Persoonlijk // Waarom ik sommige steden en plekken opnieuw bezoek

Persoonlijk // Waarom ik sommige steden en plekken opnieuw bezoek

Vandaag vlieg ik voor de vierde keer naar New York. Deze keer met een andere reden dan de vorige drie bezoeken, maar toch verheug ik mij enorm op mijn vierde bezoek aan de city that never sleeps. Ik kan wel zeggen dat New York mijn favoriete stad all-time is, op dit moment natuurlijk, want ik heb nog zoveel steden te gaan waar ik nog niet geweest ben. Niet alleen New York bezocht ik nogmaals, ook ging ik de laatste jaren terug naar Londen, Kopenhagen, Denemarken en natuurlijk niet te vergeten Schiermonnikoog. Natuurlijk wil ik nieuwe plekken ontdekken op de wereld, maar toch maak ik de beslissing om soms terug te keren. Waarom?

Landen tellen

Voor mijzelf houd ik bij hoeveel landen ik heb bezocht. Ik geloof dat dit rond de dertig ligt op dit moment. Het is voor mij geen ‘wedstrijd’ om zoveel mogelijk landen te bezoeken. Ik heb op dit moment niet de intentie om Azië (Australië en Nieuw Zeeland daarbij niet meegerekend) te verkennen, dus op een gegeven houdt het voor mij eerst op. Ik denk dat je een land als Amerika niet gezien hebt wanneer je er een keer geweest bent. Zo zei ik tegen mijn reispartner na New York dat we de echte Amerikaan niet hadden gezien naar mijn idee. Natuurlijk weet ik dat ik van mijn budget voor New York vele andere plekken had kunnen bezoeken, maar van deze stad gaat mijn hart sneller kloppen, ik voel mij hier thuis, de vibe in New York pakt mij iedere keer weer. Ik heb in ieder geval niet als doel om alle landen ter wereld te bezoeken. Toch blijft het soms een dilemma, terugkeren naar een plek die fijn was en waar je nog meer van wil zien, of een nieuwe bestemming bezoeken om die te ontdekken.

Landen en steden leren kennen

Wanneer je een stad of land vaker bezoekt dan leer je die natuurlijk beter kennen. Zo kan ik na een week New York nog genoeg plekken opnoemen waar ik nog niet geweest ben. Tijdens mijn derde bezoek leerde ik de Lower East Side kennen en ontdekte ik een verrassende kant van New York. Komende trip richt ik mij op Brooklyn en ga ik waarschijnlijk weer een ander New York zien. Toch denk ik na mijn vierde bezoek de stad nog lang niet helemaal gezien te hebben. In Europa bezocht ik Londen, Berlijn en Kopenhagen meerdere malen. Allemaal met een redelijk aantal jaren ertussen en hierdoor leerde ik de steden toch weer op een andere manier kennen. Het Waddeneiland Schiermonnikoog kom ik inmiddels meerdere keren per jaar en nog steeds leer ik nieuwe dingen over het eiland of maak ik nieuwe dingen mee. Bezocht ik pas vrij recent de Engelsmanplaat en ging ik pas kortgeleden wadlopen naar Schiermonnikoog, allemaal nieuwe ervaringen waardoor ik Schiermonnikoog nog beter leerde kennen.

Persoonlijk // Waarom ik sommige steden en plekken opnieuw bezoek

Dingen veranderen

Niet alleen veranderen steden enorm, kijkend naar mijn eigen stad, ook jijzelf verandert. Mijn reizen zijn veranderd de afgelopen jaren. Waar ik vroeger graag een combi had van bakken op het strand en dingen zijn, ging ik in de beginjaren van YTG zoveel mogelijk hotspots af, probeer ik nu de rust te vinden op reis. Als ik dingen niet meer kan zien, dan is dat maar zo. Nog steeds probeer ik er veel uit te halen, maar ik baal niet meer van een middagje niksen zoals afgelopen reis in Oostenrijk. Vakanties zoals vroeger heb ik niet echt meer, dus tijdens mijn reizen moet ik ook zeker tot rust komen, opladen van alle dingen die moeten, hoofd leeg en nieuwe inspiratie opdoen op wat voor gebied dan ook. Maar ook steden veranderen. Zo is de skyline van New York veranderd door de komst van Hudsons Yard en ben ik daar nieuwsgierig naar natuurlijk. 

Persoonlijk // Waarom ik sommige steden en plekken opnieuw bezoek

Liefde voor New York

En soms gaat je hart gewoon sneller kloppen van een plek, de reden waarom ik terugga naar New York en waarschijnlijk volgend jaar naar andere steden in Amerika. Ik ben veranderd, de steden zijn veranderd en ik ga met andere intenties op reis. Ook al bezoek ik in New York soms dezelfde dingen waar ik al geweest ben, op een of andere manier verveelt het nooit. Zo stond ik al drie keer op Top of Rock om de skyline van de stad te bekijken. Een stad dat continu in verandering is en waar je steeds nieuwe dingen ziet. Waar de skyline verandert, waar gentrification plaats vindt en de stad waar voor mijn gevoel alles kan. En nu heb ik het geluk dat ik komende week in Brooklyn zit voor het maken van een nieuwe reisgids, geluksmomentje om dit voor je werk te mogen doen.

Persoonlijk // Waarom ik sommige steden en plekken opnieuw bezoek
Meer lezen over bestemmingen die ik vaker heb bezocht?
Denemarken
New York
Kopenhagen
Londen
Schiermonnikoog

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

8 comments

 1. Herkenbaar hoor! Ik ben geloof ik al acht keer in Londen geweest, zo’n tien keer in Ierland (vaak naar dezelfde hoek), vijf keer naar Rome. En in november voor de tweede keer naar NY.

  Best wel genant, nu ik het zo opschrijf… 🙂 Maar ik vind sommige plekken gewoon zo leuk dat ik ze nog een keer wil zien (en dan nog wel een keer)!

  Have fun in New York!

  1. Gelukkig zijn er meer mensen die teruggaan naar bestemmingen. Net terug uit NY en weet dat ik er nog een keer terug ga komen 🙂

 2. Heel herkenbaar! Ik heb ook enkele plekken die ik al meermaals bezocht en ik vind het heerlijk om bvb nieuwe koffiebars of wijken die ik nog niet eerder bezocht, te ontdekken in Londen. Zo mix ik oud & vertrouwd met weer wat nieuws om te ontdekken. 🙂

 3. Ik ben 2x in Londen, Berlijn, Kopenhagen, Barcelona en Antwerpen bezocht ik 3x. En ik heb best nog een lijstje van landen/steden/gebieden die ik vaker wil bezoeken. Als afwisseling met onbekende gebieden ontdekken vind ik het een ideale combi!

 4. Superleuk artikel! Ik snap je helemaal.
  Ik ben vorig jaar voor het eerst naar New York geweest en vond het zo leuk, dat ik dit jaar weer ben geweest! Er is zoveel te zien, te doen en zoveel leuke restaurants, dat je je inderdaad niet hoeft te vervelen.
  Ook ben ik beide keren naar TOTR geweest, want dat uitzicht is gewoon gaaf.
  Ik denk dat het ook helemaal prima is om een stad of bezienswaardigheid meerdere keren te zien, want als het je gelukkig maakt..why not?
  Een van de voordelen aan een stad vaker bezoeken is dat je na de eerste keer het meer kent en dus je minder toerist voelt en minder toeristische dingen doet en meer “geniet” ofzo?… 🙂

  1. Klopt helemaal, een tweede keer in een stad voelt gewoon al heel anders. Hoewel ik nog redelijk vaak de highlights af ga in New York ontdek ik ook weer nieuwe plekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *