Ultimate Roadtrip Guide IJsland: Tips voor het maken van een roadtrip door IJsland

Travel Inspiratie: Zelf rondreizen of een groepsreis in IJsland?

Een roadtrip maken in IJsland is een must. Hoe lang of hoe kort je ook in IJsland bent, blijf niet alleen in Reykjavik. Er is namelijk zoveel moois te zien. De natuur is prachtig een heeft veel te bieden. Waar IJsland zelf nogal duur is, zijn deze natuurlijke bezienswaardigheden gratis. Natuurlijk zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden tijdens een roadtrip in IJsland. Daarom alle tips voor het hebben van de perfecte rondreis.

Auto huren in IJsland

IJsland verkennen met een auto is de meest handige manier. Je hebt de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Tijdens een stopover kan ik je misschien aanraden om een tour te doen naar bijvoorbeeld de Golden Circle, maar mocht je de keus hebben, huur dan een auto. Je staat dan niet met hordes mensen bij de bezienswaardigheden, omdat je de tijd zelf in kunt delen.

Ultimate Roadtrip Guide IJsland: Alles wat je moet weten voordat je road trip door IJsland gaat maken

Voordat je een auto gaat huren, moet je kiezen tussen de vele aanbieders. Een lastige keuze vonden wij. Daarnaast heb je de mogelijkheid om een 4×4 te huren, waarmee je offroad kan rijden. Wij besloten dat niet te doen en huurden een gewone auto. Via Auto Europe huurden we uiteindelijk bij Budget. Zorg hierbij wel dat de overeenkomst die je tekent bij Auto Europe uiteindelijk overeenkomt op het moment dat je bij de balie staat. Bij ons was wat verwarring over het inleveren van de auto met een volle tank of niet. Toch is een auto huren de handigste optie om veel te zien in korte tijd van het land.

Autorijden in IJsland

Autorijden in IJsland is niet heel moeilijk. Zeker richting het zuiden is er maar een grote weg. De wegen zijn prima onderhouden, maar door de weersomstandigheden willen er nog wel eens wat gaten in het wegdek zitten. Daarnaast zijn er op bruggen vaak stukken waar je niet naast elkaar kan passeren – one way bridges. Vaak is zo’n brug niet heel problematisch. Op de grote brug in de buurt van Jokulsarlon was het toch iets lastiger inschatten. In het donker kan het rijden door de geringe verlichting buiten de steden iets lastiger in te schatten zijn. Je ziet de auto’s wel aankomen, maar je hebt geen idee hoe lang de weg nog is. Zeker iets om in gedachten te houden.

Ultimate Roadtrip Guide IJsland: Tips voor het maken van een roadtrip door IJsland

Stoppen aan de zijkant van de weg is in de meeste gevallen levensgevaarlijk. Stiekem wil je iedere keer stoppen om foto’s te maken, maar dat is helaas niet mogelijk. Soms is er een klein stukje naast de weg waar gestopt kan worden, maar kijk daar uit dat je daar niet vast komt te zitten in de modder. En stoppen op de weg lijkt mij een No-Go. Je zorgt hiervoor gevaarlijke situaties. Houdt tijdens het rijden rekening met de weersvoorspellingen. In IJsland is het niet raar als je vier seizoenen in een dag treft. Daarnaast heeft de wind vrij spel door de weinige bomen in IJsland.

Tanken in IJsland

Tanken is iets waar je zeker rekening mee moet houden tijdens een rondreis door het land. In de steden vind je nog wel genoeg tankstations, maar daarbuiten met je zorgen dat je voldoende benzine hebt. Tussen Vik en Jokulsarlon zijn bijvoorbeeld weinig tankstations te vinden. Zorg dus dat je in de gaten houdt hoeveel benzine je nog hebt.

Route voor een road trip in IJsland

Je kunt verschillende routes rijden in IJsland. In ongeveer tien dagen kan je zelfs het hele eiland rond mocht je dat willen. Je hebt dan helaas niet al te veel tijd om te stoppen bij bezienswaardigheden of wandelingen te maken onderweg. De meesten trekken er twee weken voor uit. Houdt hierbij ook rekening met de seizoenen, in de winter kun je op een dag een stuk minder zien dan in de zomer. Zelf reed ik in een week naar het zuiden van IJsland. Onze verste stop was het gletsjermeer Jokulsarlon. Vanaf daar reden we weer terug om uiteindelijk via de Golden Circle weer terug te gaan richting het vliegveld. In de winter is deze route lang genoeg voor een week, je hebt beperkt daglicht, dus heel veel meer kun je helaas ook niet zien op een dag.

.Travel Inspiratie Roadtrips // 5x de mooiste natuur in IJslandUltimate Roadtrip Guide IJsland: Tips voor het maken van een roadtrip door IJsland

Ultimate Roadtrip Guide IJsland: Tips voor het maken van een roadtrip door IJsland

Route voor een week rondreizen in het westen en zuiden van IJsland.

Tips voor rondreizen in IJsland

Navigatie

Bij het huren van een auto heb je tegenwoordig de mogelijkheid om een GPS te huren. Een van de dingen die ik eigenlijk nooit als extra optie mee huur.  Gelukkig kan je in IJsland prima rijden zonder een GPS te huren. En tegenwoordig kun je met internet je routes prima via je telefoon vinden doordat je overal in Europa internet hebt.

Weersomstandigheden

Verwacht een weersomslag, ook al ga je de stad uit in de stralende zon, dit kan binnen een paar minuten veranderen. Wanneer je gaat hiken in IJsland, zorg altijd voor warme kleren, altijd! Wees hier op voorbereid wanneer je inpakt voor een bezoek aan IJsland. Een van de belangrijkste tips voordat je IJsland gaat bezoeken.

Ultimate Roadtrip Guide IJsland: Alles wat je moet weten voordat je road trip door IJsland gaat maken

Veiligheid

Een belangrijk punt waar je ook ter wereld naar toe gaat. Daarnaast kan het een bestemming maken of breken. In IJsland heb ik mij geen minuut onveilig gevoeld. Omdat ik vanwege rugproblemen niet te zwaar kon tillen, liet ik zelfs waardevolle spullen achter in de auto. Bij de wandeling naar het vliegtuig wrak had ik alleen mijn camera bij mij. Mijn portemonnee lag zelfs nog in de auto. Niet iets wat je vaker moet doen, maar door de omstandigheden liep ik alleen met mijn kleine cameratas. Natuurlijk is dit geen aanbeveling, maar het geeft wel aan dat ik mij veilig voelde in IJsland.

Ultimate Roadtrip Guide IJsland: Tips voor het maken van een roadtrip door IJsland

Kleding

Belangrijk om in gedachten te houden wanneer je je koffer pakt: regenkleding. Het kan je dus gebeuren dat je de hele week regen hebt en zelfs dan is het fijn als je iets droogs bij je hebt of kunt wisselen van regenkleding. Je wordt niet heel blij als je de volgende dag je natte kloffie weer aan moet trekken. Een waterdichte broek, jas en schoenen zijn geen overbodige luxe in IJsland. In ieder seizoen! Ik kocht speciaal voor IJsland (dure) wandelschoenen en heb daar geen moment spijt van gehad. En dus ook geen natte voeten ondanks de vele regen. In de winter kan ik je dan ook aanraden om gewoon een normale koffer of tas bij te boeken. Je zit zo op het aantal kilo’s en de kleren nemen nou eenmaal meer ruimte in dan in de zomer. In de winter kan het handig zijn om spikes mee te nemen die je onder je schoenen kunt binden voor als de wegen glad zijn.

Tips voor een paklijst voor IJsland vind je hier.

Eten en drinken

Het eten in IJsland is duur. Daar kan ik niets anders van maken. Uit eten gaan en voor twee pizza’s en een drankje 50 euro afrekenen, jep dat is IJsland. Van te voren had ik van huis wat Nked repen, nootjes en chocolade in de koffer gegooid. Toch fijn om daar geen extra geld aan uit te geven en daarnaast fijn om in ieder geval iets te eten bij je te hebben. Onderweg ben je afhankelijk van tankstations of supermarkten en die zitten niet altijd dicht bij elkaar. Dus wanneer je honger hebt en je eerst nog 50 kilometer moet rijden om iets te kopen, is het handig dat je iets bij je hebt. Zeker in de buurt van Jokulsarlon kon ik niet een mogelijkheid vinden om te lunchen. Het enige dat ze hadden was een klein, klef broodje voor 10 euro. Zorg dus altijd dat je iets te eten bij je hebt. Iets anders dat ik kan aanraden om mee te nemen vanaf huis, is het meenemen van een thermosfles. ’s Ochtends in het hotel vullen met heet water en zo kun je de hele ochtend een warm kopje thee drinken.

Ultimate Roadtrip Guide IJsland: Tips voor het maken van een roadtrip door IJsland

Waar te overnachten

Overnachten kan prijzig zijn in IJsland, zeker in het hoogseizoen. Wil je overnachten in hotels? Regel deze dan van te voren. Het kan je zo gebeuren dat een hotel vol zit en zeker buiten de steden, zijn er niet veel plekken om te overnachten. Ik boekte alle hotels thuis en vond het fijn om verzekerd te zijn van een slaapplek. Misschien dat het spontane eraf is, maar je hebt hierdoor toch minder kans op onaangename verrassingen.  Hoe het in de zomer zit met kampeerplekken durf ik niet precies te zeggen. 

Bezienswaardigheden die je niet mag missen

Zorg ervoor dat na jou ook nog mensen kunnen genieten van de natuurpracht. Laat niet je stempel achter in de natuur. Klinkt logisch, maar als ik zie hoe vaak mensen over koordjes en dergelijke stappen. Daarnaast is de natuur onvoorspelbaar in IJsland. Zo is laatst een toeriste om het leven gekomen doordat ze te dicht bij de golven kwam en meegenomen werd. Bezienswaardigheden die je niet mag missen in het zuiden en westen van IJsland zijn het gletsjermeer Jokulsarlon, Reykjavik, het Air Plane Wreck, Blue Lagoon, de Golden Circle, vijf mooie natuurgebieden in IJsland.

Ultimate Roadtrip Guide IJsland: Alles wat je moet weten voordat je road trip door IJsland gaat makenUltimate Roadtrip Guide IJsland: Tips voor het maken van een roadtrip door IJsland

Ultimate Roadtrip Guide IJsland: Tips voor het maken van een roadtrip door IJsland

Ultimate Roadtrip Guide IJsland: Tips voor het maken van een roadtrip door IJsland

Speciale tips voor reizen in de winter

In de winter heb je maar de beperkte mogelijkheid om bezienswaardigheden te zien. Iets waar je aan moet denken als je die kant op gaat in de donkere maanden. Wij begonnen altijd in het donker te rijden, zodat we bij het eerste licht bij de bezienswaardigheid waren. Even wennen om hier rekening mee te houden en daarnaast ook te ervaren dat het om half 10 nog pikkedonker is.

Waarom je niet naar IJsland moet gaan in de winter

Meer lezen over mijn rondreis door IJsland?
Route rondreizen in het zuiden van IJsland
Vliegtuigwrak IJsland
Waarom je niet in de winter naar IJsland moet gaan
Blue Lagoon, go or no go?
Gletsjermeer Jokulsarlon
5x Natuur in IJsland
Golden Circle IJsland
Hotspots in Reykjavik
12 uur in Reykjavik
Ode aan IJsland

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

4 comments

    1. Ik kan IJsland zeker aanraden. Zoveel moois te zien dat een week niet eens genoeg is. Wil zeker nog een keer terug als het iets langer licht is.

    1. En daarnaast scheelt het enorm als dat soort dingen daar niet meer hoeft te kopen, want duur! En ook niet super veel mogelijkheden om iets te kopen onderweg..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *