Roadtrip langs de hoogtepunten van de Icefields Parkway in Canada

Roadtrip langs de hoogtepunten van de Icefields Parkway in Canada

Een van de mooiste wegen om te rijden: The Icefields Parkway in Canada. Velen rijden hem om de afstand te overbruggen tussen Banff en Jasper. Maar de Icefields Parkway heeft zelf ook veel te bieden. Onderweg rijd je namelijk van hoogtepunt naar hoogtepunt. Neem de tijd om onderweg te kunnen stoppen je te vergapen aan al het moois dat je tegenkomt. Want de Icefields Parkway is een roadtrip met vele hoogtepunten.

Hoogtepunten aan de Icefields Parkway

Banff National Park

Banff is een goede plek om te starten. Verblijf een paar dagen in Banff om het dorpje te verkennen, maar ook de natuur rondom. Wandel de Tunnel Mountain hike, ga met de gondola omhoog, laat je verwennen in de warmwaterbronnen en ga heerlijk uit eten. Banff heeft het allemaal.
Banff Travel Guide

Banff National Park

Castle Mountain

Een van de eerste stops onderweg is Castle Mountain. Een van de meest gefotografeerde plekken in Canada. De rotsformatie lijkt op een kasteel, vandaar de benaming. De hoogste piek ligt op meer dan 2500 meter. Een lange stop bij Castle Mountain is niet per se nodig, je kunt langs de kant van de weg (er is een inham ergens) stoppen om foto’s te maken van de meest gefotografeerde rotsformatie van Canada.

De watervallen Johnston Canyon

Een stop die wat meer tijd in beslag neemt is Johnston Canyon. Ideaal is dan ook hier eigenlijk een dagtrip van te maken vanuit Banff zodat je meer tijd hebt. In 1,5 uur kun je zowel de Upper als de Lower watervallen bezoeken, maar wil je iets unieks zien, wandel dan door naar de Ink Pots. Dan ben je ongeveer 4-5 uur onderweg.

Lake Louise

Lake Louise is eigenlijk ideaal om de roadtrip te onderbreken voor een overnachting. Het is een van de weinige plekken onderweg waar je hotels en voorzieningen vindt, kamperen kan overigens prima verderop de Icefields Parkway nog. In Lake Louise heb je mogelijkheden tot vele wandelingen en natuurlijk het spotten van het fotogenieke blauwe meer. Vanaf hier kun je ook makkelijk een uitstapje maken naar Moraine Lake.

Lees meer over Lake Louise en Moraine Lake

Lake Louise

Moraine Lake

Een van de mooiste meren in de regio en tevens ook het lastigst om te bezoeken. Er mogen namelijk maar een bepaald aantal auto’s de weg naar Moraine Lake op om ervoor te zorgen dat er niet te veel toeristen bij het meer zijn. Ga op tijd of kies er zelfs voor op een minder heldere dag die kant op te gaan. Ik heb zelf ervaren dat tijdens een sneeuwdag het meer nog even fotogeniek en prachtig is. Er vertrekt daarnaast ook een shuttle vanuit Lake Louise en een andere optie is de Hop on Hop of vanuit Banff te nemen.

Moraine Louise

Lake Agnes

Lake Agnes is te bereiken vanuit Lake Louise. Je kunt een wandeling bergop maken die start bij het meer. Een van de redenen om iets langer in Lake Louise te blijven, er is namelijk meer te doen dan alleen een korte stop. De wandeling is prachtig en eenmaal boven kun je het theehuis bezoeken bij het meer. Je kunt de wandelingen nog uitbreiden vanaf hier

Lake Louise

Bow Lake

Eenmaal weer verder op de Icefields Parkway kom je Bow Lake tegen. Een gletsjermeer dat onderdeel is van de Bow River. Weer zo’n prachtig blauw meer met op de achtergrond rotsformaties. Het meer ligt op een hoogte van 1910 meter en is een van de grootste meren in Banff National Park. Aan de zuidkant van het meer is een uitzichtpunt voor de Crowfoot Glacier. De kleine parkeerplaats bij het meer is ideaal voor een korte stop en misschien wel een kleine wandeling. Hier vind je ook het historische Num-Ti-Jah Lodge, een legendarische chalet gebouwd door pionier Jimmy Simpson.

Peyto Lake

Nog zo’n enorme publiekstrekker langs de Icefields Parkway. En terecht natuurlijk want ook dit is een van de mooiste meren in Canada. Voor mij helaas geen stop. Begin oktober lag er sneeuw en was de weg afgesloten. In het hoogseizoen een populaire bezienswaardigheid, dus neem de tijd ervoor. Kom vroeg in de ochtend zodat je de kans hebt om het meer te bekijken.

Waterfowl Lake

Je rijdt van het ene meer naar het andere meer op de Icefields Parkway. Zo ook Waterfowl Lake ligt op de route. Ik maakte alleen een korte stop langs de weg om dit mooie meer vast te leggen.

Saskatchewan Crossing

De plek voor een pitstop. De Sakatchewan Crossing is ongeveer op de helft tussen Banff en Jasper. Het is de kruising tussen Hwy 93 en Hwy 11 en een belangrijke plek. Het is namelijk de laatste plek om je tank vol te gooien voordat je naar Jasper rijdt. Je hebt hier een dorpswinkel en een restaurant.

Weeping Wall

De Weeping Wall wordt ook wel de “mountain that cries” genoemd. Er komen namelijk kleine watervallen naar beneden vanaf deze rotsformaties. De rotsformatie is meer dan 100 meter hoog en daardoor ideaal voor bergbeklimmers. Voor tijdens je roadtrip, even een stop om de Weeping Walls te bekijken en daarna kun je doorrijden naar een van de grootste attracties tussen Lake Louise en Jasper.

Athabasca Glacier, Columbia Icefields en Skywalk

Een van de meest toeristische trekpleisters is misschien wel de Columbia Icefields. Hier heb je de mogelijkheid om een aantal excursies te ondernemen. Je kunt de skywalk belopen waarbij je op 280 meter boven de Sunwapta Vallei loopt. Een glazen observatieplatform zorgt ervoor dat je ook onder je kunt kijken. Deze excursie start bij het Discovery Center en is niet op eigen gelegenheid te bezoeken. Een andere excursie die je hier kunt boeken is de Ice Explorer. Een robuust voertuig brengt op de Athabasca Glacier. Je wordt hier midden op de gletsjer uitgezet en hebt een prachtig uitzicht over de gletsjer. Enig minpunt naar mijn idee waren de vele mensen die er tegelijk op stonden, een unieke ervaring is het daardoor niet. Er zit natuurlijk ook een prijskaartje aan deze excursies. Voor degene die geen zin hebben om een bedrag neer te leggen, je kunt ook naar het begin van de gletjser wandelen.

Athabasca Waterfalls

Door wat oponthoud bij de Columbia Icefields, wordt het langzaam donker wanneer we richting de Athabasca Waterfalls rijden. De Sunwapta Falls hebben we helaas ook geen tijd meer voor, maar zijn zeker een aanrader om te stoppen. De Athabasca Falls zijn een van de meest populaire watervallen om te bezoeken. Het uitzicht vanaf de brug om te watervallen met op de achtergrond een ondergaande zon op de bergen was prachtig om te aanschouwen. Mocht het gesneeuwd hebben, dan heb je kans op een redelijk glibberig bezoek hier.

Mount Edith Cavell

Voordat je doorrijdt naar Jasper kom je nog langs Mount Edith Cavel. Een rotsformatie vernoemd naar een Britse verpleegkundige die tijdens de Eerste Wereldoorlog gewonden hielp verzorgen. Je kunt vanaf het uitzichtpunt prachtige foto’s maken van de rotsformatie. Heb je langer de tijd, dan leent de omgeving zich perfect voor vele wandelingen.

Valley of the Five Lakes

Een tweetal stop die je na Mount Edith Cavel nog kunt maken tot Jasper zijn de Valley of the Five Lakes en de Parker Ridge. Bij beiden kun je goed wandelen. En natuurlijk zijn deze ook te bezoeken vanuit Jasper zelf.

Jasper National Park

Het eindpunt van de Icefields Parkway. Een plek om een aantal dagen te verblijven, want in Jasper valt genoeg te zien en te beleven. Verken vanuit hier Pyramid Lake, Maligne Lake, Maligne Canyon, Spirit Island en Medicine Lake. Neem de skytram in Jasper en geniet van de rust in Jasper. Rondom Jasper loopt genoeg wildlife, dus de kans is groot dat je wel beren of elks tegenkomt.
Jasper National Park

Tips voor het rijden van de Icefields Parkway

Meer lezen over West Canada?

Natuur in Canada

Vancouver & Edmonton

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on