Socials

De poolcirkel in Scandinavië – tips voor activiteiten en accommodaties

De poolcirkel in Scandinavië – tips voor activiteiten en accommodaties

De Poolcirkel, een magische grens die door landen als Noorwegen, Zweden en Finland loopt. Een grens die gaat over daglicht. Want in de zomermaanden is het er 24 uur per dag licht, in de winter is het compleet anders. Enkele uren licht per dag als je geluk hebt. Het gehele jaar heeft reizen rond de poolcirkel iets magisch. Prachtige natuurgebieden, het gevoel dat je aan het einde van de wereld bent, wilde dieren, de interessante Sami cultuur die je in alle drie de landen terugvindt en vergeet niet de Noordkaap in Noorwegen. Het leuke van reizen naar de poolcirkel in de zomer? Je kunt tijdens een reis meerdere land bezoeken en daardoor kennis maken met verschillende culturen.   

Reizen rond de poolcirkel

Doordat het in de zomermaanden rond de poolcirkel bijna 24 uur per dag licht is, heb je alle tijd om rond te reizen. Een rondreis waarbij je meerdere landen kunt bezoeken en daardoor kennis maakt met de aspecten die Scandinavië zo bijzonder maken. Eindeloze natuur ontdek je in Zweden, in Finland maak je kennis met arctisch Lapland en de Sami cultuur en in Noorwegen sta je op het noordelijkste puntje van Europa: de Noordkaap. Tijdens je reis stap je regelmatig aan boord van een ferry en kun je mee met unieke excursies. Een reis naar de poolcirkel is een die op je bucketlist kan.

Wat te doen rond de poolcirkel in Finland?

Een bezoek aan Rovaniemi kan niet ontbreken tijdens je reis naar Finland. Doordat het gezien wordt als de ‘woonplaats’ van de kerstman is het een levendig stadje geworden. Er is een Santa Clause Village en je kunt natuurlijk met de kerstman op de foto. Finland is ook geschikt voor outdoor liefhebbers. Wandelingen in de natuur, vissen, raften of mountainbiken en onderweg wildlife spotten. Zo kun je onder andere beren spotten vanuit een wildlife hut.

Poolcirkel

Unieke accommodatie om te overnachten in Finland

Een van de plekken die je als uitvalsbasis kunt nemen voor je reis is Saariselkä in Finland. Hier vind je namelijk Northern Light Village waar je vijfentwintig verschillende kota’s aan de rand een rendierboerderij kunt vinden. Hoewel je in de zomer niet de kans hebt om het noorderlicht te spotten, zijn het knusse kota’s vanwaar je uit je bed de sterrenhemel kunt bekijken.

Wat te doen rond de poolcirkel in Noorwegen?

Het landschap in Noorwegen is veelzijdig. Van hoge fjorden tot prachtige stranden en ruige kliffen. Een van activiteiten die je niet mag missen is een birdsafari in Gjesvær. Niet zomaar een vogelexcursie, maar je gaat op zoek naar papegaaiduikers. Een unieke en zeer fotogenieke vogel die je maar op een paar plekken ter wereld kunt spotten. Het Noorse Tromso, de hoofdstad van het noorden, heeft vele bezienswaardigheden en is daarom een perfecte plek voor een stop. Zo kun je gebruik maken van de kabelbaan om de stad te bekijken, maar je kunt ook de zee op met een rib-excursie. Vanaf Tromso is het een klein stukje naar het onontdekte Senja vanwaar je de fjorden kunt ontdekken via het water. Ga op zoek naar walvissen of ontdek de fjorden vanuit een kajak. Een van de plekken die je niet mag missen wanneer je in noord Noorwegen reist is de Noordkaap, het noordelijkste stukje Europa. In Knivskjelodden kun je op de meest noordelijke punt van Europa staan. Daarvoor dien je nog wel een wandeling te maken van ongeveer twintig kilometer, maar dat is zeker de moeite waard.

Unieke accommodatie om te overnachten in Noorwegen

Svolvaer is een ideale uitvalsbasis om de Lofoten te ontdekken. Je kunt vanuit hier dagtochten maken om stranden te ontdekken, pittoreske vissersdorpjes of prachtige wandelingen maken. In Svolvaer kun je een knusse rorbu huren aan het water. Een traditioneel houten huisje dat uit kijkt over het water en van alle gemakken voorzien.

Poolcirkel

Wat te doen rond de poolcirkel in Zweden?

 Een bijzonder stukje natuur in Zweden vind je in het Abisko Nationaal Park. Je verwacht het misschien niet helemaal, maar je reist hier door de bossen en bergen van Zweden. Spot wildlife tijdens je wandeling door de bossen, want onder andere rendieren vind je namelijk overal. En natuurlijk kun je ook actief zijn in de natuur door te raften of te mountainbiken. Een ander nationaal park dat je kunt bezoeken is Sarek Nationaal Park. Een ruig stukje Zweden met Alpine toppen en gletsjerdalen. Vooral de avonturiers kunnen hier hun hart ophalen, want er zijn geen gemarkeerde paden of hutten. Ook hier loop je de kans om wildlife te spotten, want de eland leeft in dit gebied.

Poolcirkel

Ook Reizen naar de poolcirkel?

Wil je graag een keer in de zomer naar de poolcirkel en weet je niet waar je moet beginnen? Buro Scanbrit kan je daar bij helpen. Zij zijn een van de meest toonaangevende touroperators met reizen naar Noordwest Europa. Je krijgt hier advies voor vakanties die net even anders zijn omdat ze bijzondere reizen en verrassende activiteiten aanbieden. Mocht je een reis tegenkomen die je aanspreekt, maar wil je daar nog een speciaal hotel bij? Dan kun je je wensen aangeven en wordt de bestaande reis omgezet naar jouw droomvakantie. Reizen naar de poolcirkel doe je niet ieder jaar en daarom wil je er het beste uithalen. Dat kan bij Buro Scanbrit.

Reisgids Noorwegen

Meer lezen over Scandinavië?

Disclaimer: Dit artikel bevat gesponsorde producten. Ik deel echter niets anders dan mijn eigen mening. Fotocredits BuroScanbrit

Ontdekt alleen of met anderen de wereld. Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen. Met slow travel kun je denken aan rondreizen/ treinreizen, solo travel, nature escapes, Micro avonturen, bijzonder overnachten, off the beaten en bijzondere ervaringen, verdieping in culturen en slow travel in steden. Kortom een bewuste manier van reizen.

Follow us on