Socials

Tips voor mensen die alleen op vakantie willen

Tips voor mensen die alleen op vakantie willen

Alleen reizen, de een droomt ervan, de ander vindt het verschrikkelijk. Bij mij duurde het ook een tijdje voordat ik de stap durfde te zetten. Toch ben ik blij dat ik hem genomen heb. Ik kies bewust nog wel voor bepaalde bestemmingen waar ik mij thuis voel. Bestemmingen waar ik een goed gevoel bij heb. Zo kan ik mijn allereerste keer alleen in een hotel kamer nog goed herinneren. In Berlijn voelde het erg onwennig om een kamer voor mijzelf te hebben. Normaliter deel je deze altijd met anderen. En dat gevoel heb ik bij een grote hotelkamer nog steeds. Je gaat ook ineens met een andere verantwoordelijkheid op pad, want als er wat gebeurd ben je toch echt zelf degene die het moet oplossen. Tips voor mensen die alleen op vakantie willen, die een keer willen proberen om alleen te reizen. Want het kan echt je ogen openen.

Onderstaande tips zijn soms voor de hand liggend, soms ook niet. Maar juist doordat je alleen gaat en je op jezelf bent aangewezen, is het iets belangrijker om hier stil bij te staan. Jij bent degene die het moet oplossen als er iets gebeurt op reis. Het zijn tips die ik heb geleerd uit ervaringen van mijn eigen solo reizen. En voor iedere reiziger geldt, iedereen reist op zijn eigen manier. De een wil graag veel mensen ontmoeten, de ander wil zichzelf leren kennen tijdens een reis en sommigen vinden het heerlijk om hun eigen plan te trekken. En dat kan allemaal, want je bent alleen op reis.

Tips voor mensen die alleen op vakantie willen

Praktische tips voor solo reizigers

Een van de dingen die ik eigenlijk altijd doe wanneer ik alleen op reis ga, zorg voor een kopie van je belangrijke papieren. Zeker wanneer je verder en langer van huis gaat is het handig om ergens online (wel beveiligd) een kopie van je paspoort en rijbewijs te hebben. Misschien een inkoppertje, maar het zijn dingen waar je minder alert op bent wanneer je met andere op reis gaat. Dan kun je enigszins terugvallen op je medereizigers. Ook een creditcard kan handig zijn. In Europa gebruik je wat minder vaak een creditcard, toch neem ik hem wel altijd mee. Als ik alleen reis zorg ik voor een verdeling. Ik scheid mijn pinpas en creditcard van elkaar en zorg bij beiden dat ik wat cash heb. Zo heb je altijd wat achter de hand mocht er wat gebeuren. Hoewel je tegenwoordig ook met je telefoon kunt betalen, is het handig om je betalingsmiddelen te spreiden als je alleen reist.

Wanneer je alleen reist ben je toch kwetsbaarder. Uiteindelijk ben jij degene die de reis maakt en daar invulling aangeeft. Ook na leuke avonden in de kroeg of aan de bar ben jij degene die je hotelkamer weer terug moet vinden. Het is dus goed om in je achterhoofd te houden dat je alleen op reis bent. Daarnaast ben je ook sneller een doelwit op straat.

Twijfel je voor je eerste solo reis? Begin dan klein en luister naar je gevoel. Bij mij duurde het ook een aantal jaren voordat ik de stap durfde te zetten. En ook ik begon klein. Naar het vertrouwde Berlijn waar ik al een keer geweest was. Ik kende de stad een beetje en daardoor was het al minder ‘eng’. Tegenwoordig maakt dat mij minder uit, maar kies in nog wel bestemmingen binnen mijn comfort zone. Overigens ga ik wel steeds wat langer op reis. Berlijn was maar vijf dagen, New York acht en mijn reis naar Canada was meer dan twee weken.

Tijdens een reis alleen kan je je eenzaam voelen. Ik heb er nog geen last van gehad tijdens mijn reizen, maar ik kan ook goed alleen zijn. Het kan je dus wel overkomen tijdens je reis, zolang je het van te voren weet, kun je er rekening mee houden. Ga iets bedenken wat je kunt doen om afleiding te hebben of laat het gevoel gewoon over je heen komen. Zorg dat je in ieder geval iets te lezen hebt om afleiding te vinden.

Hoewel het soms best lastig is om licht te pakken, is het als je alleen reist net iets belangrijker. Je kunt niet wat in de koffer van je reisgenoot stoppen als het bij jou niet meer past. Je dient alles zelf te dragen. Daarom is het goed als je nog wat ruimte overlaat wanneer je je koffer pakt. Als je dan al meer mee wilt nemen, zorg dan in ieder geval dat je het zelf kan dragen.

Reviews voor fijne producten op reis

18 tips voor mensen die alleen gaan reizen

Tips tijdens je reis

Kies een bestemming die bij je past en waar je graag naar toe wil. Dat kan voor iedereen verschillend zijn. De een gaat iets makkelijker buiten zijn comfort zone dan de ander. Zo bezocht ik in eerste instantie Europese steden later ging ik pas naar New York omdat ik daar al vaker was geweest. Inmiddels heb ik ook roadtrips gemaakt alleen waarbij ik met het openbaar vervoer reisde.

Als je alleen reist is het goed dat iemand op de hoogte is van je plannen en dat hoeft echt niet in detail. Mijn ouders zijn vaak op de hoogte van mijn reisschema en de plannen die ik die dag heb. Alleen wandelen in Canada in berengebied voelde niet heel prettig en dan is het toch goed dat iemand weet welke wandeling je aan het maken bent.

Verken een stad lopend en stap bij langere afstanden in het OV. Je hebt meer aanspraak wanneer je door de stad loopt dan op de fiets gaat. Zelf loop ik graag op reis omdat je dan meer mogelijkheden hebt tot fotografie en het levert je ook meer aanspraak op. Ook het openbaar vervoer op reis is een aanrader. Zo had ik bijvoorbeeld leuke gesprekken toen ik richting New York reisde en ook in de trein vanaf Washington had ik leuke gesprekken.

Om je verhaal kwijt te kunnen is het leuk om een notebook mee te nemen. Sinds mijn reis naar New York houd ik een journal bij en dat doe ik tegenwoordig bij iedere reis. Het is leuk om later terug te lezen en op de momenten dat je ergens zit te wachten heb je de tijd om er in te schrijven. En hoe uitgebreid je dat wil doen heb je natuurlijk zelf in de hand.

Nee zeggen mag tijdens je reis. Houdt dat in gedachten. Tijdens mijn eerste solo trip ging ik mee met een free tour en ontmoette ik leuke mensen. Ze stelden ook voor om daarna samen te lunchen en op pad te gaan. Voor mij was dit de eerste keer dat ik alleen was en ik wilde dan ook graag dingen verkennen die ik graag wilde zien in Berlijn. Het voelde onwennig om nee te zeggen en te vertellen dat ik andere plannen had. Maar ik leerde wel dat het mijn reis is en dat nee zeggen tegen anderen mag.

18 tips voor mensen die alleen gaan reizen

Tips voor het plannen van je solo reis

Ga je voor het eerst alleen op reis en heb je twijfels? Denk bij het uitzoeken van een bestemming ook over de jaargetijde na. Of je een stad in de winter of in de zomer bezoekt kan nog wel verschil maken. Een stad in de zomer heeft gewoon een hele andere uitstraling en ook de mensen zijn anders. Ik bezocht Stockholm in de winter en merkte, ondanks dat het zonnetje straalde, dat men meer gericht is op het binnenleven. In de zomer met levendige parken en terrasjes is het net wat leuker om alleen te verblijven in een stad. Mijn voorkeur gaat uit naar een stad waar de temperaturen wat hoger liggen of waar je in ieder geval buiten kan zijn.

BENIEUWD NAAR MIJN ERVARINGEN VAN STOCKHOLM IN DE WINTER?

Kies je accommodatie uit op je reis. Wil je feesten tijdens je reis, zoek dan een hostel op waar je dit kunt doen. Wil je meer een rustige plek om te slapen, dan is een hotel misschien een goed idee. Ook qua budget moet je keuzes maken. In New York was een eenpersoonskamer echt duur, maar ik wilde niet dat mij hetzelfde zou gebeuren als in Stockholm waar ik twee nachten wakker lag door de buren. Daardoor koos ik voor een eigen kamer, maar wel in een hostel.

Het is goed om je een beetje in te lezen over de bestemming die je gaat bezoeken. Je hebt steden waarbij je sommige buurten beter kunt vermijden. Zelfs in Amerika heb je een scheiding qua straten waar je beter niet kunt komen. Zeker als je alleen bent is het goed om hier van op de hoogte te zijn. Daarnaast is het ook goed om je te verdiepen in bepaalde gewoonten van een land. Nu valt het in westerse landen nog enigszins mee, maar in sommige landen is het handig als je weet wat op prijs gesteld wordt.

Op zoek naar contact overdag? Ga mee met een free tour. Een Free Walking Tour is niet alleen een leuke optie om de stad te verkennen, maar ook om mensen te leren kennen.  Vaak zijn er meerdere solo reizigers die mee gaan met een tour en wie weet heb je een leuk maatje voor de rest van de dag.

Last but not least. Trek je eigen plan! Het is jouw reis. De een vindt het fijn om niets te plannen, de ander vindt juist de vrijheid om te doen en laten wat hij/zij wil fijn. Iedereen reist op een andere manier, ook wanneer je alleen reist. Ik ga niet per se op reis om nieuwe mensen te leren kennen, maar heb genoeg leuke gesprekken gedurende de dag. Ik vind het fijn om de reis op mijn manier in te plannen en dingen te doen die ik leuk vind. Natuurlijk houd ik wel ruimte voor spontaniteit.

Benieuwd naar alle solo avonturen?

18 tips voor mensen die graag alleen willen reizen

De leukste boeken over solo reizen

Meer lezen over mijn solo avonturen?

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on