Persoonlijk // 3e solotrip naar New York

Persoonlijk // 3e solotrip naar New York

Slenteren door de straten van mijn favoriete stad, kijkend naar de hoge gebouwen om mij heen. De New Yorker die naar zijn werk gaat of in de rij staat voor een ontbijtje. In alle vroegte de stad zien ontwaken of de zon zien ondergaan vanaf de Top of Rock. Zomaar wat momentjes die voorbij kwamen afgelopen reis. Momentjes die ik op dat moment niet kon delen met anderen, alleen met mijzelf. Want ik was alleen in New York deze keer. Benieuwd hoe mij dat is bevallen?

Na twee eerdere reizen dicht bij huis, was het deze keer tijd voor New York. Geen onbekende stad voor mij. Ik kan met recht zeggen, mijn favoriete stad. Het voelde ook deze keer weer als thuiskomen. Hoewel de ervaring anders was als in 2013 en 2015, heb ik genoten van al het moois van de stad.

New York als solobestemming

Ik denk dat dit een van de beste solobestemmingen ter wereld is. Nergens anders leven mensen op zich zelf als in deze stad. Alleen dingen ondernemen is dus ook totaal niet raar. Alleen ergens eten ook niet. Het zit in de cultuur van de stad. Zo kreeg ik bij bepaalde restaurants zelfs voorrang omdat ik in mijn eentje wel aan de bar kon zitten. Het gevoel dat ik in Stockholm had in het weekend en in de winter, had ik dus nu totaal niet. Natuurlijk zitten er genoeg mensen samen te eten, maar aan de bar zat ik nooit alleen. New Yorkers en Amerikanen willen ook prima een praatje maken. Ik heb echt leuke gesprekken gehad die week. Nu ben ik er niet op tijd om dingen samen te doen met anderen, daarom ga ik juist alleen, maar ik had zo wel wat dingen samen kunnen doen. New York is dus echt een goede stad om als soloreiziger naar toe te gaan. Onveilig heb ik mij dan ook geen moment gevoeld.

Overnachten New York

Een behoorlijk prijzig iets in New York. Zeker als je alleen bent. In een stad waar al zo weinig ruimte is, betaal je echt de hoofdprijs voor een 1-persoonskamer. Zelfs in een hostel. De goedkoopste kamer die ik vond, die nog een beetje centraal was, was een YMCA op 47th street, nabij 3rd Avenue. In eerste instantie wilde ik in het Cabin Hotel ergens slapen, maar toen bleek dat je hier gewoon een hokje zonder plafond op een slaapzaal kreeg, heb ik dit snel geannuleerd. Mijn slaap is redelijk heilig ;). Dan maar iets meer betalen, ook dat heb ik afgelopen jaar geleerd. Bij het YMCA Vanderbilt kreeg ik een 1-persoonskamer en moest de douche en badkamer delen met de hele verdieping. Ik heb een enkele keer moeten wachten, maar verder was het prima. Mijn kamer was prima en schoon, dus ik heb goed geslapen. Ondanks dat het een hostel was, had ik het idee dat vrij weinig mensen echt contact legden hier.

Persoonlijk

Na iedere reis leer ik weer. Over de bestemming en over mezelf. De allereerste keer in Berlijn was ik super zenuwachtig en onrustig in mijn hoofd. In Stockholm ging dit al beter en nu ging ik gewoon relaxt op reis. Ik heb de dingen over mij heen laten komen die week. Natuurlijk had ik wel eens een frustreer-momentje, maar he dat heb je ook met zijn tweeën wel eens. Ik had van te voren nagedacht over geld en legitimatie en als dat dan toch even net wat anders gaat dan gepland, accepteren. Mijn pinpas werd niet overal geaccepteerd, vanwege de chip die we tegenwoordig hebben, dus ik wilde het hostel met mijn pinpas betalen. Dat lukte dus niet, dus ik moest direct al aan mijn creditcard limiet zitten. Dingen die net even anders gaan dan gepland, maar die ik uiteindelijk maar liet gaan. Overigens later door de Rabobank mijn limiet laten verhogen, zag het ook niet zitten om met zoveel cash rond te lopen. Het zorgde er wel voor dat ik de eerste dagen niet shopte 😉

Persoonlijk // 3e solotrip naar New York

Ik merkte deze reis dat je alleen echt veel meer details ziet dan wanneer je met twee personen bent. Kleine dingen uit het dagelijks leven van de New Yorker, mooie momenten die voorbij komen, je verwerkt ze toch net even wat anders. Dit was mij in Berlijn en Stockholm niet overkomen, waarschijnlijk omdat ik er de rust niet voor had. Ik deed deze reis echt dingen die ik misschien niet met anderen had gedaan. Een hardloopwedstrijd op Roosevelt Island, om 11 uur alweer ergens lunchen omdat je perse dat restaurantje wilde proberen, kriskras met de metro door de stad voor zulke dingen. Ik ging heerlijk mijn eigen gang en heb genoten van kleine dingen.

Heb ik dan geen negatieve dingen ervaren? Natuurlijk had ik ook wel mijn momentjes die ik het liefst zou willen delen of iemand om gewoon even zonder na te denken in het Nederlands tegen kon aanpraten. Ik zei op een gegeven moment tegen mijn vader, die was de vorige keer mee, dat ik dat miste af en toe. Hij zei gelijk dan ga ik de volgende keer toch weer mee 🙂 Overigens een ideaal reismaatje, omdat hij zich redelijk laat leiden door mij. En verder? Dat ben ik eigenlijk al weer vergeten. De fijne dingen overschaduwen al snel de wat mindere dingen, daar heeft Ap Dijksterhuis in zijn boek ‘Wie (niet) reist is gek, toch echt gelijk in.

Persoonlijk // 3e solotrip naar New York

Geluksmomentjes

Ik wilde deze week een aantal momenten toch echt onthouden:

♥ Columbus park in de zomer, de Chinezen zaten in het park spelletjes te doen of te kletsen  ♥ Skyline voor het eerst weer zien vanuit de shuttle  ♥ Heerlijk weer, de hele week tussen de 25 en 30 graden  ♥ De eerste dag weer door de straten lopen en beseffen dat je weer terug bent  ♥ Momentje voor mijzelf op de Top of Rock, waar iedereen met elkaar aan het kletsen was of 1000 foto’s aan het maken was, genoot ik even van het moment  ♥ Op de foto met Argentijnen op Het Empire State Building. Omdat ik Maxima onze koningin was, moest ik even met ze op de foto  ♥ Solo eten bij Five Leaves Williamsburg.  Er stond buiten een rij en aangezien ik niet zo van rijen ben, vroeg ik even hoe lang het zou duren. Ik was alleen? Dan mocht ik wel aan de bar  ♥ De run op Roosevelt Island op zondagochtend half 9. Wat kunnen Amerikanen zulke dingen altijd goed organiseren  ♥ The Grey Dog, ik denk de meest verrassende plek waar ik gegeten heb, thanks Sebastiaan!  ♥ Mijn metrocard was de laatste dag niet meer geldig, na natuurlijk eerst even te proberen. Er zat dus niets anders op dan een kaartje voor een rit te halen. Net op het moment dat ik wilde omdraaien, wilde een vrouw haar kaart wel even voor mij erdoor halen  ♥Allereerst balen dat je niet dichterbij het Witte Huis kunt komen om vervolgens de helikopter zien te landen in de tuin  ♥ Gesprekken met vreemden, vooral in de shuttle en in de trein heb ik leuke gesprekken gehad  ♥ De rollerskaters op zondag in Central Park. Een prachtig gezicht om iedereen in zijn element te zien met leuke muziek erbij.

En zoals je kunt zien, sta ik deze keer best redelijk zelf op de foto’s. Lang leve het statief die ik kocht, een top combi met mijn horloge. Overigens heb ik nu ook schijt en vraag ik gewoon mensen om een foto te maken.

Persoonlijk // 3e solotrip naar New York

Overigens ben ik al aan het nadenken over mijn soloreis in 2018. Iets langer weg en weer naar iets onbekend. Stay Tuned! Binnenkort ook meer waarom ik alleen op reis ga.

Meer lezen over New York?

Persoonlijk // 3e solotrip naar New York

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

4 comments

  1. Leuk om te lezen 🙂 En wat een heerlijke geluksmomentjes, word er helemaal blij van 🙂 Ik wil ook weer 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *