Socials

Routes voor een roadtrip in Europa

roadtrip in europa

Routes voor een roadtrip in Europa

Op zoek naar een toffe roadtrip voor komende zomer? De afgelopen jaren maakte ik veel roadtrips in Europa, van korte roadtrips van een paar dagen tot roadtrips van twee weken of meer. Een aantal tips voor routes in verschillende landen die je kunt rijden. De leukste routes voor een roadtrip in Europa.

Inspiratie voor korte roadtrips in Europa – 5-7 dagen

Een D-Day roadtrip in Normandië Frankrijk

In een relatief kort tijdsbestek kun je vele D-Day highlights in Normandië bekijken. Je kunt de route grofweg opdelen in drie delen, een Omaha Beach route, een Utah Beach route en Gold, Sword en Juno combineren. Je bent daardoor drie dagen onderweg om vele, helaas niet alle, musea, D-Day memorials en bezienswaardigheden te zien. Natuurlijk kun je ook andere niet-D-Day hoogtepunten toevoegen aan je rondreis in Normandië door steden als Rouen, Caen, Le Havre en Cherbourg-en-Cotentin te bezoeken.

Facts: 5 dagen, waarvan 2 reisdagen
Uitvalsbasis: Port-en-Bessin-Huppain
Uitbreiden: Andere bezienswaardigheden in Normandië + meer steden
Meer lezen: Roadtrip Normandië | Pointe de Hoc | D-Day stranden | Normandië D-Day bezienswaardigheden

Nog op zoek naar een vervoersmiddel voor je roadtrip? Check dan eens dit camper deelplatform.

Route Roadtrip Normandie

Kennismakingsroadtrip in Lubelskie – Polen

Een relatief onbekende regio in Polen vind je aan de oostkant van het land, tegen de grens met Wit-Rusland aan. In de Lubelskie regio kun je leuke steden bezoeken, maar ook de natuur in duiken, de regionale keuken proeven en de geschiedenis ontdekken. De bekendste en meest populaire stad is Lublin, meestal het startpunt van een roadtrip. Vergeet ook niet de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog te bekijken in onder andere Sobibor. En de natuur in gaan doe je in twee nationale parken: Poleski National Park & Roztoczański National Park.

Facts: 5 dagen, waarvan 2 reisdagen
Uitvalsbasis: Rondreizen
Uitbreiden: Stedentrip Warschau
Lees meer: Lubelskie

Een combistedentrip: Praag en Dresden

De Tsjechische hoofdstad Praag is vanaf Nederland prima te berijden. Op deze manier kun je er een combistedentrip van maken met het Oost-Duitse Dresden. In Praag kun je vooral je kuiten aan het werk zetten, de stad is omringd door vele heuvels. En op die heuvels heb je een prachtig uitzicht over de stad. In de binnenstad kun je vele bezienswaardigheden belopen. Wil je een keer een ander Praag zien? Vergeet dan niet om eens in van de buitenwijken in te gaan. Na Praag kun je doorrijden naar Dresden. Mocht je invloed hebben, probeer dan niet op zondag in de stad te zijn, dan zijn de winkels dicht en is het er een stuk stiller. In Dresden moet je vooral niet vergeten de prachtige Frauenkirche te bekijken. Maar loop ook eens naar de Kunsthofpassage aan de overkant van de Elbe.

Facts: 6 dagen, waarvan 2 reisdagen
Uitvalsbasis: Centrum Praag & Dresden
Uitbreiden: De natuurgebieden tussen Praag en Dresden: Boheems Zwitserland
Lees meer: Wat te doen in Praag | Dresden

Middenlange roadtrips in Europa 7-10 dagen

De natuurpracht van IJsland ontdekken tijdens een roadtrip

IJsland is een van de mooiste landen in Europa voor het maken van een roadtrip. De natuur van dit land is adembenemend zo mooi. Hoewel het land bekent staat als duur, kun je goedkoop genieten van de natuur. Vele bezienswaardigheden in de natuur kosten namelijk niets. Vooral eten, drinken en overnachten is aan de prijs. Dit moet je echter niet tegenhouden om die kant op te gaan. Je kunt de gehele ring-road 1 afrijden die over het eiland gaat, of je beperkter houden tot het westelijk en zuidelijk deel. Wil je het hele eiland verkennen? Neem dan 10 dagen of meer de tijd. Voor het andere deel kun je in 7-10 dagen veel zien. Vergeet in ieder geval niet om het gletsjermeer Jokulsarlon te bezoeken, mijn hoogtepunt van het land.

Facts: Westen & Zuiden 7 dagen, waarvan 2 reisdagen
Uitvalsbasis: Rondreizen
Uitbreiden: Heel road nummer 1
Lees meer: Roadtrip IJsland | Jokulsarlon | Golden Circle | Blue Lagoon | Auto huren IJsland | Reykjavik

auto huren ijsland

De blauwe meren en bergtoppen van de Dolomieten in Italië

Helderblauwe meren, bergtoppen en groene vlaktes zijn de publiekstrekkers voor een bezoek aan de Dolomieten in Italië. En ik kan beamen dat deze bijzonder fraai zijn. Het was een van de fijnste natuurgebieden die ik bezocht afgelopen jaren. Vele hikes maakte ik richting de bergen of rondom de blauwe meren. Met als een van de hoogtepunten de bergketen de Drei Zinnen die je vanuit vele hoeken in de regio kunt aanschouwen.

Facts: 7-10 dagen – waarvan 2 reisdagen
Uitvalsbasis: Plaatsjes als Cortina d’Ampezzo, Toblach /Dobbiaco, Brixen of Bozen
Uitbreiden: Venetië of Innsbruck
Lees meer: Route Italië & Oostenrijk | Drei Zinnen | Vakantie Dolomieten

Langere roadtrips in Europa 14-21 dagen

Roadtrippen door Kroatië en Slovenië

Twee landen die erg in trek zijn in de zomermaanden. En dat snap ik wel, het weer is er vaak heerlijk in deze periode. Beiden landen kunnen gecombineerd worden en je kunt een afwisseling maken tussen steden en natuur. Vergeet Ljubljana en Zagreb niet, maar ook kleine stadjes als Bled, Rovinj en Motovun. Meer de natuur in? Bekijk dan het beroemde Plitvice Meren National Park met vele tientallen watervallen. Of boek een verblijf aan de kust van Istrië om te genieten van de zee.

Facts: 14-18 dagen – waarvan 2 reisdagen
Uitvalsbasis: Rondreizen
Uitbreiden: Iets langere tussenstop in Zuid Duitsland of Oostenrijk
Lees meer: Roadtrip Kroatië en Slovenië | Istrië | Bled | Zagreb | Ljubljana | Plitvice meren

Plitvice Meren

Roadtrip door het hoge noorden: Scandinavië

Ultiem de rust opzoeken, dat kan in het noorden van Europa. Hoe hoger je komt, hoe rustiger het wordt. Ik maakte een roadtrip door Denemarken, Zweden en Noorwegen en kan mij nog altijd herinneren hoe ik tot rust kwam in de natuur in deze landen. We combineerden steden met natuurgebieden en bezochten plekken als Oslo, Jotunheimen, Preekstoel, Bergen, Goteborg, Fjallbacka en Stavanger. Het werd uiteindelijk een van mijn fijnste reizen.

Facts: 14-18 dagen – waarvan 2 reisdagen
Uitvalsbasis: Rondreizen
Uitbreiden: Stedentrip Stockholm of hoger Noordwegen in rijden richting de Poolcirkel
Lees meer: Roadtrip Scandinavië | Preekstoel | Fjällbacka | Oslo | Bergen

Preekstoel

Roadtrip door midden Europa

Een relatief minder bekende route, een door vier verschillende landen met een combinatie van natuur en steden. De eerste bestemming op deze route is het Poolse Wroclaw waar je vanuit Nederland in één dag naar toe kunt rijden. Rijd vervolgens naar Zakopane om de Poolse kant van het Tatra Gebergte te ontdekken. Aan de andere kant van de grens, in Slowakije, kun je het Slowaakse deel van het Tatra Gebergte en het Slovaaks Paradijs ontdekken. Stop vervolgens in Bratislava en Wenen om te eindigen in Karinthië. Voeg er op de terugweg nog een stop in Berchtesgaden bij het Adelaarsnest van Hitler aan toe en je hebt een leuke afwisselende roadtrip.

Facts: 14-21 dagen – waarvan 2 reisdagen
Overnachten: Rondreizen
Uitbreiden: Boek een langer verblijf in Berchtesgaden om het nationale park te ontdekken
Lees meer: Roadtrip Polen en Slowakije | Adelaarsnest Hitler | Wenen | Bratislava | Tatra Gebergte -Polen | Tatra Gebergte – Slowakije | Morskie Oko | Karinthië

Roadtrip in het zuiden van Denemarken

Denk je niet direct bij het maken van een roadtrip aan Denemarken? Zonde, het land van de Hygge leent zich namelijk perfect voor rondreizen. Natuurlijk kan een bezoek aan Kopenhagen niet ontbreken, maar vergeet ook de kleinere steden als Odense, Roskilde, Aarhus en Ribe niet. Een ook voor de natuur kun je naar Denemarken afreizen. Bezoek Mons Klint, Stevns Klint, de vele kustlijnen, het Waddeneiland Romo of Mols Bjerge Nationaal Park. Je kunt met gemak twee weken verblijven alleen al in het zuiden van Denemarken.

Facts: 14 dagen -waarvan 2 reisdagen
Overnachten: Kies voor 4 uitvals-plekken om de eilanden / gebieden te verkennen
Uitbreiden: Noorden van Denemarken
Lees meer: Roadtrip Denemarken | Kopenhagen | Stevns Klint | Mons Klint | Seeland Denemarken | Odense | Aarhus | Romo

Aarhus

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on