5x Culinair op Schiermonnikoog – tips voor restaurants

Actief zijn en lekker eten, een goede combinatie tijdens een weekendje weg. Of eigenlijk altijd wel. Een heerlijk gevoel om na een stevige wandeling, zeker in de herfst, ergens te eindigen waar je lekker kunt eten.  Een van de wandelingen die ik deed tijdens de November Wandelmaand was de culinaire wandeling.Een wandeling waarbij je langs diverse restaurants loopt op Schiermonnikoog. Daarnaast kom ik al jaren op Schier en deel ik andere tips voor restaurants.

Brasserie om de Noord

Voor de mensen die in het verleden op Schiermonnikoog kwamen, ook wel bekend als Brakzand. Inmiddels omgetoverd tot een sfeervol restaurant waar je lekker kunt eten. Bij binnenkomst word je meegenomen in de sfeer van het restaurant, annex hotel. Lichte kleuren, strak meubilair en een klein woonkamer gedeelte aan de andere kant van het restaurant. De menukaart is gevarieerd, voor de culinaire wandeling kwam er een voorgerecht op tafel met bijpassende rosé. Een heerlijk rouleau van gevogelte met groene asperges en abrikoos chutney werd voor ons geserveerd.
Update: Brasserie om de Noord wordt begin 2020 overgenomen en gaat verder onder de naam Brakzand

5x culinair genieten op Schiermonnikoog

5x culinair genieten op Schiermonnikoog

5x culinair genieten op Schiermonnikoog

Brasserie om de Noord
A: Langestreek 66

Duinzicht

Na een kleine 100 meter lopen stond de tweede stop op het programma: Hotel Duinzicht. Zoals meerdere locaties tijdens deze wandeling, een combinatie van hotel en restaurant. Het grote witte gebouw is ongeveer het eerste wat je ziet wanneer je op de Badweg naar het strand gaat. In de zomer een plek waar je buiten kunt zitten en de voorbijkomende strandgangers in je op kunt nemen. Het restaurant heeft qua inrichting wel wat weg van een bruin café, een plek waar je met slecht weer spelletjes kunt doen. We werden verrast met zelfgemaakte bramenport, die overigens alleen hier te verkrijgen is en een ree stoofpotje, met een stoofpeertje en rösti.

5x culinair genieten op Schiermonnikoog

5x culinair genieten op Schiermonnikoog

Duinzicht
A: Badweg 17

De Marlijn

Na Duinzicht stond er een redelijke wandeling op het programma op uit te komen bij strandpaviljoen Marlijn bij het Badstrand. Een van mijn favoriete plekken op het eiland. Met mooi weer is er een prachtig terras met lounge banken en met slechter weer, kun je binnen zitten en de huiskamersfeer in je opnemen. De kaart is vooral gericht op vis, waardoor ik er nog nooit gegeten heb. Vaak is Marlijn voor mij een tussenstop tijdens een wandeling, tijd voor een warme chocolademelk of een borrel. Tijdens de wandeling was het voor mij de eerste keer dat ik bij Marlijn ging eten. Op het menu van de culinaire wandeling stond de vissoep, de soep waar ze bekend om staan. Iets wat ik nog nooit eerder heb gehad, maar ik vond de smaak verrassend goed eigenlijk.

5x culinair genieten op Schiermonnikoog

5x culinair genieten op Schiermonnikoog

De Marlijn
A: Prins Bernhardweg 2

Tjattel – de 4 Dames

Door de wandeling in de ochtend, zijn we iets later gestart met deze wandeling. Hierdoor kwamen we rond de ondergang van de zon pas bij Marlijn vandaan. De route leidde ons over de oude Reddingsweg van Schiermonnikoog, de weg waarop vroeger de reddingsboot naar het strand ging. Nu een wandeling over bospaden door een prachtig gebied. Vanwege de zonsondergang besloten wij de kortere route te nemen over de verharde Prins Bernardweg om uit te komen bij restaurant de Tjattel. Het restaurant waar we de avond ervoor ook hadden gegeten. Een gezellige en sfeervolle plek, waar je een gevarieerde menukaart hebt. Deze keer stond een heerlijke gestoofde lamsschenkel met gerookte rucola stamppot en gegrilde groene asperges op het menu. Daarbij kregen we een bijpassende rode wijn.

Edit: De Tjattels heet sinds januari 2019 de 4 Dames. De oude eigenaren van de Marlijn hebben de Tjattel omgetoverd tot een wijnbar & Bistro.  Onderstaande foto’s zijn van de 4 Dames. (nov. 2019)

restaurants schiermonnikoog restaurants schiermonnikoog restaurants schiermonnikoog

4 Dames
A: Langestreek 94

Toxbar

Met een klein stukje wandelen van de Tjattel naar de laatste stop in het dorp: de Toxbar. Het laatste restaurant van de culinaire wandeling en dus tijd voor het toetje. De Toxbar is enkele jaren geleden overgenomen door een tweetal jongere eigenaren en is nu een plek geworden voor de jongeren op het eiland, maar ook een plek waar je heerlijk kunt eten. 

restaurants schiermonnikoog

Toxbar
A: Reeweg 7

Overige leuke restaurants op Schiermonnikoog

Naast de restaurants die we aandeden met de culinaire wandeling tijdens de November Wandelmaand, bezocht ik afgelopen jaren ook nog andere plekjes op het eiland.

Marina aan het Wad

Vaak een beetje uit de richting, Marina aan het Wad, daarom niet minder leuk om een keer te lunchen. Tijdens een wandeling bijvoorbeeld om de Westerplas, is Marina een ideale plek om even te stoppen. Vanaf Marina heb je uitzicht op de jachthaven van Schiermonnikoog en zeker in de zomer is het een gezellige drukte. Wij lunchten met een heerlijke burger en een kopje soep. Een prima plek om even uit te rusten en waar genoeg te bekijken valt in de zomer.
Update: Marina aan het Wad wordt in 2020 Wad Anderz.

restaurants schiermonnikoog

Marina aan ‘t Wad
A: Reeweg 27

Hotel Bernstorff

Wij overnachtten al meerdere keren in het hotel, maar tot voor kort hadden we er nog nooit gegeten. Tijdens een dagje Schier besloten we dat het tijd werd om bij Bernstorff te gaan eten. Uiteindelijk werd het de burger die op het menu stond. Een heerlijke en goedkope keuze. ‘s Avonds kun je uiteindelijk ook a la carte eten bij Bernstorff.

restaurants schiermonnikoog

Bernstorff
A: Reeweg 1

Meer lezen over Schiermonnikoog?
Wat te doen op Schiermonnikoog
Een dagje Schier
Balgexpres
Excursie Engelsmanplaat
Wandelroutes op Schiermonnikoog
Schiermonnikoog in de winter
November Wandelmaand


Overnachten op Schiermonnikoog
It Aude Kolonyhus
Hotel van der Werff
Vitamaris

Alle accommodaties op Schiermonnikoog op een rijtje

Disclaimer: Dit weekend kwam tot stand in samenwerking met de November Wandelmaand. 

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

3 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *