dat zo enthousiast bent! Zou er graag nog een keer heen willen 🙂

  3. Mooie beschrijving en prachtige foto’s. Zelf zijn wij mijn man en ik in 1990 naar IJsland geweest. Zelfde ervaringen mbt licht en donker Wij hadden toen wel goed weer af en toe wat sneeuw, maar ook zon. Moeilijk om goede foto’s te maken, maar dat is je goed gelukt. succes met je blog. Zelf blog ik ook al een aantal jaren kijk maar eens op https://sabnet.wordpress.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *