Socials

Tips voor de Oostvaardersplassen in Flevoland

Tips voor de Oostvaardersplassen in Flevoland

Tips voor de Oostvaardersplassen in Flevoland

Tot voor kort kende ik het gebied alleen vanuit de trein en de film De Nieuwe Wildernis. Wat een geluk dat ik dit gebied mocht verkennen met een boswachter tijdens de vroege vogelwandeling. Niet alleen zag ik de Oostvaardersplassen een keer op een andere manier, ook hoorde ik allerlei ins en outs over het gebied en zag ik prachtige dieren voorbij komen. Alle tips voor de Oostvaardersplassen in Flevoland op een rijtje.

Wat zijn de Oostvaardersplassen – meer weten over het gebied

De Oostvaardersplassen zijn een gebied waar veel over gesproken is de laatste jaren in Nederland. Veel mensen vonden van alles over het nieuwe moerasgebied in Flevoland. Desalniettemin is het een prachtig gebied waar veel dieren zich inmiddels gevestigd hebben. Ruim vijftig jaar geleden is het natuurgebied ontstaan door de komst van Flevoland. In eerste instantie bedoelt voor het creëren van een industriegebied, maar de behoefte daar aan was niet groot en er werd besloten om het moerasgebied in te zaaien met riet en het verder wel te zien. Het natuurgebied tussen Almere en Lelystad is dus nog relatief jong. Niet alleen is het gebied belangrijk voor Nederland, ook internationaal is het een belangrijke plek voor vogels die er overwinteren.

De Oostvaardersplassen kun je opdelen in een nat en droog gedeelte. Tweederde van het gebied is een moerasgebied waar veel vogels hun broedplaatsen hebben. In het droge deel van de Oostvaardersplassen lopen veel grote grazers als Konikspaarden, edelherten, Heckrunderen en reeën. Een redelijk deel van het park is toegankelijk voor bezoekers, de overige plekken alleen voor boswachters.

Sinds 2018 behoren de Oostvaardersplassen tot het Nationaal Park Nieuw Land, het jongste nationale park van Nederland. Tot Nationaal Park Nieuw Land behoren ook de Marker Wadden, Lepelaarplassen en het Markermeer. Hierdoor is het gehele park bijna 29.000 hectare groot, het grootste deel bestaat uit water.

Tips voor de Oostvaardersplassen in Flevoland

Waar liggen de Oostvaardersplassen?

Het gebied tussen Almere en Lelystad wordt gezien als de Oostvaardersplassen, een gebied van zo’n 5600 hectare. Je kunt de Oostvaardersplassen goed bereiken met de auto zowel via Almere als via Lelystad. Het Buitencentrum Oostvaardersplassen in Lelystad is vaak het startpunt voor activiteiten en wandelingen in de Oostvaardersplassen. Hier vind je ook horeca, een infobalie, een winkel en een filmzaal. Kom je vanuit de richting Almere, dan is het Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders een goede plek om te starten. Ook hier vind je horeca, informatie over het gebied en is er mogelijkheid tot het houden van een bijeenkomst.

Lelystad: Kitsweg 1
Almere: Oostvaardersbosplaats 1

Wandelroutes in de Oostvaardersplassen

Wandelen kan prima in de Oostvaardersplassen. Er zijn diverse routes die je kunt volgen. Helaas kun je de routes die starten in Almere en die in Lelystad niet met elkaar combineren, er zit een gebied tussen waar je niet mag komen.

Vanuit Lelystad starten de volgende routes:

 • Weidepad – 4 km
 • Moeraspad – 5 km
 • ’t Lange Pad – 7 km
 • Zeearendroute – 5 km
 • Dodaarspad – 10 km

Vanuit Almere:

 • Kotterbos – 4 km (P-plaats Kotterbosweg)
 • Krater – 4 km (P-plaats Kotterbosweg)
 • Frans Vera Pad -3 km (Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders)
 • Zandpad – 3 km (P-plaats Buitenringplaats)
 • Uilenpad – 2,3 m (Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders)

Lees meer: Wandelroutes in de Oostvaardersplassen

Overige activiteiten in de Oostvaardersplassen

Gedurende het jaar zijn er diverse excursies waar je aan kunt deelnemen. Zelf ging ik mee met de vroege vogelwandeling. Een leuke activiteit op de vroege morgen waar je niet alleen veel vogels spot, maar ook van alles te weten komt over de Oostvaardersplassen. Een andere leuke excursie in het najaar is de bronstexcursie die vanuit Lelystad vertrekt. Hier ga je op zoek naar edelherten die in dit seizoen een enorm gewei hebben en op zoek gaan naar hun geliefde; het burlen hoor je van ver. Daarnaast zijn er diverse andere excursies door de Oostvaardersplassen die je kennis laten maken met het gebied.
Lees meer: Activiteiten in de Oostvaardersplassen

Dieren spotten in de Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen zijn een walhalla voor voor vogels. De grootste publiekstrekker om te spotten voor vogelaars is de zeearend. Sinds 2006 is de zeearend in de Oostvaardersplassen. Inmiddels zijn er 6-7 zeearenden gespot in het gebied. Hiervan blijft een paar vast in het gebied, de rest trekt door het gebied om te eten. Het zijn veelal jonge zeearenden. Naast zeearenden zijn er vele andere vogels in het gebied. Wat dacht je van een Cetti’s zanger, ganzen, aalscholvers, baardmannetjes of torenvalken, in totaal zijn er meer dan 31 verschillende vogelsoorten in de Oostvaardersplassen.

Ook lopen er redelijk wat grotere dieren in de Oostvaardersplassen; de grazers. Kuddes edelherten, konikpaarden en heckrunderen houden het gebied open. Er lopen wel meer dan 2500 edelherten in het gebied. Er lopen ook 50-60 vossen in het gebied die je het beste overdag kunt spotten. Bij een van de observatiehutten is een hol gemaakt door de vossen zelf.

Zelf spotte ik een zeearend via de verrekijker van iemand anders, echt prachtig om zo’n machtig beest te zien door de lens. Zelf was ik helaas mijn verrekijker vergeten, dus ik kan je er zeker een aanraden om mee te nemen. De grazers zijn gelukkig wat makkelijker te spotten in het gebied.

Weetjes over de Oostvaardersplassen

 • Herten leven gescheiden, mannen in Almere, vrouwen in Lelystad
 • Mollen kunnen zwemmen, ze zijn zelfs al gespot op de Marker Wadden
 • Aalscholvers hebben een witte plek op hun vacht tijdens het broedseizoen
 • Paarden communiceren via poep, ze kunnen ruiken waar ze geweest zijn, of het een gezonde plek was en of ze vruchtbaar zijn
 • Hoe dikker de buik van een edelhert, hoe ouder het edelhert is
 • Er op vele plekken moerasandijvie groeit, dit is niet te eten
 • Baardmannetjes hebben een zomer en winter maag, in de zomer rupsen en in de winter eten ze zaadjes
Tips voor de Oostvaardersplassen in Flevoland

Meer lezen over Nederland?

Ontdekt alleen of met anderen de wereld. Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen. Met slow travel kun je denken aan rondreizen/ treinreizen, solo travel, nature escapes, Micro avonturen, bijzonder overnachten, off the beaten en bijzondere ervaringen, verdieping in culturen en slow travel in steden. Kortom een bewuste manier van reizen.

Follow us on