Socials

Ontdek Strasbourg in de Elzas – tips voor bezienswaardigheden in Strasbourg

Strasbourg

Ontdek Strasbourg in de Elzas – tips voor bezienswaardigheden in Strasbourg

Prachtige vakwerkhuizen, dat is toch wel waar Strasbourg om bekend staat. Maar Strasbourg heeft meer te bieden blijkt na een bezoek aan de stad. De stad heeft enorm veel groen, prachtige fietspaden en goede restaurants om de keuken uit de Elzas te ontdekken. Benieuwd wat je allemaal kunt doen in Strasbourg? Dit zijn tips voor bezienswaardigheden in Strasbourg.

Beste tijd om Strasbourg te bezoeken

Strasbourg kun je het hele jaar bezoeken. In de zomermaanden is het een populaire plek om te combineren met de wijnroute die door de Elzas loopt. In de wintermaanden komen vele toeristen vanwege de prachtige kerstmarkten naar de regio. Ook in Strasbourg vind je een van de beste kerstmarkten om te bezoeken. Denk aan typisch Duits eten en gezelligheid. 

Tips voor bezienswaardigheden in Strasbourg

De vakwerkhuizen van Petite France

De leukste wijk van Strasbourg is toch wel Petite France. Hier vind je de mooiste vakwerkhuizen van de stad. Dit was de plek waar vroeger molenaars en leerlooiers woonden. De naam komt van een ziekenhuis uit de 16e eeuw. De meeste huizen in Petite France dateren uit de 16e en 17e eeuw. Een van de meest bekende huizen is Maison des Tanneurs uit 1572. En een van de mooiste plekken om op Petite France uit te kijken is vanaf Les Ponts Couverts, hier kun je de contouren van het eiland goed zien. Al struinend door Petite France krijg je een goed beeld van de wijk.  

Strasbourg

Fietsen in Strasbourg

Strasbourg is de meest fietsvriendelijke stad van Frankrijk en dan kan een ritje op de fiets door de stad natuurlijk niet ontbreken. Het is een leuke manier om niet alleen het centrum van Strasbourg te zien, maar ook de wijken en bezienswaardigheden die net iets verder liggen. Via One City Bike kregen we een leuke afwisselende route mee die ons langs de randen van het centrum leidde. We zagen in een rondje van elf kilometer Het Europees Parlement, Parc de l’Orangerie, Presque ‘île André Malraux, Bassin des Remparts en dwaalden door het centrum. Strasbourg heeft ongeveer 670 kilometer aan fietspaden, er zijn verschillende routes uitgezet die je kunt volgen.

15 euro – 4 uur fietsen (aug 2022)

20 euro – hele dag fietsen (aug 2022)

Europees Parlement

In het European District vind je het gebouw van het Europese Parlement. Een prachtig gebouw huisvest ons Europese Parlement sinds 1999. In een 60 meter hoge toren, georiënteerd richting de kathedraal en een vleugelvormig gebouw worden belangrijke beslissingen op Europees niveau gemaakt. Je kunt het Parlamentarium bezoeken om een indruk te krijgen van wat er allemaal gebeurt in het Europees Parlement. 

In de buurt van het Europees Parlement kun je de volgende dingen bezoeken:

  • Pathway of Europe – 2,5 kilometer wandelpad waarbij je meer leert over European Institutes
  • Council of Europe
  • European Court of Human Rights
  • European Pharmacopoeia
  • The Lieu d’Europe
Strasbourg

Musea in Strasbourg

Strasbourg kent tal van musea die je bijvoorbeeld kunt bezoeken op een regenachtige dag. Er is een grote diversiteit aan onderwerpen in de musea in Strasbourg. Denk aan musea over kunst, historie van Strasbourg, archeologie, modern art, de oorlog of de voodoo scene. Dit zijn een aantal musea in Strasbourg om te bezoeken:

Parc de l’Orangerie

Met 3200 hectare groen in de stad ben je zo in een park. Een van de mooiste parken in Strasbourg is Parc de l’Orangerie. Dit is het grootste park van de stad met 26 hectare. Je kunt in het park ooievaars tegenkomen die hun broedplekken in het park hebben op het huis. Daarnaast is Parc de l’Orangerie een fijne plek om een rondje te maken, eventueel een boottochtje op het meertje of gewoon te relaxen. Het park ziet er keurig verzorgd uit met zelfs palmbomen en een grote verscheidenheid aan bloemen. 

Strasbourg

Presqu’île André Malraux

Misschien zegt de naam je zo in eerste instantie niets, dit gebied is de laatste jaren upcoming in de stad. In een deel wat vroeger een haven was zijn verschillende projecten de grond uit gestampt. Er bevindt zich een nieuwe mediabibliotheek, verschillende restaurantjes en bij de twee kranen een gezellige plek om te zitten. 

Strasbourg

Street art in Strasbourg

Her en der in de stad kom je plekken tegen met street art. Soms zo klein dat je moet weten dat het er zit, maar soms ook wat meer aanwezig op de muren van Strasbourg. Inmiddels zijn er meer dan 500 street art plekken in de stad. Dit kunnen murals, graffiti, tags, collages en andere creaties zijn. Er is een speciale street art map voor de stad waar je ze allemaal kunt vinden.

The Strasbourg Cathedral

Een van de meest indrukwekkende gebouwen die ik tegenkwam in Strasbourg vond ik de kathedraal. Midden op een plein vind je deze kathedraal die stamt uit de Middeleeuwen. Zoals wel vaker bij kerken, werd hij getroffen door een brand. Bijna drie eeuwen duurde het om hem weer op te bouwen. In 1439 was de reconstructie eindelijk klaar. Met 142 meter hoogte werd het het hoogste gebouw in het Christendom in de 19e eeuw. 

Je kunt op twee manieren de kathedraal bezoeken. Je kunt zonder kaartje binnenkijken in de kathedraal en met een toegangskaartje het platform bezoeken op de kathedraal. De eerste is de moeite waard vanwege de astronomische klok die zich in de kerk bevindt. Om 12.30 uur kun je de astronomische klok bewonderen. Het platform van de kathedraal is te bereiken via 330 traptreden. Je bevindt je op 66 meter boven het plein en hebt een panoramisch uitzicht over Strasbourg. Met mooi weer kun je zelfs de Vogezen en het Zwarte Woud zien.
Prijs 8 euro (aug 2022)

Strasbourg

Vauban Dam

Op een paar meter van de Les Ponts Couverts ligt de Vauban Dam. Deze werden rond 1690 gebouwd om de stad te beschermen tegen water. Op de top van de dam vind je een panoramisch terras vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt op Petite France. 

Bootje varen in Strasbourg

Strasbourg kun je ook vanaf het water verkennen, ideaal op dagen met mooi weer. Een bootje huren doe je bij Marin d’Eau Douce net buiten Petite France. Er zijn twee verschillende routes die je kunt varen; de architect route of de route door de natuur. De eerste is iets moeilijker, je komt onderweg een sluis tegen die je moet bedienen. De reden waarom wij kozen voor de route door de natuur. Na het passeren van de Vauban Dam vaarden we snel de natuur in en kwamen we eigenlijk alleen nog andere bootjes tegen. Een heerlijke rustige manier om Strasbourg te zien.

Overnachten in Strasbourg

Een leuk hotel om te overnachten in Strasbourg is het Voco Hotel. Je vindt het hotel op loopafstand van het station en het centrum. Het hippe Voco Hotel heeft prachtige en ruime kamers en biedt ook nog eens wellnessfaciliteiten aan. En mocht je nog niet sportief genoeg zijn geweest deze dagen, dan is er een fitnessruimte. Het ontbijt is goed en uitgebreid, een prima manier om je dag in Strasbourg te starten.
Check hier de beschikbaarheid van het Voco hotel

Tips voor restaurants in Strasbourg

La Corde à Linge

Op een prachtige sfeervolle plek vlak bij Petite France aten we de eerste avond. We hadden vanaf het terras uitzicht op de mooie vakwerkhuizen. La Corde à Linge heeft een gevarieerde menukaart met ook vega opties.
A: 2 Pl. Benjamin Zix

Madame Julia

Voor de lunch kozen we Madame Julia die net iets buiten het centrum zit. Bij aankomst stond er een kleine rij, die gelukkig na vijf minuten al opgelost was. Madame Julia is een hippe plek met een hele goede menukaart. Denk aan pancakes, avocado toast, acai bowls. Voor mij de mogelijkheid om eindelijk gluten- en lactosevrije pannenkoeken te proberen. En die smaakten net zo lekker als ze eruit zagen.
A: 34 Rue de la 1ère Armée

Le Météor

Le Météor is een populaire plek in Strasbourg. De menukaart is toegankelijk en het is de plek om verschillende biertjes te proeven. Ze hebben namelijk hun eigen biermerk, Le Météor. Hoewel het buiten op het terras heerlijk zit, raad ik je aan ook even binnen een kijkje te nemen. Het restaurant lijkt eigenlijk op een grote foodmarket, maar dan alleen van Le Météor. Beneden kan er op veel verschillende schermen sport gekeken worden onder het genot van een biertje. Naast hun bier staan ze bekend om de flammkuchen. Op een drukke dag gaan er wel 800 de oven uit.
A: 5 Rue du Faubourg National

Hoe kom je in Strasbourg?

Vanuit Utrecht is het 550 kilometer rijden naar Strasbourg met de auto. Verreweg de makkelijkste manier om in de stad te komen. Wij kozen ervoor om met de trein af te reizen via Duitsland. Aangezien we vanaf Groningen komen, is dat een redelijk snelle manier. Via Leer, Keulen en Mannheim reisden we naar Strasbourg, officieel stond er voor deze reis iets meer dan negen uur, maar uiteindelijk deden we ruim twaalf uur over.
Tickets kun je bestellen via NS Internationaal

Strasbourg

Rondreizen in Strasbourg

Strasbourg kun je het beste te voet of per fiets verkennen. Vooral in het centrum kun je alles lopend doen en wil je iets verder, zoals naar Europees Parlement of Parc de l’Orangerie, dan kun je een fiets huren. Er rijden trams in Strasbourg, een van de grootste netwerken in Frankrijk met meer dan 70 kilometer, maar wij hebben deze tijdens ons verblijf niet nodig gehad. 

Hoeveel dagen heb je nodig?

Ik denk dat je in een weekend in Strasbourg de meeste dingen op een relaxte manier gezien kunt hebben. Je hebt tijd om een fietstochtje te maken, bezienswaardigheden te bezoeken en rustig te struinen door het centrum en Petite France. 

Leuk om te weten 

Strasbourg bestaat uit verschillende wijken. De bekendste is Grande Ile waar zich ook het centrum bevindt. Dit deel van de stad is verbonden met de rest van de stad via 21 bruggen. In 1988 werd dit deel van de stad een UNESCO World Heritage. Een andere bekende buurt is Petite France, bekend vanwege de mooie vakwerkhuizen. Daarnaast is The Neustadt District (ook UNESCO World Heritage) een andere wijk in Strasbourg die je kunt bezoeken. Dit wordt ook wel gezien als de Duitse wijk van Strasbourg. 

In Strasbourg vind je nog veel invloeden terug uit de tijd dat het tot Duitsland behoorde. Tussen 1870 en 1945 veranderde de nationaliteit van Strasbourg vier keer. De mooie vakwerkhuizen zijn de meest in oog springende overblijfsel aan de tijd dat het tot Duitsland behoorde. Maar ook de kerstmarkten, de flammkuchen de bierbrouwerijen laten nog herinneringen zien aan deze tijd. 

De kerstmarkt in Strasbourg is de oudste van Frankrijk en een van de oudste in Europa. De eerste kerstmarkt was al in 1570. Strasbourg wordt daarom ook wel Capital of Christmas genoemd. 

Strasbourg

Lees meer over Frankrijk

Ontdekt alleen of met anderen de wereld. Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen. Met slow travel kun je denken aan rondreizen/ treinreizen, solo travel, nature escapes, Micro avonturen, bijzonder overnachten, off the beaten en bijzondere ervaringen, verdieping in culturen en slow travel in steden. Kortom een bewuste manier van reizen.

Follow us on