Tips voor je vakantie naar Canada

Tips voor je vakantie naar Canada

Canada, voor mij een nieuw land waar ik al een tijdje nieuwsgierig naar was. Het buurland had ik al een aantal keer bezocht, is Canada hetzelfde of zijn er grote verschillen tussen beide landen? De reden voor mij om richting Canada af te reizen is toch wel de overweldigende natuur die ik voorbij zie komen. Waanzinnig mooie foto’s zie ik voorbij komen van helderblauwe meren, gletsjers, enorme bergtoppen en wildlife. Ik bezocht een van mijn bucketlist bestemmingen en ik heb een aantal tips voor je vakantie naar Canada op een rijtje gezet.

Tips voor je vakantie naar Canada

Rondreizen in het westen van Canada

Het westen van Canada ontdekken kan je op vele manieren ontdekken. De meesten kiezen voor het huren van een camper om grofweg een rondje Vancouver – Jasper – Banff – Vancouver te rijden. Toch sprak ik onderweg een aantal reizigers die juist een andere route namen. De Rocky Mountaineer was favoriet bij een aantal mensen, maar sommigen gingen van Calgary – Banff – Jasper – Vancouver en weer anderen kwamen met de trein vanuit Toronto. Zelf maakte ik ook niet het standaard rondje omdat ik met het openbaar vervoer reisde. Daarnaast startte ik in Edmonton waar ik vrij weinig toeristen tegen kwam. Er zijn dus mogelijkheden genoeg om je droomreis te maken in het westen van Canada.

Ga je een auto of camper huren? Dan raad ik je aan die van te voren te regelen zodat je op het vliegveld alleen nog de sleutels op hoeft te halen. Boek je auto bij Sunny Cars en je bent compleet verzekerd. Voor een camper adviseer ik om bij Travelhome er een te huren. Heb je geen zin om alles uit te zoeken, bekijk dan eens deze reizen.

Overnachten in West- Canada

De camper geeft de vrijheid om redelijk te gaan en te staan waar je wilt. Je kunt één van de vele campgrounds oprijden en je camper installeren. Ook voor mensen die met een tent rondreizen moet dat geen probleem zijn. Reis je met een auto rond en overnacht je in hotels, dan is dat een ander verhaal. Zeker in het hoogseizoen zitten de hotels op de populaire plekken al snel vol.

Wanneer je per auto rondreist, dan is het handig om grofweg een route vast te leggen. En via Booking heb je de mogelijkheid om tot kort van te voren nog te annuleren mochten de plannen onderweg veranderen. Ik reisde zelf per openbaar vervoer en had daardoor de reizen tussen de verschillende bestemmingen al vast staan. Hierdoor had ik ook al de overnachtingen geboekt. En ondanks dat het in het naseizoen was, was ik blij dat ik het ruim van te voren geboekt had (wel met optie gratis annuleren). In Banff en Jasper waren een maand van te voren alleen nog dure accommodaties beschikbaar.

Overigens zat ik ook ten tijde van Thanksgiving in Canada, dus check ook altijd even de nationale feestdagen. Het voordeel van van te voren je accommodatie vastleggen, is dat je op reis daar geen tijd meer aan kwijt bent, zeker niet wanneer veel accommodaties vol zitten. Persoonlijk een van de redenen waarom ik accommodaties vast leg.

Jasper National Park

Betaalmogelijkheden in Canada

De meesten gaan met een creditcard en een pinpas op pad richting Canada. Op zich is het genoeg om je mee te redden. Ik merkte dat een beetje cash bij je hebben, soms best handig kan zijn. In Edmonton moest ik $5 betalen om in het centrum te komen en dan is het handig om in Nederland al dollars te regelen zodat je niet op het vliegveld hoeft te pinnen. Naast de eerste dollars had ik vrij snel vaker cash nodig gehad om dingen te betalen. Waar ik in Amerika niet overal terecht kon met mijn pinpas (omdat ze daar niet altijd de chip gebruiken van je pas), merkte ik dat in Canada juist wel overal met de chip betaald kon worden.

ETA voor Canada – visum

Sinds kort moet je wanneer je naar Canada reist een ETA aanvragen, een Electronic Travel Authorization. Hierdoor kun je reizen zonder visum naar Canada. In tegenstelling tot de Verenigde Staten, is deze langer geldig. Vijf jaar lang kun je na de aanvraag Canada bezoeken. Alleen wanneer je paspoort in die vijf jaar verloopt, moet je een nieuwe aanvragen. Wil je langer dan zes maanden verblijven, studeren of werken in Canada? Dan moet je wel een visum aanvragen. Je kunt dit via de officiële site doen en dan betaal je 7 dollar met een creditcard. Het is raadzaam om vier weken van te voren een ETA aan te vragen. Af en toe kan het best lastig zijn om dit soort formulieren in de vullen, er worden namelijk een hoop dingen van je gevraagd tijdens het invullen, daarom kun je ook hulp inschakelen om een ETA voor Canada aan te vragen Wil je meer lezen over het aanvragen van een visum voor Canada?

Beste reistijd West- Canada

De beste reistijd naar Canada hangt af van de reisdoel. Wil je lekker genieten van zomers weer, dan zijn juli en augustus de beste maanden. In de maanden mei en juni heb je al wel kans op mooi weer, maar kan er nog wel sneeuw liggen. De herfst en de lente zijn relatief kort door het landklimaat, maar de zomers zijn daardoor wel langer.

Wil je walvissen spotten tijdens je reis in Canada? Dan kun je het beste tussen april en oktober reizen. In de herfst kun je genieten van de Indian Summer, Canada op zijn best. De beste periode hiervoor is eind september, maar is afhankelijk van het weer.

Lees meer: Reizen in de herfst in Canada

Banff National Park

Excursies boeken in West- Canada

In het westen van Canada heb je redelijk wat excursies die je kunt boeken, bijvoorbeeld een wildlife tour, een whale watch tour of een boottocht naar Spirit Island. Van te voren vond ik het leuk om te kijken wat je waar allemaal kunt doen en natuurlijk is het goed om een inschatting te maken hoeveel kosten je gaat maken. Daarom legde ik van te voren al een aantal excursies vast, dan hoefde ik de kosten niet ter plekke meer te maken. Excursies die ik van te voren boekte zijn de Hop on Hop off in Banff, Banff – Jasper one way met o.a. stops bij de Athabasca Glacier & Lake Louise, excursie naar Spirit Island, shuttle naar de Skytram in Jasper (vanwege het vervoer) en een whale watching in Vancouver. Ter plekke ging ik in Banff met de Gondola omhoog en in Vancouver ging ik naar de Capilano Suspension Bridge. Achteraf zou ik de Capilano Suspension Bridge reserveren wanneer ik in het hoogseizoen zou gaan, anders is het niet nodig en kun je prima bij de kassa een kaartje kopen. Daarnaast had ik, met uitzondering van het vervoer naar Jasper omdat ik daar zeker van wilde zijn, in september / oktober het grootste deel van de excursies op het moment zelf nog wel kunnen vastleggen. Toch was het fijn dat ik al wat kosten had gemaakt en dat ik onderweg niet nog tijd kwijt was aan het boeken van excursies.

Vancouver

Meer lezen over West Canada?

Natuur in Canada

Vancouver & Edmonton

Disclaimer: Dit artikel bevat gesponsorde producten. Ik deel echter niets anders dan mijn eigen mening.

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on