Socials

Blog

Schiermonnikoog vs Borkum

Schiermonnikoog vs Borkum

Schiermonnikoog of Borkum? Twee totaal verschillende eilanden. Een Nederlands en een Duits Waddeneiland. Twee eilanden met een eigen karakter en een eigen publiek. Beide eilanden bezocht ik afgelopen jaar, Schiermonnikoog ken ik al jaren, Borkum is redelijk nieuw voor mij. Tijd om beide eilanden met elkaar te vergelijken in Schiermonnikoog vs Borkum.

Schiermonnikoog

Al jaren kom ik op Schiermonnikoog. Als kind bezochten we het eiland vaak als het een dagje mooi weer was. Pas later ging ik voor langere tijd naar het eiland. Pinksteren werd het standaard weekend voor Schiermonnikoog en later kwam daar de Monnikenloop ook nog bij. Het langste dat ik ooit verbleef op het eiland was een week. Saai? Nee, totaal niet. We verkenden het eiland lopend en ontdekten allemaal nieuwe plekken. Ook nu gaan we vaker lopend dan op de fiets. Inmiddels ken ik het eiland redelijk en kom ik gemiddeld twee keer per jaar. Overnachten doen we tegenwoordig op verschillende plekken, maar als we uit eten gaan, dan hebben we toch wel onze favorieten. Eind deze maand staat weer een bezoek aan mijn favoriete eiland op het programma, heerlijk.

Schiermonnikoog vs Borkum

Borkum

Pas op latere leeftijd maakte ik kennis met Borkum. Tijdens een mooie dag besloten we een dagje Borkum te gaan. Op een of andere manier is het lang daarbij gebleven. Tot 2017, ik bracht in mei een dag door op het eiland en begin november een nachtje. Hoewel beide eilanden niet ver bij elkaar vandaan zijn en Borkum natuurlijk Duits is, hebben ze allebei een ander karakter. Op Borkum ontdekte ik dat het eiland meer in het teken staat van welness. Ik sprak met mensen die regelmatig voor langere periode op het eiland verbleven en zag daarnaast ook de schoonheid van het eiland.

Schiermonnikoog vs Borkum

Natuur

Op de Waddeneilanden komen mensen in eerste instantie voor de rust of de natuur, althans wel de reden waarom ik graag naar de eilanden ga. Zowel op Borkum als Schiermonnikoog valt genoeg te ontdekken in de natuur. Wandel- en fietspaden genoeg om alle plekken op het eiland te bezoeken. De natuur op Schiermonnikoog ken ik iets beter en weet dat er daar plekken zijn waar ik zelfs nog nooit geweest ben. Urenlang kun je vanaf Marlijn het strand op om richting het oosten te lopen. Ondanks dat ik er al zo vaak geweest ben, heb ik nog lang niet alles gezien. Op Borkum heb ik het idee dat de focus meer op gezelligheid en welness ligt, maar hier kan ik geen duidelijk antwoord op geven.

Schiermonnikoog: +1; vanwege de vele onontdekte plekken na al die jaren.

Schiermonnikoog vs Borkum

Strand

De stranden van Schiermonnikoog staan erom bekend enorm te zijn. Het zijn de breedste stranden van Europa. Bij het Badstrand kun je een mooie duinenrij vinden. Persoonlijk is dat mijn favoriete stukje strand. Maar daarnaast kom ik ook vaak aan het einde van de Badweg. Een duin opzoeken en uit de wind genieten van het zonnetje. Lifeguards vind je op het Badstrand, daarentegen zijn er op dat deel weinig activiteiten te ondernemen. Bij de Badweg kun je kiten, vliegeren en blowkarten. De zee is hier weer vaak een stuk verder om te bereiken. Op Borkum is het strand bij de boulevard het populairste stuk, zeker als je geen fiets hebt, is dit makkelijk te bereiken vanuit het dorp. Op het Riffstrand zijn ook vele activiteiten te ondernemen in de zomer. Een pluspunt zijn de kleurrijke huisjes die het strand sieren. En vergeet de zeehondjes niet die je kunt zien liggen op de zandbank.

Borkum +1 : Makkelijk te bereiken vanuit het dorpje, leuke kleurrijke huisjes en zeehondjes.

Schiermonnikoog vs Borkum

Activiteiten

Wandelen en fietsen kan op beide eilanden prima. Schiermonnikoog kun je in een rondje van ongeveer 20 kilometer het eiland rondfietsen. Op Borkum moet je iets meer kilometers afleggen om rond te komen. Verder zijn er diverse excursies te boeken op de eilanden. Zeehondentochten of natuurexcursies behoren hierbij tot de mogelijkheden. Qua welness en zwemmogelijkheden is Borkum wel de koploper. Je vindt hier namelijk Gezeitenland waar je gebruik kunt maken van een groot zwembad en vele welnessmogelijkheden. Er is ook een redelijk groot aquarium op het eiland dat je kunt bezoeken.

Schiermonnikoog +1: Voor de mensen die puur komen om uit te rusten en te wandelen.
Borkum +1: Bij slecht weer is er op Borkum meer te doen.

Schiermonnikoog vs Borkum

Horeca

Natuurlijk mogen leuke eetgelegenheden niet ontbreken op een Waddeneiland. Ik vind het lastig om goed te oordelen over de horeca op Borkum. Daarvoor ben ik er gewoon te kort geweest. Maar wat ik heb gezien, er is veel gezelligheid op de terrassen in het dorpje, typische Duitse gerechten op het menu en veel aanbod. Op Schiermonnikoog heb ik mijn vaste adresjes. We proberen altijd Marlijn wel even te bezoeken of Van Der Werff, de Toxbar en de Tjattel zijn ook favoriet.

Schiermonnikoog +1: Ik weet helaas net even iets meer van de horeca op Schiermonnikoog en weet dat die goed is.

Edit; De Tjattel is sinds januari 2019 de 4 Dames geworden.

Schiermonnikoog vs Borkum

Praktisch

Een bezoek aan de Waddeneilanden vergt altijd net even wat meer planning dan een natuurgebied bezoeken op het vaste land. Je bent afhankelijk van de boottijden, soms nog de tijden van het openbaar vervoer, om op het eiland te komen. Inmiddels ken ik de boottijden van Schiermonnikoog zo ongeveer uit mijn hoofd, die van Borkum wisselen veel meer af. In de zomer en winter zijn er verschillenden afvaarten. Daarnaast is Schiermonnikoog makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer, want de bus vertrekt vanaf Lauwersoog en sluit aan op de boot. In de Eemshaven, waar de boot naar Borkum o.a. vertrekt, rijdt sinds 2018 een trein richting de boot. Hiervoor was het lastig om de Eemshaven te bereiken zonder auto.

De boot naar Borkum is iets duurder (namelijk 18 euro), die van Schiermonnikoog komt op 15 euro (zomertarief) uit. Bij het bootkaartje van Borkum zit wel het treintje inbegrepen op het eiland, bij Schiermonnikoog komen daar eventuele buskosten nog overheen. Een auto mag mee naar Borkum, bij Schiermonnikoog moet je die in Lauwersoog achterlaten.

Het boeken van een overnachting op het Nederlandse Waddeneiland gaat makkelijker dan op het Duitse Waddeneiland. Op sites als Booking.com of Op Schiermonnikoog, kun je makkelijk huisjes of hotels boeken. Voor Borkum, heb je toch een taalbariere te overbruggen.

Schiermonnikoog +1: Het gaat op dit allemaal net even wat makkelijker om naar Schiermonnikoog te gaan vanuit Nederland.

Schiermonnikoog vs Borkum

Eindstand

Schiermonnikoog: 4
Borkum: 2

Dit komt natuurlijk wel doordat ik Borkum een stuk minder goed ken dan Schiermonnikoog, maar afgelopen jaar heb ik ontdekt dat het Duitse Waddeneiland echt een aanrader is om te bezoeken. Je kunt genoeg dingen doen op het eiland en je bent echt even helemaal weg.

 

Meer lezen over Schiermonnikoog?
Restaurants op Schiermonnikoog
Wat te doen op Schiermonnikoog
Een dagje Schier
Balgexpres
Excursie Engelsmanplaat
Wandelroutes op Schiermonnikoog
Schiermonnikoog in de winter
November Wandelmaand

Overnachten op Schiermonnikoog
It Aude Kolonyhus
Hotel van der Werff
Vitamaris

Meer lezen over Borkum?
12 uur op Borkum
Praktische gids met tips voor een bezoek aan Borkum
6x Typisch Borkum

Your Travel Guide is een digitale reisgids met persoonlijke en eerlijke tips voor (solo) road trips, citytrips en fijne escapes in de natuur; of een combinatie van alle drie! Liefde voor bestemmingen als New York, Noord- Amerika en dicht bij huis in Europa. Ontdek de hotspots & bezienswaardigheden in populaire bestemmingen of juist de verborgen parels.

Your Travel Guide

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in Amerika. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips, nature escapes en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beathen plekken. Inmiddels is YTG een platform voor soloreizigers.

Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on