Praktische Gids met tips voor het Duitse Waddeneiland Borkum

Praktische Gids Duitse Waddeneiland Borkum

Wanneer we staan te wachten in de Eemshaven voor de boot die ons naar Borkum brengt, horen we voornamelijk Duitse gesprekken om ons een. Ondanks dat we vertrekken vanuit Nederland, weten de Duitsers de Eemshaven goed te vinden. Een ideaal vertrekpunt voor een weekend naar het Duitse Waddeneiland Borkum. Toch merk ik dat maar weinig Nederlanders weten van een dagje Borkum, laat staan een weekend op het eiland. Een praktische gids met tips om een keer een dagje of een weekendje naar Borkum te gaan zodat je precies weet wat je er kunt doen.

Hoe kom je op Borkum?

Je hebt twee mogelijkheden om naar Borkum te gaan. Zowel vanuit de Eemshaven als vanuit Emden (Duitsland) vertrekken er boten richting het eiland. Het zijn overigens geen vaste tijden die het hele jaar door gelden zoals bij de Nederlandse Waddeneilanden vaak het geval is. Wij waren er begin november en toen was de winterdienstregeling net ingegaan. Er varen dan minder boten naar het eiland. In het hoogseizoen kun je zo’n vier keer per dag naar Borkum en op zaterdag zelfs zeven keer. Vanaf de Eemshaven is het ongeveer 50 minuten varen naar het eiland. Vanaf Emden vaart de boot iets vaker, maar doet er ook langer over (zo’n 130 minuten).

Je kunt online al kaarten kopen voor een boot. Je koopt dan ook echt voor een bepaalde tijd een kaartje, zowel heen als terug. Er zitten namelijk twee scheurkaarten aan je ticket voor een bepaalde boottijd. Het is dus niet zoals bij Schiermonnikoog dat je op de dag zelf kunt bepalen welke boot je terugneemt, überhaupt hoef je dan niet eens je kaartje meer te laten zien. Bewaar deze dus goed. Voor een retour ben je ongeveer 20 euro kwijt, voor een weekendretour 28 euro. Hierin zit niet alleen je bootkaart, maar ook de reis met het treintje op het eiland. Bij aankomst op het eiland, ben je namelijk niet direct in het dorp. Er rijdt een speciaal treintje naar het dorp. Een hele leuke manier om vervoerd te worden. Overigens, houdt er rekening mee dat de tijd op je bootticket voor de terugvaart, de tijd is dat het treintje vertrekt vanaf Borkum Station.

Praktische Gids Duitse Waddeneiland Borkum

Vervoer op het eiland Borkum

Met het treintje word je naar het dorpje gebracht. Stap bij de 2e halte uit wanneer je in het ‘centrum’ zelf moet zijn.   Hier heb je verschillende mogelijkheden om Borkum te verkennen. Je kunt trouwens ook zelf een auto meenemen, maar hier zit wel een prijskaartje aan verbonden. Je kunt fietsen huren naast het station. Hier betaal je 8 euro per dag voor het huren van een fiets. Het fietsen is een leuke manier omzet eiland te verkennen.  De Borkumer Kleinbahn biedt nog diverse andere mogelijkheden om het eiland te verkennen, zoals een eilandrondrit in een oude bus of met een klein treintje. Op het eiland rijden ook diverse bussen en taxi’s rond mocht je naar een bepaalde plek willen.

Wandelend het eiland verkennen kan natuurlijk ook. In het dorp zelf kun je alles lopend doen en je zit binnen no-time op het strand. Een fiets is niet per se nodig, maar wil je wat verder het eiland op, dan kan het handig zijn.

Praktische Gids Duitse Waddeneiland Borkum

Waar te overnachten op Borkum?

Mogelijkheden genoeg om te overnachten op het eiland. Alleen merk ik zelf dat het voor Nederlanders wat lastiger is om te boeken. Zelf kon ik weinig hotels of appartementen vinden via Booking en daarom heb ik gevraagd bij de VVV wat nu de beste manier is om een accommodatie te boeken op het eiland. Op hun eigen website worden alle accommodaties aangeboden en kun je direct boeken. Enig nadeel, je moet wel een beetje Duits kunnen.

Wij sliepen in het Inselhotel VierJahresZeiten naast het Station van Borkum. Voor ongeveer 80 euro per nacht kun je hier een kamer boeken. Een centrale locatie in het dorp en op ongeveer vijf minuten lopen van het strand, ideaal.

Praktische Gids Duitse Waddeneiland Borkum
Praktische Gids Duitse Waddeneiland Borkum

Wat te doen op Borkum?

Wellness

Op Borkum kun je genoeg dingen doen om je te vermaken voor een weekend of zelfs voor nog langer. Borkum heeft van oorsprong een kuuroord traditie en nog steeds zijn er prachtige wellness faciliteiten op het eiland. Je kunt bij Gezeitenland een enorme hoeveelheid wellness activiteiten boeken. Ook fijn wanneer het weer op het eiland wat minder is.

Fietsen en wandelen

Naast al deze ontspannende activiteiten zijn wandelen en fietsen op het eiland fijne bezigheden. Er is een fietspadennet van 130 kilometer op Borkum. Deze routes zijn allemaal afwisselend, van duinen en wad tot een maritieme route, een culinaire route of juist een fietstocht door de bossen; Borkum biedt vele opties.

Voor kinderen is er het Kraxelmaxel klimpark. Dagelijks kunnen kinderen zich uitleven op verschillende parcoursen en hun behendigheid testen.

Activiteiten op het strand

Het grote strand van Borkum biedt ook genoeg mogelijkheden. Niet alleen een strandwandeling kan er gemaakt worden. Er kunnen allerlei sporten worden beoefend. Beachvolleybal, trampolinespringen, buggy rijden, kitesurfen en er is zelfs strandanimatie.

Naast al deze vormen van ontspanning is zelfs shoppen leuk op Borkum. Het centrum heeft vrij veel winkels die ook best leuke merken verkopen. Je kunt met gemak een paar winkels kijken.

Praktische Gids Duitse Waddeneiland Borkum
12 uur in // Een dag op het Waddeneiland Borkum in Duitsland
Praktische Gids Duitse Waddeneiland Borkum

Waar kun je eten op Borkum?

Genoeg mogelijkheden op het eiland om lekker te eten. In het dorp zijn tal van restaurants waar zelfs in de winter mensen nog gezellig op het terras zaten. De Bismarckstrasse is bijvoorbeeld een gezellige straat met vele restaurants, maar ook de Franz Habich strasse heeft veel opties. Een andere optie iets verder op het eiland is Café Ostland. Een van de bekendste van het eiland.

Wij aten bij reLitto, een gezellig Italiaans restaurantje in de Franz Habich Strasse dat nog maar net geopend was. In de herfst hebben diverse restaurants een menu opgesteld met een voor-hoofd-en nagerecht voor een bepaalde prijs. We kregen dan ook een echt Italiaans menu voorgeschoteld met onder andere Involtini, Zabioe en Vitelli Tonnato. Heerlijk.

Praktische Gids Duitse Waddeneiland Borkum
Praktische Gids Duitse Waddeneiland Borkum

Kleine sfeerimpressie Borkum

Praktische Gids Duitse Waddeneiland Borkum
Praktische Gids Duitse Waddeneiland Borkum
Praktische Gids Duitse Waddeneiland Borkum
Praktische Gids Duitse Waddeneiland Borkum
Praktische Gids Duitse Waddeneiland Borkum
Praktische Gids Duitse Waddeneiland Borkum
Praktische Gids Duitse Waddeneiland Borkum
12 uur in // Een dag op het Waddeneiland Borkum in Duitsland

Meer lezen over Borkum of andere waddeneilanden?
Wat te doen tijdens een dagje Borkum
6x Typisch Borkum
Schiermonnikoog vs Borkum
Schiermonnikoog
Texel
Romo Denemarken

Disclaimer: Dit artikel bevat gesponsorde producten. Ik deel echter niets anders dan mijn eigen mening.

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

12 comments

  1. Ziet er uit als een heerlijk eiland. Ik vind het zo jammer dat het vanuit het zuiden van het land zo lastig is om even een weekendje uit te gaan waaien. Volgend jaar wil ik toch echt weer een keer richting de Waddeneilanden. De veerboot in Nederland vaart trouwens in het naseizoen ook minder hoor, dat maakt het ook wat lastiger plannen als je wat verder weg woont.

    1. Snap dat het voor jou lastiger is, ik ben blij dat ik inderdaad wat dichterbij woon. Naar Schiermonnikoog blijft hij op normale tijden varen in de winter, maar natuurlijk zijn er in de zomer af en toe extra afvaarten.

  2. Ik vind de Waddeneilanden altijd iets schattigs hebben. Borkum ken ik eigenlijk nog niet, maar zo te zien heeft ook dit eiland echt iets schattigs en het valt me heel erg mee om te lezen hoe veel er te doen is. Het klinkt echt leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *