Socials

Persoonlijk // Ervaring soloreis naar Stockholm

Personal: Tweede soloreis - Stockholm

Persoonlijk // Ervaring soloreis naar Stockholm

Alleen op reis. Als je mij dat een aantal jaren geleden had voorgesteld, had ik je voor gek verklaard. Kennelijk moest ik eerst wat ouder zijn voordat ik de stap durfde te maken. Of ik dan iets gemist heb afgelopen jaren kan ik niet zeggen. Misschien wel. Misschien was ik dan eerder naar Amerika gegaan. Maar goed je levenspad loopt niet voor niets op een bepaalde manier en misschien was ik er nu pas klaar voor.

Inmiddels ben ik voor de tweede keer alleen op reis geweest. In februari ging ik in mijn eentje naar Stockholm voor 4 dagen. Hoewel ik al bijna 30 ben, was dit de eerste keer dat ik alleen vloog. Afgelopen jaren heb ik altijd met gezelschap gevlogen. Tijd om daar verandering in te brengen en eindelijk eens naar de stad te gaan die al een tijdje op mijn bucketlist staat.

Personal: Tweede soloreis - Stockholm

Hoe mijn tweede reis alleen verliep? Heel goed. Ik vond zelf meer de rust dan in Berlijn. Zelfs al op de heenreis toen het vliegtuig twee uur vertraging had. Geen verspilde energie om dingen waar ik geen invloed op heb. Rustig een boek lezen in het vliegtuig en wachten tot het ijs van de vleugels was. Mijn eerste kennismaking met Stockholm op zaterdag werd dus wat korter. Het is daar nog redelijk vroeg donker, dus al met al heb ik een half uurtje kunnen genieten van Stockholm by light. Eventjes overwoog ik om naar de Mac te gaan om te eten, zeker toen het restaurantje dat ik had uitgezocht bomvol was. Gelukkig kon ik een paar deuren verderop een simpele lasagne eten. In het donker op je eerste avond in een vreemde stad lopen, vond ik niet heel prettig, dus ik ging redelijk op tijd terug naar het hostel.

Hostel in Stockholm

Het hostel, een bewuste keuze na Berlijn. Ik wilde de mogelijkheid hebben om, mocht ik daar behoefte aan hebben, contacten op te doen. Ik sliep in een hostel op een boot waarbij er op één boot een receptie en een aantal kamers waren en op de andere grotendeels kamers. Je kan natuurlijk raden dat ik op de boot sliep met alleen kamers. Ondanks dat ik in een hostel wilde overnachten, wilde ik wel een eigen kamer. Ik had geen zin om ’s nachts wakker te worden van kamergenoten die thuiskwamen. Mijn kamertje zag er dan ook prima uit. ’s Nachts bleek de kamer toch wel iets gehoriger dan gedacht. Om half 4 werd ik wakker van de buurman die thuis kwam en nog tot 6 uur wakker bleef. Of zijn alarm op maandagochtend die 20x af ging, iets om mee te nemen wanneer ik de volgende keer alleen op reis ga.

Op zoek naar een plek om te overnachten? Stockholm heeft vele opties.

Stockholm verkennen

De stad leent zich prima om alleen te verkennen. Van te voren had ik een aantal dingen opgeschreven die ik graag wilde doen en waar ik graag wilde eten. Waar ik thuis nog een planning wilde maken, kon ik dat gelukkig redelijk loslaten in de stad. Natuurlijk heb ik wel een aantal dingen gedaan die ik heel graag wilde, maar ik heb af en toe ook gewoon lekker door de verschillende wijken geslenterd. Mijmeren over wat ik zag in de stad, de verschillende wijken in mij opnemen en mij laten verrassen door kleine dingen.

Cityguide Stockholm: Wat te doen tijdens een citytrip in de winter?

Persoonlijke ervaring solo reis

Ook deze trip heb ik weer dingen geleerd, eigenlijk meer over solo reizen dan over mijzelf. De pluspunten die ik vorige keer noemde kan ik nog steeds noemen. Het is heel fijn om gewoon te doen waar jezelf zin in hebt of keuzes te maken qua budget. Een selfie queen ben ik nog steeds niet geworden, maar foto’s in de winter met een dikke muts op, zijn ook niet echt heel bijzonder. Het aantal selfie pogingen was dan ook een stuk minder. Zoals ik al zei was ik inmiddels al wel een stuk rustiger. Ik kon meer genieten van het rondslenteren in de stad en ‘hoefde’ van mijzelf niet per se alles te zien.

[easy-image-collage id=4196]

Soloreizen

Over soloreizen heb ik deze keer meer geleerd dan over mijzelf. Zo is een stad in de winter in je uppie een hele andere ervaring dan in de zomer. Zeker als je bedenkt dat in Zweden het hoogste zelfmoordpercentage geldt. In de winter zijn mensen meer gesloten, zeker op straat. Niet alleen inwoners, maar ook toeristen. En ik dus ook. Ik heb minder spontane gesprekken gehad dan in Berlijn. Of ik dat erg vond? Achteraf eigenlijk niet. Maar het is wel iets om over na te denken. Ook liep ik in het weekend tegen drukte aan in de restaurants en cafe’s. In je eentje in de rij staan en een tafel bezet houden, is niet heel praktisch. Op de maandag was het een stuk relaxter om ergens te eten in je eentje. Genoeg dingen om mee te nemen voor een volgende trip, want die komt er zeker!

Personal: Tweede soloreis - Stockholm

Meer lezen over Scandinavië?
Greasy Spoon Stockholm
Solo Stockholm
Budget Solotrip Stockholm
Rondreis Zweden en Noorwegen
Preekstoel Noorwegen
City Guide stedentrip Stockholm
Odense Denemarken
Romo Denemarken
Mons Klint
Stevns Klint
Rondreis Zuid Denemarken
Accommodaties Zuid Denemarken

Meer lezen over Soloreizen?
Solo reis New York
Solo reis Berlijn
Tips voor soloreizigers
Waarom ik iedereen kan aanraden om een keer alleen te reizen
Solo Travel Guide New York

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on