Tips voor een bezoek aan het Grand Canyon National Park

Grand Canyon National Park

Tips voor een bezoek aan het Grand Canyon National Park

De Grand Canyon buiten het hoogseizoen, de beste periode om een van de zeven wereldwonderen te bezoeken. Kraakheldere luchten, magisch licht, misschien een laagje sneeuw en weinig mensen, allemaal voordelen om de Grand Canyon in de wintermaanden te bezoeken. Niet per se gepland om eerdere redenen, maar de Grand Canyon in februari heeft inderdaad iets magisch. Toch hebben de andere jaargetijden ook hun charme. In ieder seizoen is er genoeg te doen in de Grand Canyon. Algemene tips voor een bezoek aan de Grand Canyon en omdat ik er in de wintermaanden was, ook wat tips voor je bezoek in de winter.

Grand Canyon National Park

Een bezoek aan de Grand Canyon kan eigenlijk niet ontbreken tijdens je reis door West Amerika. Het is een van de zeven wereldwonderen en wanneer je voor het eerst aan de rand van de Canyon staat ben je eigenlijk sprakeloos over de schoonheid van de natuur. De Grand Canyon heeft drie verschillende ingangen. De meest bekende is de South Rim, waar ook de meeste bezoekers naar toe gaan. Het is de ingang die het dichtstbij ligt vanaf Las Vegas en is zelfs in een dagtrip te bezoeken. Deze ingang is het hele jaar geopend. Iets minder bekend en iets verder weg vanaf Las Vegas is The North Rim. Grof gezegd is deze tussen oktober en mei gesloten vanwege de sneeuwval. Er is nog een westelijke ingang die vaak ook wordt bezocht met tours vanuit Vegas. Hier bevindt zich namelijk de Grand Canyon Skywalk, vanaf waar je letterlijk boven de Grand Canyon staat op het uitkijk platform met een glazen bodem. Dit deel is vaak het duurst om te bezoeken, omdat je met een tour gaat.

Grand Canyon bezoeken vanuit Las Vegas

De meeste reizigers die een rondreis maken in West USA komen vanuit Las Vegas. Vanuit hier is het iets meer dan 200 kilometer rijden naar de South Rim. Je kunt met eigen auto afreizen, maar er zijn ook dagtours te boeken vanuit Las Vegas. Wil je de ultieme ervaring beleven? Dan kun je ook nog met een helikopter over de Grand Canyon vliegen.

Wat kost het om de Grand Canyon te bezoeken?

Om de Grand Canyon te bezoeken dien je entree te betalen. De entree voor het park, voor een enkele auto is $35 (maart 2020). Ga je tijdens je reis meer parken bezoeken zoals Yosemite, Death Valley, Bryce of Zion? Dan kun je beter de America Beautiful Pass aanschaffen. Deze kost $70 en is 12 maanden geldig.

Beste reistijd voor je bezoek aan de Grand Canyon

In Grand Canyon National Park komen gedurende het jaar ongeveer vijf miljoen bezoekers. In de zomermaanden is het dan ook topdrukte aan de rand van de Canyon. De temperaturen liggen hoog en de hotels en campings zitten vaak vol. Je kunt beter kiezen voor het voor- of najaar om de Grand Canyon te bezoeken. Wil je een andere ervaring? Denk dan eens aan de wintermaanden. Ook in de wintermaanden niet uitgestorven. Je hebt het park echt niet voor jezelf, maar kunt wel een stuk beter genieten van de rust om je heen. Je staat niet met honderden tegelijk te kijken naar de zonsondergang of loopt in een file op de Rim Trail.

Shuttle bussen in het Grand Canyon National Park

Het fijne aan het bezoeken van het Grand Canyon National Park aan de South Rim, is dat je de auto kunt laten staan. Door het hele park rijden gratis shuttle bussen die je overal brengen. Er zijn vier routes die bezoekers langs de gehele canyon brengen.
Village Route – blauwe shuttle: Hotels, restaurants, campgrounds en Visitor Center. (gehele jaar)
Kaibab Route – oranje shuttle: Naar Kaibab trail, uitstappen bij 5 uitzichtpunten. (gehele jaar)
Hermit Route – rode shuttle: Langs 9 uitzichtpunten op de Hermit Road. (maart- november)
Tusayan Route – paarse shuttle: shuttle vanaf de hotels in Tusayan. (maart-september)

Wat te doen bij de Grand Canyon? Tips voor activiteiten

De Grand Canyon leent zich prima voor een verblijf van een aantal dagen, zeker ook omdat het weer in deze regio best heftig kan zijn. Zo heb je in ieder geval genoeg tijd ingepland, mocht je op een dag regen of een storm hebben. Wat kun je doen in Grand Canyon National Park?

 • Rijd de Desert View Drive: Als je vanuit het oosten komt, is dit een hele mooie toegangsweg om Grand Canyon National Park binnen te rijden. Beklim hier de Desert View Watchtower vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt.
 • Rijd de Hermit road (eventueel met de shuttle): Stap vooral ook onderweg uit. Mooie stops zijn Hopi Point, Pima Point, Powell Point en The Abyss.
 • Wandel op een van de trails: De Rim Trail is de allermakkelijkste, je loopt langs de rand can de Canyon. De South Kaibab trail kun je verder aflopen tot Ceder Ridge. Of wandel de Bright Angel Trail vanuit Grand Canyon Village; je daalt hier meer dan 1300 meter de canyon in (voor ervaren hikers).
 • Zonsopkomst en zonsondergang bekijken.
 • Wildlife spotten.
 • Leer meer over de Grand Canyon in het visitor center.

Overnachten in het Grand Canyon National Park

Wat in de zomermaanden bijna onmogelijk is vanwege de drukte, is in de winter een stuk makkelijker: overnachten in het park zelf. Vooral als je ook nog eens doordeweeks een bezoek brengt, heb je zelfs de mogelijkheid om last minute nog een kamer te vinden.

Opties voor overnachten:

Overnachten in Tusayan – net buiten de Grand Canyon

Wanneer het je niet per se uitmaakt of je in het nationale park wilt overnachten, of je minder geld wilt uitgeven, dan is Tusayan een optie. Dit kleine stadje ligt een paar kilometer buiten de zuidelijke ingang van het park. In ongeveer 20 minuten ben je bij het Visitor Center. Zelf overnachten wij hier en dan beviel ons prima. De wekker voor de zonsopkomst ging iets eerder, maar het hotel maakte veel goeds.

Opties voor overnachten:

Je bezoek aan de Grand Canyon in de winter – het weer

Zelf bezocht ik de Grand Canyon eind februari, in de wintermaanden dus. In de winter kan het behoorlijk koud zijn in de Grand Canyon. De rand van de Canyon ligt op een hoogte van 2000 meter en hier sta je dan ook vol in de wind. Sneeuwstormen komen voor in dit gebied, maar duren zelden langer dan een dag. Vaak worden deze gevolgd door heldere en zonnige dagen. Trek voor je bezoek, indien mogelijk, iets meer tijd uit. Mocht je toch een sneeuwstorm krijgen op de dagen dat je de Grand Canyon wil bezoeken, dan het je de gelegenheid om de Grand Canyon toch nog te bezoeken. De wegen naar het park worden overigens snel schoongeveegd. National Park Service heeft op hun website een actuele update van de wegen.

Wat te doen in de winter in de Grand Canyon?

Waar in andere parken veel faciliteiten sluiten, is de South Rim van de Grand Canyon het gehele jaar open. Natuurlijk kan het wel eens zijn dat er een weg afgesloten is door een sneeuwstorm, maar in principe kun je alles het gehele jaar door bezoeken. Hotels, lodges en restaurants in het nationale park zijn geopend, eveneens als musea en het visitor center.

Activiteiten die je kunt ondernemen

 • Bezoek het Visitor Center; leer meer over de Grand Canyon, haal kaarten, vraag om een update qua weersvoorspelling en bekijk films over de Grand Canyon.
 • Loop de Rim Trail; een makkelijke trail van ongeveer 21 kilometer langs de rand van de Canyon.
 • Loop de South Kaibab Trail; je kunt deze bewandelen tot ooh ahh point, een wandeling van 3.4 kilometer. Let wel op dat deze wat steiler en pittiger is.
 • Bekijk de zonsondergang bij een van de uitkijkpunten.
 • Voor de vroege vogels; bekijk de zonsopkomst.
 • Wildlife spotten.

Hiking opties in de winter

De meest voor de hand liggende wandeling die mensen maken bij de Grand Canyon is de Rim Trail. Zo’n 21 kilometer wandelpad bevindt zich naast de canyon. Makkelijke wandelingen die kunnen gedaan zijn:

StartFinishAfstand
Mather PointYavapai Point1 km
Yavapi Geology MuseumVerkamp’s2 km
Verkamp’s Visitor CenterKolb Studio1 km
South Kaibab TrailheadMather Point3.4 km
Monument Creek VistaHermits Rest4.5 km
Hopi PointPowell Point0.5 km

Voordelen van de Grand Canyon bezoeken in de winter

Hoewel je de Canyon nooit voor jezelf hebt, is het in de wintermaanden beduidend rustiger. Het is niet de drukste periode, want je bent natuurlijk afhankelijk van het weer. Sneeuwstormen kunnen voorkomen, maar duren meestal niet lang. En meestal volgen daarop heldere en zonnige dagen, ideaal om het park te verkennen. De accommodaties zijn in dit seizoen natuurlijk een stuk goedkoper, en vooral ook makkelijker om te boeken. In de zomermaanden moet je hier al maanden van te voren een reservering voor maken. Een ander voordeel van reizen in de winter, je hoeft niet enorm vroeg je bed uit om de zonsopkomst te bekijken. En de zonsondergang is redelijk vroeg op de avond. Twee momenten die je eigenlijk niet mag missen wanneer je de Grand Canyon bezoekt.

Nadelen van de Grand Canyon bezoeken in de winter

Natuurlijk zijn er ook nadelen van de Grand Canyon bezoeken in de koude wintermaanden. Je kunt het park redelijk goed ervaren door bijvoorbeeld The Rim Trail te wandelen, maar echt de Grand Canyon in gaat niet lukken in de winter. Sommige hikes kun je niet maken in deze maanden, zei het door de weersomstandigheden, maar ook door de kortere dagen. De kans dat het koud is, is redelijk groot. Een laagje sneeuw is niet ongewoon, maar maakt het ook wel magisch. De North Rim is gesloten in de winter, dus je kunt alleen de South Rim bezoeken. Voor minder professionele fotografen, kan fotograferen in de winter een uitdaging zijn.

Paklijst voor je winterse trip naar de Grand Canyon

Koud kan het zeker zijn in de wintermaanden, dus warme kleren zijn een noodzaak. Ook kan er sneeuw liggen, dus warme sneeuwboots zijn een aanrader. Wat kun je nog meer meenemen wanneer je in de winter naar de Grand Canyon afreist:

 • Laagjes – begin met thermokleding en zorg voor een waterdichte broek.
 • Snowboots – de snowboots van Sorel zijn mijn favoriet, heerlijk warm en ook bestendig tegen sneeuw.
 • Wandelschoenen – ook waterdichte wandelschoenen zijn prima, al zijn deze minder warm.
 • Cramps – of ook wel snowsteps – voor onder je schoenen, ideaal wanneer het glad is.
 • Zonnebrand – ook in de wintermaanden kun je deze zeker gebruiken
 • Muts en handschoenen – zijn geen overbodige luxe, zeker ’s bij zonsopkomst en zonsondergang.

Veel gestelde vragen bezoek Grand Canyon

1. Waar kun je met de auto komen?
Alle parkeerplaatsen bevinden zich in Grand Canyon Village. Ze bevinden zich vlakbij de plekken waar de gratis shuttle stopt.

2. Welke dieren kun je onderweg tegenkomen?
Rond de Grand Canyon leven veel wilde dieren. Vaak kom je herten, elks, eekhoorns of de California Condor tegen. Kijk niet alleen richting de canyon, maar ook af en toe de andere kant op.

3. Kun je de Grand Canyon ook bezoeken zonder auto?
Ja, je kunt vanuit Phoenix, Flagstaff, Sedona en Las Vegas de bus nemen naar Grand Canyon. Ook kun je met een historische trein vanaf Williams afreizen.

4. Wat is de beste plek voor de zonsondergang?
Hopi Point, waarschijnlijk ben je niet de enige hier, dus kom op tijd.

5. Waar ligt de Grand Canyon precies?
De Grand Canyon ligt in de staat Arizona. De dichtstbijzijnde grote stad is Las Vegas.

Alle informatie over de huidige situatie in de Grand Canyon vind je hier.

Lees meer over West Amerika

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on