Het noordelijke deel van het Pieterpad – etappes 1 t/m 4

Het noordelijke deel van het Pieterpad - etappes 1 t/m 4

Het noordelijke deel van het Pieterpad – etappes 1 t/m 4

Waar ik eigenlijk al jaren roep om een deel van het Pieterpad te lopen, kwam het er eigenlijk nooit van. De afgelopen jaren nam ik er nooit de tijd voor. Tijd om dat te veranderen. Zeker wanneer je vanuit huis twee routes kunt lopen. Waar ik eigenlijk de intentie had om maar een etappe te lopen, werden het er uiteindelijk vier. Vier etappes in het noorden van Nederland. Mijn ervaringen en tips voor het noordelijke deel van het Pieterpad, de eerste vier etappes.

Pieterpad lopen – nieuwe plekken ontdekken dicht bij huis

Waar ik de laatste tijd steeds vaker dicht bij huis nieuwe plekken ontdek, gebeurde dat ook tijdens het lopen van het Pieterpad. Zelf woon ik in Groningen en mijn ouders in Zuidlaren. Twee plekken die ik dacht redelijk te kennen. Tot afgelopen jaar. Je kunt dicht bij huis zoveel nieuwe plekken nog ontdekken, vandaar mijn intentie om het Pieterpad te gaan lopen. Voor mij dicht bij huis en ideaal om je eigen omgeving opnieuw te ontdekken.

Doordat ik eigenlijk van plan was om alleen etappe drie te lopen, heb ik de eerste vier etappes door elkaar gelopen en twee etappes in tegengestelde richting. Want ook dat kan gewoon, je hoeft hem niet in volgorde te lopen, je bent vrij om je eigen keuzes te maken.

Het noordelijke deel van het Pieterpad - etappes 1 t/m 4

Pieterpad etappe 1 – Pieterburen – Winsum

Route – afstand, start- en eindpunt etappe 1

Het Pieterpad begint zoals de meesten wel weten in Pieterburen, een klein dorpje in de provincie Groningen. Ook wel bekend van het Zeehondencentrum. Pieterburen is te bereiken per auto, maar niet heel handig als je meerdere etappes van het Pieterpad wil gaan lopen (overigens als je alleen etappe een gaat lopen, dan is een auto wel een optie). Met het openbaar vervoer reis je vanaf station Groningen met de trein naar Winsum en vanaf daar met de bus naar Pieterburen.

De route loopt langs dorpen als Eenrum, Mensingeweer om vervolgens in Winsum uit te komen. Het landschap is vaak open en de wind heeft vrij spel, net als de zon of regen. Je loopt door akkers, langs boerderijen en kanalen. Af en toe een dorpje gaf in ons geval de mogelijkheid om even de in de schaduw te lopen. Eindigen doe je in Winsum waar je kunt starten met etappe 2. Een gevorderde loper kan doorlopen richting Groningen, maar let op dat het pas een eerste etappe is, er volgen nog een aantal hierna.

De totale afstand van etappe 1 is 12 kilometer

Eten en drinken bij de eerste etappe

In Pieterburen kun je alleen terecht bij horeca gelegenheden voor eten en drinken. Op de hoofdstraat zitten een paar cafe’s, er is geen supermarkt om inkopen te doen. Voordat je start is het handig om wat dingen van huis mee te nemen. Onderweg kom je weinig eetgelegenheden tegen, gelukkig is dit deel ‘maar’ twaalf kilometer. De eerste echte, en leuke, mogelijkheden vind je in Winsum. Op het eindpunt vind je Jongens uit de Buurt en Eetcafe J&A. Wij ploften bij de eerste op het terras en genoten van het uitzicht over het water.
Jongens uit de Buurt
A: Winsumerdiep 3

Overnachten etappe 1 Pieterpad

Zelf had ik het geluk om makkelijk af te reizen naar Groningen en daardoor hoefde ik niet gebruik te maken van overnachtingen onderweg. Wil je de route in een keer lopen (of delen) dan zijn er bij etappe 1 de volgende mogelijkheden om te overnachten:

Bezienswaardigheden etappe 1 Pieterpad

 1. Pieterburen is een schattig dorpje dat vooral bekend staat om het Zeehondencentrum. De plek voor zieke en gewonde zeehonden. Ook is Pieterburen de plek vanaf waar vaak de wadlooptochten starten.
 2. Het wierdedorp Eenrum is de eerste plek die je tegenkomt. Wat een rust heerst er in het dorp. Kenmerkend voor het dorp is de NH kerk die je al vanaf een afstand ziet.
 3. In Mensingeweer staat de stellingmolen Hollands Welvaart. Vanaf het bruggetje dat over het Mensingeweersterloopdiep gaat heb je hier een leuk uitzicht op.

Mijn ervaring tijdens etappe 1

Ik liep de eerste etappe als derde in de reeks. Ik had al ervaren hoe het wandelen gaat via het Pieterpad. De route was goed aangegeven onderweg en het was voor mij een redelijk eenvoudige etappe naar Winsum. Je loopt veel in de open ruimte, dus een beetje redelijk weer is fijn. Ondanks de vele open ruimtes heb je wel variatie onderweg, af en toe een dorp of een bruggetje maakt de route toch net wat gevarieerder.

Lees meer: De mooiste dorpen in Groningen

Het noordelijke deel van het Pieterpad - etappes 1 t/m 4

Pieterpad etappe 2 – Winsum – Groningen

Route – afstand, start- en eindpunt etappe 2

Etappe twee gaat verder in Winsum (overigens liep ik deze andersom). Winsum is prima te bereiken vanuit Groningen met de trein. In ongeveer een kwartier ben je in Winsum. Eindigen doe je in Groningen op het Zuiderdiep.

Je verlaat al snel Winsum en gaat via een voetpad door de akkervelden naar Garnwerd. Garnwerd is eigenlijk de enige plek van betekenis onderweg. Tussen deze twee plekken is het uitzicht voor weids. Een korte stop in Garnwerd is de moeite waard. Al is het maar voor een korte plas pauze en om even wat te eten en te drinken. Hierna kom je tot aan Groningen geen plekken tegen waar dat kan. Je volgt eigenlijk het Reitdiep kanaal richting de stad. Dat houdt in dat het landschap open is. Er zijn weinig plekken om even rustig te zitten als het weer niet optimaal is.

De totale afstand van etappe 2 is 19km – ik kwam zelf op 22 doordat er een wijziging in de route zit net voordat je Groningen binnenloopt.

Eten en drinken bij de tweede etappe

Op Winsum, Garnwerd en Groningen na zijn er geen mogelijkheden om te eten en drinken. In Winsum kun je bij de supermarkt inkopen doen voordat je start. Na ongeveer zes kilometer heb je in Garnwerd twee opties: Garnwerd aan Zee en Cafe Hammingh. Beiden opties zijn leuk om even te pauzeren. Daarna heb je pas in Groningen de mogelijkheid om iets te eten of drinken.
Garnwerd aan Zee
A: Hunzeweg 38A Garnwerd
Cafe Hammingh Garnwerd
A:Hunzeweg 32
– o.a. Wadapartja Groningen
A: Gedempte Zuiderdiep – 39-41

Lees meer: Hotspots in Groningen

Overnachten etappe 2 Pieterpad

Wil je de route in een keer lopen (of delen) dan zijn er bij etappe 2 de volgende mogelijkheden om te overnachten:

Bezienswaardigheden Pieterpad etappe 2

Op deze etappe vond ik weinig bezienswaardigheden die de moeite waard zijn (maar misschien heeft het te maken met het feit dat ik al veel dingen ken in de omgeving). Enkele opties:

 1. Garnwerd; niet alleen zijn Garnwerd aan Zee en Hammingh leuk, loop ook even door het dorpje. Hier bevindt zich het kleinste straatje van Nederland dat toegankelijk is voor auto’s.
 2. Het kerkje van Oostum staat op een wierde en dat is vanaf Winsum goed te zien.
 3. In Groningen zijn natuurlijk genoeg bezienswaardigheden; maar deze liggen niet allemaal op de route. Het Noorderplantsoen en de Hoge en Lage der A wel en zijn erg fotogeniek.

Mijn ervaring tijdens etappe 2

Deze etappe liep ik als laatste. Van anderen hoorde ik al dat het een van de minderen was qua landschap. Je loopt inderdaad in een vrij eentonig landschap tussen Winsum en Groningen. Ik startte in Groningen waar ik eerst via de app route.nl liep. Als snel kwam ik erachter dat er verschillen zaten tussen beide routes. Gelukkig zijn de markeringen wel goed aangegeven en kon ik die volgen. Net Groningen uit loop je een stuk om omdat er een brug weg is. De route voelt daardoor wat verwarrend. Overigens was dit het enige deel waar ik blaren aan over hield.

Het noordelijke deel van het Pieterpad - etappes 1 t/m 4
Het noordelijke deel van het Pieterpad - etappes 1 t/m 4

Pieterpad etappe 3 – Groningen – Zuidlaren

Route – afstand, start- en eindpunt etappe 3

De route vanuit mijn hometown lopend naar de woonplaats van mijn ouders. Een route die ik al vele malen heb afgelegd, maar nog nooit lopend. Ondanks dat ik van beide de omgeving redelijk goed ken, een route met veel nieuwe plekken. En dat is de reden geweest dat het niet bij een etappe is gebleven.

De start in Groningen is makkelijk te bereiken met het OV, want de route start op het station. Ook het eindpunt van deze etappe is met het openbaar vervoer te doen. Op de Brink in Zuidlaren stoppen bussen vanuit Groningen.

De route begint langs een mooi stukje Paterswoldsemeer. Hoewel het net als de vorige etappe vrij open is, gaat de weg slingerend naar Haren. Af en toe een variatie door wat huizen, een molen of een sluis, maakt het een fijn stuk van het Pieterpad. In Haren loop je parallel aan de drukke straat en ontdekte ik een nieuw stuk van Haren. Via het bosrijke Appelbergen loop je uiteindelijk weer het bos in bij Noordlaren. Via wietplantages loop je uiteindelijk Zuidlaren in. Een hele gevarieerde etappe.

De totale afstand van de derde etappe is 21 kilometer

Eten en drinken bij de derde etappe

In Groningen heb je genoeg mogelijkheden tot eten en drinken. Eenmaal onderweg kom je op de route Paviljoen Sassenhein in Haren tegen. De volgende op de route is Paviljoen Appelbergen. Deze is op ongeveer de helft van de route en vond ik de meest logische keuze voor een korte pauze. Kort daarna loop je langs Herberg de Blankehoeve. In Zuidlaren eindig je op de Brink waar vele mogelijkheden zijn tot eten en drinken.
Paviljoen Sassenhein – Haren
A: Lutsborgweg 53
Paviljoen Appelbergen – Glimmen
A: Hoge Hereweg 33
Herberg de Blankenhoeve – Noordlaren
A: Beslotenveenseweg 2
Klasbak – Zuidlaren
A: Brinkstraat 2
’t Olle Stee – Zuidlaren
A: Stationsweg 1B
Grand Cafe Zuidlaren
A: De Millystraat 8

Overnachten etappe 3 Pieterpad

Wil je de route in een keer lopen (of delen) dan zijn er bij etappe 2 de volgende mogelijkheden om te overnachten:

Bezienswaardigheden Pieterpad etappe 3

Op de route tussen Groningen en Zuidlaren vind je een aantal bezienswaardigheden:

 1. Poldermolen de Helper. Langs het Paterwoldsemeer vind je deze idyllische molen.
 2. Appelbergen is een mooi gebied waar vroeger militairen oefenden. In de oorlog werden hier verzetsstrijders gefusilleerd.
 3. Er staan een aantal hunebedden op de route. Bij het Noordlaarderbos en in Midlaren vind je een drietal hunebedden. Deze staan aangegeven op de route.

Mijn ervaring tijdens etappe 3

Het was mijn eerste etappe van het Pieterpad, maar direct een die naar meer smaakte. Ondanks de vele keren dat ik gereisd heb tussen Groningen en Zuidlaren kwam ik veel nieuwe dingen tegen. Het is een afwisselende route met bos, hei en langs het water. De route stond goed aangegeven op een tweetal keren na. Gelukkig heb je dan altijd wel een kaart bij de hand of zijn er medelopers op het pad.

Het noordelijke deel van het Pieterpad - etappes 1 t/m 4
Het noordelijke deel van het Pieterpad - etappes 1 t/m 4

Pieterpad etappe 4 – Zuidlaren – Rolde

Route – afstand, start- en eindpunt etappe 4

De laatste van de meest noordelijke vier etappes. Deze start op de Brink in Zuidlaren die goed te bereiken is met het openbaar vervoer. Meestal gaat er twee keer per uur een bus vanuit Groningen die kant op. Om Rolde te bereiken dien je vanuit Assen de bus te nemen.

De route, die ik overigens vanuit Rolde liep, start op de Brink in Zuidlaren. Je loopt door de woonwijken van het dorp om zo uiteindelijk richting de hei te gaan. Daarna is de route veelal afwisselend met bos en heide. Het laatste stuk gaat over Balloërveld. En dat is op warme dagen pittig. Je loopt hier door mul zand om uiteindelijk Rolde te bereiken.

De totale afstand van etappe vier is 18 kilometer

Eten en drinken bij de vierde etappe

In Zuidlaren heb je de mogelijkheid om boodschappen te doen voor onderweg of te gaan eten bij de vele horecagelegenheden. Onderweg heb je een tweetal mogelijkheden voor eten en drinken totdat je weer in Rolde bent. Bij Cafe Restaurant Drentsche Aa kun je al vrij snel pauzeren. Overigens is het wel een mooie locatie voor een kopje koffie. Daarna kom je in Gasteren de Pannenkoekenboerderij tegen. Dit is ongeveer op helft van de route, dus een ideale stop.
Cafe Restaurant Drentsche Aa Schipborg
A: Ruiterweg 2
Pannenkoekenboerderij Gasteren
A: Brink 1

Overnachten etappe 4 Pieterpad

Wil je de route in een keer lopen (of delen) dan zijn er bij etappe 2 de volgende mogelijkheden om te overnachten:

Bezienswaardigheden Pieterpad etappe 4

Vanaf Zuidlaren tot aan Rolde loop je vooral door natuurgebieden. Enkele bezienswaardigheden onderweg zijn:

 1. Dennenoord is niet helemaal een bezienswaardigheid te noemen, maar is een plek waar nog steeds mensen zitten met psychiatrische problemen.
 2. Natuurgebied Gasterse duinen is een van de mooiste in de regio. In augustus staat het in bloei en wordt de heide paars.
 3. Gasteren is een typisch voorbeeld van een brinkdorp. Je vindt er een centrale brink en oude Saksische boerderijen.
 4. Balloërveld is een redelijk groot gebied dat vooral uit zand bestaat. Er lopen ook schapen vanuit de nabijgelegen schaapskooi.

Mijn ervaring met etappe 4

Deze etappe liep ik vanaf Rolde naar Zuidlaren. En achteraf gezien was ik daar blij om. Het was een warme dag en zelfs om 10.00 uur was het al warm op Balloërveld. Het mulle zand, maakt dit stuk ook tot relatief zwaar. Gelukkig werd het voor ons makkelijker daarna. We maakten een korte stop bij de Pannenkoekenboerderij in Gasteren om wat te drinken en liepen daarna door richting Schipborg. Een leuke en afwisselende wandeling.

Zin om nog meer etappes van het Pieterpad te gaan lopen? Lees dan vooral deze tips voor het Pieterpad voordat je gaat starten.

Het noordelijke deel van het Pieterpad - etappes 1 t/m 4
Het noordelijke deel van het Pieterpad - etappes 1 t/m 4
Het noordelijke deel van het Pieterpad - etappes 1 t/m 4
Het noordelijke deel van het Pieterpad - etappes 1 t/m 4

Meer lezen over de provincie Groningen & Drenthe?


– Ontdek de leukste plekken in de provincie Groningen
Wandelgebieden in Drenthe

– Wat te doen in de provincie Drenthe

Meer lezen over Nederland?
Amsterdam
Maastricht
Rotterdam
Utrecht
Amersfoort
Groningen
Leeuwarden
Zwolle
De Waddeneilanden
Wadlopen

Flevoland

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on