Rondreis West Canada – Tips voor een route zonder auto en tips voor accommodaties

Jasper National Park

Rondreis West Canada – Tips voor een route zonder auto en tips voor accommodaties

In het westen van Canada heb je talloze opties tot het maken van road trips. Van te voren kende ik het globale rondje met Vancouver – Vancouver Island –de twee nationale parken Banff en Jasper en vaak reed men weer terug naar Vancouver. Onderweg hoorde ik van diverse andere mensen leuke en verrassende routes. En ook de manieren van reizen verschilden dan van een van de meest gekozen vervoersmiddelen: de camper. Ook ik koos voor een andere route, omdat ik een road trip ging maken zonder auto. Een optie dat eigenlijk prima kan in West Canada. Daarom deel ik met jullie de route van mijn road trip ik en heb ik tips voor accommodaties die ik bezocht. Rondreis West Canada – tips voor een route zonder auto en tips voor accommodaties.

Rondreis West Canada – Tips voor een route zonder auto en tips voor accommodaties

Begin van de rondreis in Edmonton

Ik begon mijn rondreis in Alberta, in de stad Edmonton. Een stad waarin ik mij thuis voelde, al heb ik dat de hele reis wel gehad. De stad is totaal niet toeristisch en dat is best fijn. Het was leuk om juist de dingen te doen waarbij je veel locals treft. Het was ook fijn om na de jetlag een stad te treffen waar ik niet direct een enorme lijst met bezienswaardigheden had en om voor mijzelf een bepaalde druk op te leggen. Een keus daarnaast voor Edmonton en niet Vancouver, had voor mij te maken met doordat ik met het openbaar vervoer reisde niet twee keer dezelfde route wilde afleggen. Met een camper kan je dan sneller een rondje maken. Waarom niet Calgary? Eigenlijk geen idee, op een of andere manier viel mijn keus op Edmonton omdat ik hoorde dat de nationale parken van daaruit goed te bereiken waren (hoewel dat ook geldt voor Calgary) en daarbij wilde ik misschien Elk Island nog bezoeken. Desalniettemin was Edmonton een goede keuze om te beginnen.

Lees meer: Wat te doen in Edmonton

Overnachten in Edmonton

In Edmonton overnachtte ik bij Days Inn in Downtown Edmonton. Persoonlijk vond ik dit een fijne plek om te overnachten, zowel qua locatie als qua hotel. Hoewel Old Strathcona aan de andere kant van de North Saskatchewan River een leuke wijk is met nog het oude karakter van Edmonton, vond ik Downtown een prima uitvalsbasis voor het verkennen van Edmonton. Ik logeerde vlakbij Jasper Avenue en van daaruit kon ik een bus pakken of zelfs lopend naar bepaalde plekken. Het hotel Days Inn vond ik daarbij een fijn hotel. Het personeel was vriendelijk en wilde ten alle tijden helpen. Daarbij kreeg ik zelfs een waterkoker op de kamer, ideaal bij temperaturen rond het vriespunt.

Bekijk hier Days Inn in Downtown Edmonton

Met de Greyhound bus van Edmonton – Banff National Park
(4 uur en 1,5 uur)

Vanuit Edmonton nam ik de Greyhound naar Calgary om van daaruit door te reizen naar Banff National Park. Het was de eerste keer dat ik met de Greyhound reisde (in Portland reisden we met een bus van Amtrak) en persoonlijk vind ik de stations niet echt chill om te wachten. De busreis daarentegen was verder prima. Een korte stop in Calgary en ik kon verder reizen naar Banff National Park. Ten tijde van het boeken had ik nog iets andere tijden van reizen dus het was goed dat ik het van te voren nog even checkte. Hierdoor kwam ik al redelijk op tijd aan in Banff National Park. Gelukkig kon ik direct inchecken en had ik zo nog redelijk wat tijd om Banff te verkennen.

Edit: Ten tijde van mijn verblijf hoorde ik dat bepaalde routes eruit zouden gaan.

Banff National Park

Zonder auto kun je je best goed redden in Banff kwam ik achter. Er rijden shuttles van ROAM, sommigen wel seizoengebonden, en daardoor kun je prima zonder auto uit de voeten. In het stadje Banff is alles lopend of met de shuttle te doen. In het park zelf heb je ook zonder auto best nog wat opties. Zo kon ik Johnston Canyon, Lake Louise en Moraine Lake bezoeken met de Hop on Hop off  wat eigenlijk heel fijn is, want Lake Moraine is vaak afgesloten door de drukte en de Hop on Hop off mag er dan gewoon langs. Daarnaast is het ook interessant om allerlei nieuwtjes en tips mee te krijgen voor onderweg. Ook rijden er shuttles van Brewster waarmee je richting Lake Louise en Johnston Canyon kunt.

Ik verkende Banff vooral met de shuttle. Direct na aankomst ging ik met de Banff Gondola omhoog om de weidsheid te zien van het Banff National Park. Op de toppen lag net de eerste sneeuw, uiteindelijk een voorbode voor de rest van mijn verblijf in Banff. Wat prachtig om na zoveel Nederlandse winters eindelijk weer eens sneeuw te zien. Bij het bezoekerscentrum haalde ik nog wat informatie over Banff en besloot ik eten af te halen bij Bear Tavern. Een Mac & Cheese dat uiteindelijk zelfs genoeg bleek voor twee dagen.

De dag ervan stond ik in alle vroegte op om de Hop on Hop off te pakken en de natuur rondom Banff te verkennen. In een oude gele schoolbus maakten we de eerste stop bij Johnston Canyon. Er werd nog even gewaarschuwd voor beren, dus de eerste meters bleef iedereen redelijk in de buurt. Iets verderop had je Johnston Canyon voor je zelf. Het was ondertussen begonnen met sneeuwen, dus blij met mijn wandelschoenen en winterjas trotseerde ik de verse sneeuw. Na het zien van de twee canyons liep ik weer terug naar de halte voor de Hop on Hop off. Tijd voor Lake Louise. Hier was het inmiddels zo hard gaan sneeuwen, dat het meer helaas niet meer zo blauw was als gehoopt. Ik besloot een wandeling te maken naar Lake Agnes. Al glibberend en met de muziek op de luidste stand wandelde ik die kant op. Onderweg begon het alleen maar meer te sneeuwen waardoor het nog best een uitdaging was om bergop te wandelen en vooral de weg terug naar beneden was af en toe een glibber partij. Na Lake Louise bracht ik een bezoek aan een van de mooiste meren van Banff National Park: Moraine Lake. Ondanks de sneeuw een parel en helderblauw.

Ook de dag erna sneeuwde het nog steeds. Berichten van ongelukken onderweg bereikten ook Banff. Het was de eerste echte sneeuwval van het seizoen. Voor mij de reden om dicht bij Banff te blijven. Een bezoek aan de hotsprings bleek een goede optie, net als een kleine wandeling langs de Bow river.

Op mijn laatste volle dag in Banff was het kraakhelder buiten, prachtig met de sneeuw op de achtergrond. Na een goed ontbijt, was het tijd voor de Tunnel Mountain hike. Een wandeling van bijna vijf kilometer bergop. Ik had helaas geen spikes onder mijn schoenen waardoor het een redelijk glibberige tocht werd, maar dat mocht de pret niet drukken. Het was een van de gaafste wandelingen die ik ooit gedaan heb. Wat een panorama uitzichten heb je bij deze wandeling over Banff. Na deze wandeling en een korte lunch in Banff wandelde ik naar het Cave and Basin National Historic Site. Onderweg kwam ik herfstkleuren in combinatie met sneeuw tegen, in een woord genieten.

Lees meer: Alle tips voor Banff National Park

Overnachten in Banff National Park

In Banff was ik een stuk meer geld kwijt voor een overnachting dan in Edmonton. Mijn keuze viel daarom op een Bed and Breakfast. In een straat parallel aan Banff Avenue, dus qua locatie toch nog in het centrum van Banff. Toen ik voor de deur stond moest ik toch even slikken, want het was toch, zoals een bed & breakfast beaamd, echt bij de mensen thuis. De familie kon niet altijd goed Engels en mijn kamer lag aan hun woongedeelte, waardoor ik redelijk alles kon horen. Uiteindelijk waren die twijfels onterecht. Ondanks de geluiden heb ik echt prima geslapen, geen een keer last ervan gehad en mijn kamer was groot genoeg, zeker voor een persoon. Het enige waar ik niet tevreden over was, was het ontbijt. Naar mijn idee stonden er onder andere dezelfde koude, kleffe pancakes als de dag ervoor. Qua variatie was er dus niet veel te bieden. De eieren kwamen in zakjes van twee in een bak met ijs, iets dat ik nog niet eerder mee heb gemaakt. Gelukkig zit er vlakbij een leuk koffietentje waar je prima een ontbijt kunt halen.

Bekijk hier Bed & Breakfast in Banff

Banff National Park

Banff National Park – Jasper National Park Icefields Parkway
(10 uur)

Tussen Banff en Jasper heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt met Brewster een one-way doen zonder te stoppen. Dit vond ik zonde om te doen, juist omdat er op de Icefields Parkway super veel mooie dingen te zien zijn. Ik boekte bij Sundog Tours een one way tour met stops onderweg. Er staan een aantal stops bij de beschrijving, maar eigenlijk waren we heel vrij om onderweg te stoppen. De chauffeurs van Sundog zijn erg toegankelijk en daarbij weten ze heel veel te vertellen over de omgeving. Uiteindelijk stopten we bij Castle Mountain, Lake Louise, Bow Lake, Waterfowl Lake, Saskatchewan Crossing, Weeping Wall, Columbia Icefield, Athabasca Glacier en Mount Edith Cavel. Natuurlijk zijn het korte stops en heb je niet de tijd om uitgebreid te hiken, maar ik vond het erg fijn dat ik de mogelijkheid om deze landschappen en natuurwonderen te zien zonder auto.

Lees meer: De hoogtepunten van de Icefields Parkway

Lees meer: benieuwd hoe het is om rond te reizen in de herfst / winter in het westen van Canada?

Jasper National Park

Ook in Jasper National Park boekte ik een tour bij Sundog Tours. Hierdoor kon Maligne Canyon, Maligne Lake en Medicine Lake bezoeken. En weer werd ik verrast door de kennis en liefde van de chauffeur van Sundog over de omgeving en de natuur. Dat ik een tour boekte lag aan het feit dat in Jasper National Park, in tegenstelling tot Banff, geen shuttles reden. Om de omgeving te verkennen was ik afhankelijk van een tour. Toch heb ik hier geen moment spijt van gehad. Voor mij waren de tours een leuke gelegenheid om meer informatie te krijgen over de omgeving en met mensen te spreken. Wanneer je alleen in een auto reist, heb je dat toch echt minder.

De eerste volle dag in Jasper National Park ging ik direct mee met een tour van Sundog Tours naar Maligne Lake, Maligne Canyon en Medicine Lake. Onderweg hoopte ik wildlife te spotten. Vanuit een busje toch de veiligste manier. Het bleef bij een coyote onderweg die dag. Na stops bij Maligne Canyon en Medicine Lake stapte ik bij Maligne Lake op de boot voor een tocht naar Spirit Island. Een van de mooiste plekken die ik ooit in mijn leven heb gezien. Door de sneeuw, de helderblauwe luchten en en het blauwe water was het net een ansichtkaart. Helaas was de tijd kort op het eiland, maar op de weg terug kon ik nog genieten achter op het dek. In de middag verkende ik Jasper nog en genoot ik van de mooie accommodatie.

Op de tweede dag stond mijn shuttle klaar voor een bezoek aan de Jasper Skytram. Zonder shuttle was het voor mij niet mogelijk om daar te komen. Als een van de eersten ging ik met de skytram omhoog. Eenmaal boven durfde ik niet helemaal naar boven te lopen vanwege de sneeuw en het gebrek aan spikes. Niet erg overigens want het uitzicht daar was al fenomenaal. Na de skytram en een lunch in Jasper, maakte ik nog een wandeling naar Pyramid Lake. In mijn eentje toch een gedurfd iets, want de kans op beren en elks in dit gebied is aanwezig. Muziek hardop en in redelijk tempo liep ik die kant op. Blij dat ik de wandeling gemaakt heb, maar toch niet helemaal op mijn gemak was ik blij dat ik een gesprekspartner voor de weg terug vond. Want aan het einde van de wandeling kwamen we bronstige elks tegen die niet ongevaarlijk zijn in deze periode. Ook bleken er kort ervoor beren gespot te zijn rondom het wandelpad. Gelukkig kwam ik dit achteraf pas te weten.

Op de laatste dag, in de avond vertrok mijn trein naar Vancouver, rende ik een rondje, wandelde ik naar de Old Fort Loop. Ik kwam weer elks tegen en kon ze van dicht bij op de foto zetten. Op de Old Fort maakte ik kennis met bighorn sheeps.

Lees meer: Alle tips voor Jasper National Park

Overnachten in Jasper National Park

In Jasper vond ik de locatie erg belangrijk bij het kiezen van een accommodatie. Ik wilde niet te ver van alles vandaan zitten en ook nog op loopafstand van het station. Mijn keuze viel op de Best Western Jasper Inn. En wat heb ik fijne herinneringen aan het hotel. Ik had letterlijk een appartement voor mijzelf met de faciliteiten van een hotel. Naast de slaapkamer was er een woonkamer, een keuken en een fijne plek om aan te ontbijten. Daarnaast heeft Best Western een goed restaurant: The Grill. Ik heb hier een keer ontbeten (all – in) en een keer gegeten. En beide keren heb ik heerlijk eten gehad, misschien wel het beste van de reis. Nog een pluspunt aan Best Western is het zwembad inclusief hottub. Heerlijk om even je spieren te ontspannen na al dat wandelen.

Bekijk hier Best Western Jasper Inn

Met de trein van Jasper National Park – Vancouver
(18 uur)

Vanaf Jasper National Park kun je op verschillende manieren naar Vancouver zonder auto: trein via Rocky Mountaineer, trein via ViaRail en de bus van Greyhound. Ik reisde per trein vanaf Jasper naar Vancouver en stiekem vond ik het heerlijk. Het was even wennen om in slaap te vallen in een rijdend bed, maar daarna kon ik er echt van genieten. Al liggend schilderachtige uitzichten voorbij zien komen. Eten dat heerlijk was en mocht je willen, had je best wat aanspraak in de trein. Na een treinreis van 18 uur kwam ik aan in Vancouver. Persoonlijk had het nog wel langer mogen duren.

Lees meer: Treinreis Canada

Vancouver

Vancouver is een prima stad om te verkennen zonder auto. Veel bezienswaardigheden zijn met de bus te bereiken of zelfs lopend. Ik overnachtte in het Barclay Hotel aan Robson Street, een straat waar veel restaurants en winkels zitten en op loopafstand van Stanley Park en Granville Island.

Op de eerste ochtend bezocht ik de Capilano Suspension Bridge en had het geluk dat de shuttle nog steeds reed, vanaf Robson Street kon ik zo gratis meerijden. Na mijn bezoek aan de hangbrug genoot ik van de zon en de beginnende herfstkleuren in Stanley Park. Ik wandelde de gehele seawall af en maakte regelmatig een stop op een van de banken onderweg. Het uitzicht verandert continu en was een heerlijk rondje om mee te beginnen in Vancouver.

De dag erna stond in het teken van wildlife spotten. Met Whild Whales vertrok ik vanaf Granville Island om de oceaan op te gaan. Heerlijk om over de golven te varen en ondertussen in de verte te turen. Met een excursie walvissen spotten vanaf Vancouver kan gelukkig ook en deden we gelukkig ook. Net als sealions en bald eagles. Na de tocht over de wateren rondom Vancouver verkende ik Granville Island.

De volgende dag stond in het teken van Bowen Island, een eiland voor de kust van Vancouver. Met de bus vertrok ik naar Horseshoe Bay, vanaf W. Georgia Street in Vancouver kon deze rechtstreeks bereiken. Het was even uitvogelen welke terminal ik uiteindelijk moest hebben, maar na een kort tochtje kon ik Bowen Island verkennen. Dit deed ik al wandelend. Op een kaart vond ik een paar wandelingen die ik gedurende de dag kon maken. Ideaal om een eerste indruk te krijgen van het groene eiland voor de kust van Vancouver.

Op de laatste dag wilde ik graag Grouse Mountain beklimmen, maar een oorontsteking gooide roet in het eten. Daardoor besloot ik naar Lynn Canyon Park te reizen. Het was iets meer een uitdaging zonder een auto, maar met de seabus naar Lonsdale Quay Market en vanaf daar de bus van Lynn Canyon, was het prima te doen en hierdoor zag ik ook nog wat van North Vancouver. En Lynn Canyon is perfect om te wandelen en tot rust te komen. Ideaal tijdens je trip in Vancouver.

Overnachten in Vancouver

Robson Street was de locatie waar ik in totaal vijf nachten verbleef. Het Barclay hotel was Qua locatie een fijne uitvalsbasis. Stanley Park was dichtbij net als vele restaurants. Het hotel zelf is wat gedateerd, maar verder schoon. Dat je drie trappen op moet met je koffer is wel een klein minpunt, net als het ontbreken van koffie & thee faciliteiten. Het personeel was verder vriendelijk en heeft mij uiteindelijk geholpen met het vinden van een dokter.

Bekijk hier Barclay Hotel Vancouver

Wat heb ik gemist doordat ik niet met de auto reisde?

Grofweg gezegd heb ik een tweetal bezienswaardigheden gemist doordat ik geen auto had. Elk Island net buiten Edmonton, miste ik doordat ik buiten het seizoen was en er geen shuttles meer reden. Peyto Lake heb ik helaas niet gezien, maar misschien meer door de sneeuwval, anders was Sundog van plan er te stoppen. Dus misschien is het niet per se dat ik geen auto had, maar ook meer door het jaargetijde waarin ik reisde waardoor ik dingen gemist heb. Een andere reden was ook ‘tijdgebrek’, ik heb nu redelijk rustig aan gedaan waardoor ik echt heb kunnen genieten van de bezienswaardigheden waar ik op dat moment was en niet alles af wilde vinken van een checklist. En ook al reis je met een auto of camper, ook dan kun je niet alles zien. Keuzes moeten er ook dan gemaakt worden.

Aanrader, een Rondreis West Canada zonder auto?

Ik vond het zeker een fijne reis die ik heb gemaakt. En ik denk dat de vervoersmiddelen daar zeker aan bij hebben gedragen. Ik heb veel interessante dingen gehoord tijdens de reis, had toch mijn eigen vrijheid door niet met een groepsreis mee te gaan en heb eigenlijk best veel dingen kunnen bezoeken. Natuurlijk heb je met een auto iets meer vrijheid om te gaan en staan waar je wilt en hoef je niet alles zo strak te plannen, maar aan de andere kant denk ik dat ik ook een route had uitgestippeld wanneer ik een auto had gehad. Daarnaast, om in mijn eentje autopech te krijgen of ergens vast te komen zitten in de sneeuw zag ik niet zitten. En daarbij is het ook niet echt gezellig om in je eentje rond te reizen in een auto. Ik heb onderweg veel aanspraak gehad en leuke mensen ontmoet. Dus ja, ik kan het zeker aanraden.

Wil je toch met de camper rondreizen in West Canada? Lees dan: roadtrip West-Canada met een camper

Banff National Park

Meer lezen over West Canada?

Natuur in Canada

Vancouver & Edmonton

Disclaimer: Dit artikel bevat gesponsorde producten. Ik deel echter niets anders dan mijn eigen mening.

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on