Pointe du Hoc – de moeilijkste landingsplek in Normandië

Pointe du Hoc - de moeilijkste landingsplek in Normandië

Pointe du Hoc – de moeilijkste landingsplek in Normandië

Een van de indrukwekkendste plekken in Normandië is Pointe du Hoc. Niet alleen prachtige natuur, maar vooral indrukwekkend door wat er zich op 6 juni 1944 en de dagen erna afspeelde. Een bezoek aan Pointe du Hoc kan niet ontbreken wanneer je Normandië bezoekt.

Geschiedenis Pointe du Hoc Normandië

Tussen Omaha Beach en Utah Beach vind je de kliffen van Pointe du Hoc. Eind 1942 installeren de Duitsers een artilleriebatterij met zes 155 mm kanonnen. Vanuit hier konden de Duitsers de stranden bereiken waar de Amerikanen zouden landen, het bereik van de kanonnen was meer dan twintig kilometer. Een belangrijke plek om uit te schakelen door de Amerikanen voordat de landingstroepen de stranden van Omaha en Utah betreden. De opdracht wordt toevertrouwd aan 225 rangers van het 2e bataljon van Luitenant -Kolonel Rudder.

Enkele dagen voor 6 juni wordt het strand diverse malen hevig gebombardeerd. Hierdoor zijn de 155mm kanonnen meer landinwaarts geplaatst door de Duitsers.

6 juni 1944 – Pointe du Hoc

Op 6 juni 1944 hebben de Rangers de uiterst moeilijke taak om de kliffen van Pointe du Hoc te beklimmen. Natuurlijk waren er trainingen geweest om rotsen te beklimmen, maar de realiteit blijkt toch altijd anders. De poging om ladders vanaf de voertuigen te gebruiken mislukte door kraters in het zand. De werpankers bleven slecht zitten in de rotsen. Toch slagen ze er met brandladders en enterhaken uiteindelijk in om de top te bereiken vanaf het kleine strand. Om 7.00 uur bereiken ze de top en nadat ze in eerste instantie lege geschutputten bereiken, moet de grootse tegenaanval nog komen. De Duitse aanvallen zorgen ervoor dat Rudder en zijn mannen teruggedrongen worden tot 180 meter boven de kliffen. Ook hun eigen ondersteuning vanaf de zee blijkt soms lastig te zijn om te ontwijken. De aanvallen van de Duitsers eisen voor Rudder zijn tol, ze hebben weinig munitie over, ze zijn verzwakt, hebben weinig eten en lijden redelijk wat verliezen qua manschappen. Het blijkt een lastige strijd te zijn om Pointe du Hoc te veroveren.

Op 7 juni blijkt het bataljon nog 90-100 man te bevatten waarvan er ook nog een aantal lichtgewond zijn. Ook deze dag zijn er nog diverse tegenaanvallen van de Duitsers. In de morgen van 8 juni krijgen ze pas hulp van het 5e Rangerbataljon, het 1e en 3e bataljon en het 116e infanterieregiment. In een gecoördineerde actie wordt hulp geboden en uiteindelijk wordt Pointe du Hoc definitief veroverd.

Pointe du Hoc bezoeken

Tegenwoordig zijn de sporen van 6 juni 1944 nog duidelijk te zien bij Pointe du Hoc. Gapende kraters en bunkers zijn nog steeds zichtbaar en brengen je terug naar 1944. Onder de puin kunnen nog lichamen liggen van Duitse en Amerikaanse soldaten, ook kan het zijn dat er nog bommen liggen die nog niet afgegaan zijn. Het pad dat naar de rotsen loopt is vernoemd naar Kolonel Rudder. Het terrein is in handen van de Amerikaanse regering.

Een bezoek aan Pointe du Hoc is indrukwekkend. Bepaalde delen zijn afgesloten vanwege bom gevaar, de krijtrotsen zijn enorm en de bunkers te bezoeken. Wanneer je de bunker bij het monument betreedt heb je het gevoel even terug te keren in de tijd. Dat je door de ogen van de Duitsers de zee afspeurt naar vijandige troepen. Alle kraters, bunkers en monumenten zorgen ervoor dat je even stil staat bij wat er hier destijds gebeurde.

Je kunt Pointe du Hoc gratis bezoeken. Alleen op de feestdagen 25 december en 1 januari is het gesloten. Grof gezegd is het open tussen 9.00 en 17.00 uur. Er is een grote parkeerplek bij en een ruimte met toiletten.

Pointe du Hoc - de moeilijkste landingsplek in Normandië
Meer lezen over Frankrijk
Route voor je roadtrip in Normandie
– D-Day Musea en bezienswaardigheden in Normandië
– Lees meer over het bezoeken van Pointe du Hoc

Wat te doen tijdens je eerste bezoek aan Parijs

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on