Persoonlijke terugblik 2016

Persoonlijke terugblik 2016

2016 is voor mij het jaar waarin er veel veranderde. Ik begon met schrijven voor Usa365.nl wat uiteindelijk resulteerde in mijn eigen reisblog. Ik vond mijn passie in het schrijven over reizen en pakte ook mijn oude liefde, fotograferen, weer op. Het jaar waarin ik vaak op reis ging en liet mij uiteindelijk niet meer tegenhouden als er niemand mee wilde. Mijn eerste solo trip was een feit en ik vond het qua planning zo fijn, dat ik in februari weer naar Stockholm ga, alleen. Mijn liefde voor reizen werd hierdoor alleen maar groter. Aan de hand van een aantal persoonlijke vragen blik ik terug op 2016. Natuurlijk wil ik ook vooruitkijken, maar daarover later meer.

1. Mooiste stad

Ik heb veel steden gezien afgelopen jaar, zowel in binnen- als buitenland. Ik bezocht een aantal nieuwe hoofdsteden als Reykjavik, Ljubljana en Zagreb, ging in Nederland naar Amsterdam, Rotterdam, Maastricht, Utrecht en Amersfoort, maar de (her) ontdekking van Berlijn staat boven aan. Wat heb ik genoten van deze stad in de zomer. Ik ontdekte zoveel leuke plekjes en mijn lijstje werd alsmaar groter, dus ik wil graag nog een keer terug. Misschien als ik meer tijd gehad in Reykjavik, dat ik de stad beter had leren kennen.

2. Mooiste herinnering

Persoonlijke terugblik 2016

De zeehondjes bij het gletsjermeer in Jokulsarlon. Ik stond nog net niet als een klein kind te schreeuwen, maar wildlife (en ja dus ook zeehonden) vind ik altijd prachtig. Daar kan ik enorm van genieten. Natuurlijk heb ik nog wel meer mooie herinneringen van afgelopen jaar, zowel op reisgebied als privé, maar als ik hier aan terug denk word ik weer enthousiast. Ook de luchten die ik tijdens de November wandelmaand op Schiermonnikoog voorbij kwamen waren prachtig.

3. Leermomentje

Afgelopen april ben ik een paar maand 40 uur gaan werken en ja net terwijl ik was begonnen met een reisblog. Ik heb van mijzelf een grote discipline gelukkig, want ik heb het al die maanden volgehouden. Ik ben mijzelf wel twee keer tegengekomen afgelopen zomer nadat ik, naast het werken ook nog eens veel weekendjes weg op de planning had, dus sinds ik weer 3 dagen werk is de balans weer terug. Ik heb hier gelukkig van geleerd en weet dat ik mijzelf in de gaten moet houden. Misschien dat het anderen wel lukt om te combineren, maar mij dus niet.

4. Meest verrassende plek

Soms heb je van die plekjes waar je van tevoren niet weet hoe mooi ze eigenlijk zijn. Voor mij was Motovun een van deze verrassende plekken afgelopen jaar. Het dorp op de berg, waar je alleen wandelend komt. Mooie steegjes, prachtige vergezichten en lieve mensen. De plek die mij het meeste verraste afgelopen jaar.

5. Leukste hotspot

Persoonlijke terugblik 2016

Ik heb afgelopen jaar een heleboel nieuwe hotspots getest. In Groningen heb ik inmiddels een lijstje met hotspots die ik nog wil bezoeken. Afgelopen jaar at ik onder andere bij No.25, The Pool, Anat, Dogs Bollocks, Pastafabriek, GroningerForum, De Grote Frederik en nog veel meer. Ook in andere steden probeerde ik diverse eettentjes uit. Zo at ik vorige week nog pannenkoeken bij Mook in Amsterdam en een hotdog bij Dogma in Utrecht (binnenkort online). Op Schiermonnikoog vind ik het altijd gezellig om bij de Marlijn te zitten, maar de Tjattel beviel mij ook goed. Eigenlijk probeerde ik dus veel nieuwe hotspots. In Reykjavik vond ik de leukste van 2016. Bij de Big Lewboski Bar aten we gezellig een hamburger tussen de locals in een prachtige ambiance (Binnenkort meer).

6. Mooiste accommodatie

Een lastige want iedere accommodatie heeft wel iets waardoor het geslaagd is, of juist niet. Het zwembad bij ons appartement in Rovinj was ideaal, in Ljubljana hadden we ook een prachtig appartement met veel ruimte. Ook in IJsland hadden we een aantal mooie accommodaties zoals het guesthouse of het Fosshotel waar we sliepen. Bij Vitamaris en Graaf Bernstorf heb ik ook prima overnacht. NH Hotel in Maastricht was overigens ook een fijne met een fantastisch ontbijt. Maar als ik dan toch moet kiezen dan ga ik voor Hotel Gulfoss. Het hotel was net verbouwd en het was heel mooi en nieuw hierdoor. Daarnaast is de locatie echt prachtig zo dicht bij de watervallen.

7. Slechtste accommodatie

Ik denk dat ik hier toch ga voor de twee accommodaties in IJsland. Zowel Capital Inn in Reykjavik als Hotel Drangshlid waren voor mij geen top accommodaties.

8. Kenmerkend voor 2016

Persoonlijke terugblik 2016

Tijdens mijn reizen heb ik dit jaar vele watervallen gezien. In Kroatië bezochten we het Plitvice National Park dat ongeveer alleen maar uit watervallen bestaat. Ook in IJsland zagen we de ene na de andere prachtige waterval voorbij komen. Overigens zag ik in 2015 in Noorwegen ook al vele watervallen, het blijft toch een mooi fenomeen.

9. Plekken waar mijn hart sneller ging kloppen

Motovun en Rovinj zijn van die plekken waar je hart sneller van gaat kloppen en eigenlijk heel IJsland. Zoveel moois heb ik daar gezien.

10. Welke landen heb ik bezocht?

De quote van de Dalai Lama is een van mijn favorieten: “Once a year, go some place you’ve never been before”,  dus ieder jaar probeer ik een nieuwe plek /land te bezoeken. Afgelopen jaar waren dat voor mij Kroatië, Slovenië en IJsland. Drie nieuwe landen had ik aan het begin van het jaar niet durven dromen. Daarnaast bezocht ik in augustus nog Duitsland.

11. In hoeveel verschillende accommodaties sliep ik afgelopen jaar

Ik moest even opzoeken in hoeveel verschillende accommodaties ik heb geslapen afgelopen jaar. Gelukkig kan ik op Booking.com mijn reizen terugkijken en zag ik dat ik daar 15 accommodaties had geboekt. Dit waren onder andere accommodaties op Schiermonnikoog, tijdens onze roadtrip Kroatie en Slovenie en IJsland. Daarnaast overnachtte ik nog 2 keer in verschillende accommodaties op Schiermonnikoog. Via de spoordeelwinkel overnachtte ik in Maastricht en met vriendinnen in een yurt. Het totaal komt hierdoor op 19 accommodaties in 2016.

12. Hoeveel films keek ik afgelopen jaar en wat waren mijn favorieten?

Persoonlijke terugblik 2016

Iets minder reis-gerelateerd, maar de mensen die mij kennen weten dat ik een filmliefhebber ben (filmwetenschappen gestudeerd). Ondertussen staat op dit moment de teller op 165 films, maar ik heb voor mezelf deze maand het doel gesteld om richting de 175 te gaan, net zoveel als vorig jaar. Ik zag een heleboel mooie films, maar mijn favorieten van 2016 zijn toch wel Elle, The Arrival, Tonio, Captain Fantastic, Brooklyn en ik hoop dit jaar nog La La Land te gaan zien.

13. Hoeveel boeken las ik en welke was mijn favoriet?

Persoonlijke terugblik 2016

Dit jaar las ik meer dan 20 boeken. Zeker de laatste tijd heb ik de smaak goed te pakken. Een van de verrassingen van dit jaar was Kristin Hannah – Nachtegaal. Het is een boek over de Tweede Wereldoorlog en het was lang geleden dat ik zo meegesleurd werd in het boek. Ook de thrillers van Samuel Bjork en Emelie Schepp behoren tot mijn favorieten.

 

 

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

6 reacties

  1. haha al die bioscoopkaartjes wat onwijs leuk! ik bewaar ze ook altijd maar helaas niet zoveel als jou! ook heb je prachtige locaties bezocht zeg, jaloers!

  2. Leuk overzicht Marjolein! Je hebt mooie landen ontdekt, superleuk! Ik ben jaaaaren geleden in Kroatië geweest, maar wil er graag eens met Jan naar terug. Ook Slovenië wil ik dan graag ontdekken. Daar zijn we alleen maar doorheen gereden. Wat zag je veel films joh, supertof! Wij gaan ook nog naar Lala Land. Ben jij intussen geweest toch? Oh, en 40 uur werken vind ik wel erg veel hoor. Snap best dat je daar moeite mee had.

    1. Dank je Marcella, ik heb zeker mooie dingen mogen ontdekken afgelopen jaar. En Kroatië en Slovenië kan ik je zeker aanraden!
      Ik ben naar La La Land geweest inmiddels, prachtige film. Mijn nr 1 van 2016! De soundtrack is super gaaf.

    1. Klopt, ik heb er inderdaad heel veel gezien 🙂 Het is mijn relaxmomentje, dus ik probeer het zeker wel in te plannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *