Socials

Blog

Spirit Island Canada

De magie van Spirit Island Canada

Tijdens mijn roadtrip door Canada kwam ik langs vele mooie plekken. Een daarvan is Spirit Island in Maligne Lake in Canada. Een echte aanrader om te bezoeken wanneer je in Jasper National Park bent. Waarom? Het helderblauwe meer is omringd door besneeuwde bergtoppen waardoor je het gevoel hebt in een schilderij te lopen. Alle tips voor je bezoek aan Spirit Island Canada.

De magie van Spirit Island

Spirit Island geschiedenis

Het magische Spirit Island bevindt zich in Maligne Lake in het Jasper National Park. Een van de mooiste plekken in Canada is misschien wel Spirit Island. De plek die notabene ‘ontdekt’ werd door de Europeaanse Mary Schaffer in 1908. Ze noemde het ook wel “The Hall of Gods” en gaf aan dat het zelfs mooier was dan Lake Louise. En inderdaad Maligne Lake is een pareltje om te bezoeken. In voor- en najaar zijn de bergtoppen nog wit door de sneeuw waardoor het contrast met het blauwe water van Maligne Lake nog meer aftekent. Grillige bergtoppen met gletsjerwater zorgen voor een enorm fotogeniek landschap.

Het gebied behoorde tot de First Nations van Canada, een van hen was Samson Beaver. Hij hielp Mary Schaffer met het in kaart brengen van het gebied. Op 8 juni 1908 vertrok Schaffer samen met Mary Adams en gidsen Billy Warren en Sid Unwin vanuit Lake Louise naar Maligne Lake. In 1911 keerde ze op verzoek van de Canadese regering terug om het meer nader te onderzoeken. Enkele bergtoppen rondom het meer zijn benoemd door Schaffer. Door haar boeken trokken niet alleen toeristen uit Canada richting het gebied, ook toeristen uit de Verenigde Staten wisten inmiddels Maligne Lake te vinden.

Spirit Island & Maligne Lake

Maligne Lake is een van de publiekstrekkers in Jasper National Park. Hoewel het ongeveer veertig kilometer van het dorp Jasper, rijden veel toeristen richting een van de mooiste meren in Canada. Het meer is het grootste meer in Jasper National Park. Indrukwekkend zijn de bergtoppen van meer dan 3000 meter die rondom het meer staan. In het noordelijke deel stroomt de Maligne River het meer binnen. Ook loopt er een smal kanaal naar het verderop gelegen Medicine Lake. Deze rivier is overigens niet te zien, want hij stroomt ondergronds.

Spirit Island is een van de meest gefotografeerde plek in Canada. In 1960 gebruikte Kodak het eiland voor een campagne. Ook Apple gebruikte een afbeelding van Spirit Island om te laten zien wat je met fotografie kunt doen op een Ipad. Spirit Island is overigens niet altijd een eiland. Wanneer de vele sneeuw in het voorjaar gesmolten is, dan zie je dat het eiland is. Wanneer de waterstand afneemt, ga je zien dat het aan het vaste land vastzit.

Spirit Island is vanuit de Stoney Nakoda First Nations een spirituele plek. Zij geloven dat de bergen een fysieke representatie zijn van hun voorouders. Het feit dat Spirit Island aan drie zijden wordt omgeven door dezelfde bergketen is zeer zeldzaam en maakte het belangrijk voor de Stoney Nakoda First Nations.

Net als vele meren in de Alberta regio in Canada, is ook Maligne Lake voorzien van enorm blauw water. Bij de start van de tour, aan de oevers van Maligne Lake, valt de kleur nog mee. Hoe verder je naar Spirit Island vaart, het zuiden van het meer, hoe blauwer de kleur wordt. Dit komt door de gletsjers die zich aan deze kant van het meer bevinden. Het komt door de aanwezigheid van ‘steenmeel’ van de gletsjers.

Je bezoek aan Spirit Island

Waar ik in eerste instantie alleen de tour naar Maligne Lake wilde boeken, werd ik door Sundog Tours overgehaald om ook de boottocht te doen naar Spirit Island. En wat ben ik blij dat ik die kant op ben gegaan. Het was een van de mooiste plekken waar ik ooit ben geweest, De boottocht er naar toe is alleen al genieten. Laat staan het uitzicht op Spirit Island vanaf de plek waar je aan land gaat bij de excursie.

Je kunt Spirit Island eigenlijk alleen op twee manieren bezoeken. Een daarvan is met een kajak, overigens is dit alleen weggelegd voor redelijk fitte mensen. De veertien kilometer lange tocht duurt ongeveer twee uur. De tweede optie is met de Maligne Lake Cruise. Hier ga je met een excursie boot richting het eiland. In 35 minuten sta je op het vaste land vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt over Spirit Island. Je hebt ongeveer 15 minuten om een vaste wandelroute te lopen. Helaas mag je niet op Spirit Island zelf komen. Natuurlijk vanwege een goede reden; het beschermen van het gebied.

De Maligne Lake Cruise begint eind mei met varen. Zelf ging ik begin oktober nog mee met de tour. De tour is natuurlijk afhankelijk van weersinvloeden. Wil je mooie foto’s maken, dan is een tour aan het eind van de middag een goede optie. Voor een cruise ben je ongeveer $65 kwijt. Wees er in de zomermaanden op tijd bij met reserveren, het kan druk zijn.

Meer informatie over Maligne Lake Cruise. Overigens kun je bij Maligne Lake ook wandelingen maken in de omgeving. Hier bevindt zich ook een restaurant met een gift shop.

Meer lezen over Canada?

Your Travel Guide is een digitale reisgids met persoonlijke en eerlijke tips voor (solo) road trips, citytrips en fijne escapes in de natuur; of een combinatie van alle drie! Liefde voor bestemmingen als New York, Noord- Amerika en dicht bij huis in Europa. Ontdek de hotspots & bezienswaardigheden in populaire bestemmingen of juist de verborgen parels.

Your Travel Guide

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in Amerika. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips, nature escapes en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beathen plekken. Inmiddels is YTG een platform voor soloreizigers.

Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on