Socials

7 tips voor het boeken van je vakantie

rondreis italie en oostenrijk

7 tips voor het boeken van je vakantie

Tijd om bijna op vakantie te gaan? Zin om even helemaal weg te zijn? Niets is heerlijker dan op reis te gaan. En vergeet daarbij de voorpret niet. Het plannen van een reis is af en toe minstens zo leuk. Voordat je een reis gaat maken is het handig om over bepaalde dingen na te denken. Daarom tips voor het boeken van je vakantie.

Tips voor het boeken van je vakantie

Bestemming kiezen

Een van de eerste dingen waar je een beslissing over moet maken is de bestemming. Ga je voor een plek dicht bij huis of pak je het vliegtuig om wat verder weg te gaan. Sommige bestemmingen zijn in bepaalde jaargetijden aan te raden en sommigen kun je het hele jaar bezoeken. Fijne zon escapes in de winter zijn bijvoorbeeld de Canarische Eilanden, Kaapverdië of Curaçao. Maar in deze periode kun je juist ook de kou opzoeken in landen als Noorwegen, IJsland, Zweden of Finland. Een stedentrip kan bijna altijd in de winter, in de zomermaanden kan het in bepaalde steden juist enorm druk zijn en kies je liever voor de natuur of kleinere steden. Een handig boek om je te helpen bij je keuze is Where to go when van Lonely Planet. Hierin staan tips voor bestemmingen in de periode dat jij op reis wilt.

Gezelschap

Ook je gezelschap heeft invloed op het plannen en maken van je reis. Ga je met een grote familie, vrienden, je partner of alleen? Zorg dat je op één lijn zit wanneer je met gezelschap op reis gaat. Niets is vervelender dan er op reis achter komen dat jullie andere interesses hebben of de reis anders in gedachten hadden. Het is goed om van te voren de verwachtingen naar elkaar uit te spreken, communicatie blijft een keyword wanneer je met gezelschap reist.

Plannen of vrijheid?

Sommigen zweren bij een strakke planning en anderen houden van lang leve de vrijheid. Ik zelf ben een mix van beiden. Ik vond het vroeger altijd fijn om allerlei plannen te maken tijdens een reis, tegenwoordig laat ik het meer los. Ik bereid mij voor op een bestemming door erover te lezen en maak in Google Maps een kaart met favorieten en eventueel een aantekening als iets beperkte openingstijden heeft. Op de locatie zelf vormt er een plannetje in mijn hoofd voor de dagen die ik er heb.

Accommodatie uitzoeken

Kies je voor een hotel, appartement, bed en breakfast of ga je liever kamperen. In een stad kan een hotel fijn zijn, zeker als je toch besluit iedere dag buiten de deur te eten. In de natuur heeft een appartement of B&B zijn voordeel met de mogelijkheid om zelf te koken. Ik overnacht wisselend in hotels en appartementen. Na twee weken in hotels kan ik het heerlijk vinden om weer eens zelf te koken en niet iedere avond buiten de deur ‘moeten’ eten.

Manier van reizen

Ga je per vliegtuig, trein of auto naar je bestemming? Soms is het vliegtuig de voordeligste optie. Helaas is het niet de meest duurzame, dus een combinatie van af en toe vliegen en de trein pakken is beter. Met meerdere personen is de auto vaak voordeliger en geeft je veel vrijheid op reis. Je komt op plekken waar je niet altijd met het openbaar vervoer kunt komen. Tegenwoordig is het reizen per trein weer in opkomst. Nieuwe nachttreinen rijden inmiddels in Europa en je kunt redelijk veel steden en zelfs natuurgebieden bezoeken per trein.

Auto huren

Heb je het vliegtuig genomen en je wil ter plekke de omgeving verkennen? Dan is het huren van een auto vaak de beste optie. Bij het huren van een auto is het goed om te kijken naar de voorwaarden en verzekeringen. Bij een verhuurder als Sunny Cars zitten alle verzekeringen erbij in wat toch een fijn gevoel geeft op reis, bij een andere verhuurder moet je goed kijken welke je nodig acht. Het komt vaak voor dat ze je op het vliegveld nog proberen om allerlei verzekeringen aan te smeren.

Lees meer: Auto huren op Gran Canaria | Auto huren op IJsland

Je huis achterlaten

Wanneer je op reis gaat is het verstandig om ook aan het thuisfront te denken. Zeker wanneer je voor lange tijd weg bent is het goed om niet direct alles op Social Media te gooien. Tegenwoordig is veel te zien voor mensen voor wie het niet bestemd is. Maar denk ook aan je verzekeringen thuis als een woonverzekering of een inboedelverzekering. Ook wanneer je op reis bent kan er thuis van alles gebeuren zoals inbraak of brand. En natuurlijk is het voor mensen die veel reizen handig om een doorlopende reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Ik heb beiden en hoef niet ergens over na te denken wanneer ik op reis ga.

Meer lezen?

Disclaimer: Dit artikel bevat gesponsorde producten. Ik deel echter niets anders dan mijn eigen mening.

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on