Tips voor reizen met de trein

Stedentrip Parijs Thalys

Tips voor reizen met de trein

De afgelopen tijd ontdekte ik weer hoe fijn reizen met de trein is, waar dan ook. Voor mijn studie stapte ik vaak in de trein, maar ook om te reizen neem ik steeds vaker de trein. Het is een relaxte manier van reizen en ondertussen kun je rustig een boek lezen. Tips voor reizen met de trein, de ultieme manier van slow travel.

Duurzaam reizen met de trein

Hoewel ik ook graag het vliegtuig in stap naar bestemmingen, soms is het noodzakelijk om ergens te komen, pak ik ook gerust de trein naar een bestemming. Ik vind het een fijne manier van reizen en je kunt je tijd indelen zoals je zelf wil onderweg. Soms kan ik genieten van mijmerend naar buiten kijken, een boekje lezen of werken in de trein. De trein is een milieuvriendelijke manier van reizen in vergelijking met de auto en het vliegtuig.

Helaas hangt aan treinreizen nog niet altijd een positief imago. Het duurt lang en het is duur. En stiekem is dat vaak ook zo. Maar wanneer je reizen met de trein als onderdeel van je reis gaat zien, verandert je mindset langzaam. In een lange reis kan een treinreis van een paar uur je even tot rust dwingen. Je ziet andere omgevingen, kunt even bijkomen en uitstappen om van alles te bekijken is niet altijd mogelijk. Zeker tijdens mijn reis door Canada kreeg ik vaak de opmerking 24 uur in een trein, dat is lang. Natuurlijk is het lang, maar wat heb ik genoten van die reis. Ik kon in principe geen kant op en dwong mijzelf om eens bij te komen, alle indrukken op mij in te laten werken, te genieten van het uitzicht vanaf mijn bed en ondertussen ook nog eens lekker eten. Deze reis opende mijn ogen en heeft mij doen besluiten om dit vaker te gaan doen.

reizen met de trein

Hoe scoor je een goedkoop treinticket?

Vaak wordt reizen met de trein overgeslagen omdat het een duur imago heeft. Dat is grotendeels waar, helaas. Toch zijn er wel mogelijkheden om goedkoop een treinticket te scoren. Een aantal tips op een rijtje:

 • Boek vroeg. Vaak kun je treintickets vanaf zo’n vier tot drie maanden van te voren boeken. Hoe dichter bij vertrek, hoe duurder. Zelf had ik het geluk dat ik kort voor vertrek nog een goedkoop ticket Groningen – Keulen kon scoren. Had ik richting België of Frankrijk gewild, dan was ik drie keer zoveel geld kwijt. Natuurlijk moet je op dat moment flexibel zijn qua reistijden. Een reis plannen loont dus in plaats van op de bonnefooi te gaan.
 • Reis doordeweeks. In het weekend zijn treintickets een stuk duurder. Vaak zijn de tickets het goedkoopst op dinsdag, woensdag en donderdag.
 • Vergelijk de verschillende aanbieders. Ook hiertussen willen prijzen nog wel eens verschillen namelijk.
 • Wanneer je een langere treinreis gaat maken, is het soms goed om aparte tickets te boeken. Soms ben je gedwongen omdat de app niet de hele reis kan plannen en soms ben je ook goedkoper uit.
 • Online boeken is voordeliger.
 • Wanneer je langer in een land rondreist is een voordeelpas handig. Vaak heb je deze voor verschillende landen en een verschillend aantal dagen.
 • Een leuke en unieke ervaring is de nachttrein. Het komt niet veel voor in Europa, dat maakt het vrij uniek. Of je veel slaapt is natuurlijk de vraag. Overigens zijn nachttreinen wel vaak de treinen met vertraging.

Voordelen van reizen met de trein

Zelf ben ik eigenlijk vaak gedwongen tot het nemen van de trein want ik heb geen auto. Toch vind ik het ook een fijne manier van reizen. Het is comfortabel, je hebt ‘alles’ binnen handbereik, vaak is er Wifi en stroom aan boord en je mag zoveel bagage meenemen als je wil. Dat er ook nog eens zeven keer minder uitstoot is dan het vliegtuig is natuurlijk mooi meegenomen.

Tips voor treinreizen in Europa

Ervaringen met treinreizen in Europa

Mijn eerst echte treinreis ging naar Parijs. Natuurlijk had ik de trein van de Thalys al vaak gespot op Amsterdam Centraal, dus een van de eerste langere afstanden met de trein was richting Parijs. Daar ontdekte ik al hoe relaxt reizen met de trein kan zijn. Na Parijs duurde het even voordat ik in Europa weer langere afstanden per trein reisde. Ook richting Berlijn pakte ik de trein. Zeker vanuit het noorden van Nederland een snelle en goedkope optie. Door omstandigheden her-ontdekte ik het reizen met de trein pas een paar jaar later. Trips naar Duitse steden (Bremen en Keulen) zetten mij aan het denken en heeft mij doen besluiten om vaker de trein te pakken naar bestemmingen redelijk dicht bij huis.

Mooie trajecten in Europa

Natuurlijk worden treinen in Europa grotendeels gebruikt voor werkverkeer, maar toch vind je in Europa een aantal trajecten die noemenswaardig zijn om als reiziger te pakken:

 • Bergensbanen (Noorwegen)
 • Belgrado naar Bar (Servië en Montenegro)
 • Glacier Expres (Zwitserland)
 • Trans Siberië spoorlijn (Rusland)
 • Heart of Wales Line (UK)
 • Venice – Simplon -Orient Expres
 • Keulen naar Mannheim (Duitsland)

Er komen vanaf 2022 nieuwe verbindingen bij in Europa. Zo gaat er een nachttrein rijden richting Stockholm, ook Greencitytrip breidt hun aanbod uit richting het noorden van Europa en ook richting het oosten van Europa komen nieuwe verbindingen.

Nachttreinen in Europa

De nachttrein in Europa maakt langzaam een comeback. Zo rijdt er inmiddels een nachttrein tussen Wenen en Amsterdam die je kunt nemen (Deze kun je boeken van NS Internationaal). Maar ook GreenCityTrip biedt een nachttreinen aan naar een zestal steden in Europa (Praag, Wenen, Innsbruck, Verona, Milaan en Venetië). De nachttrein is een unieke ervaring waarbij je in de avond in de trein stapt en ’s ochtends op de plek van bestemming aankomt.

Lees meer: mijn ervaring met de nachttrein van GreenCityTrip naar Praag

Tips voor treinreizen in Canada

Ervaringen met treinreizen in Canada

De bekendste treinreis die je kan maken in Canada is de Rocky Mountaineer. Een duur treinreisje in het westen van Canada, maar waar je onderweg prachtige panorama’s voorbij ziet komen.

De goedkope variant hiervan is VIArail. Deze gaat vanaf Toronto aan de oostkust naar Vancouver aan de westkust. Het is de gewone forensentrein die je neemt. Je hebt verschillende soorten tarieven en mogelijkheden tijdens deze reis. Zo kun je een stoel boeken, een cabin of luxe suites. Het is een fijne manier van reizen ontdekte ik toen ik in Jasper opstapte naar Vancouver. In mijn eigen cabine, met wc, zag ik de landschappen van west Canada voorbij komen. Er is zelfs nog een douche aan boord en ook de restauratie was een enorm pluspunt. Het eten aan boord is heerlijk en je hebt ruime keuze.
Lees meer: Reizen met de trein in Canada

Mooie trajecten in Canada

In Canada vind je iets minder trajecten om te reizen. Grof gezegd zijn de Via Rail en de Rocky Mountaineer de populairste. Tips voor reizen met de trein in Canada:

Tips voor treinreizen in Amerika

Ervaringen met treinreizen in Amerika

In Amerika geldt hoe eerder, hoe goedkoper. Dat maakt het treinreizen minder spontaan, maar vaak heb je toch wel een bepaalde planning in gedachten. Treinreizen in Amerika heeft niet de prioriteit voor de inwoners, toch is het nog een prima vervoersmiddel. Je hebt veel beenruimte, kunt een koffer meenemen, er is restauratie aan boord en onderweg krijg je een goed beeld van Amerika.

Zelf pakte ik de trein vanaf New York naar Washington. Een vier uur durende reis waar ik genoot van het Amerikaanse dagelijkse leven wat zich afspeelde in en buiten de trein. Ik vond het indrukwekkend om te zien hoe de Amerikanen zich houden aan de lijn voorafgaand aan de reis, hoe de kaartjes werden geknipt en boven je gehangen werden. Op de terugreis raakte ik in gesprek met een Amerikaan die voor zijn werk reisde. Het voordeel van reizen met de trein en alleen reizen.
Lees meer: Dagtrip Washington met de trein vanuit New York

CityPass New York

Mooie trajecten in Amerika

Lange afstanden in Amerika zijn redelijk normaal. Zo kun je vanaf Chicago de trein nemen naar San Francisco of Los Angeles of zelfs naar Seattle. Enkele tips voor mooie trajecten in Amerika:

 • Coast Starlight langs de Stille Oceaan
 • Sunset Limited
 • Metro – North Hudson Line
 • Amtrak Downeaster
 • California Zephyr

Meer lezen en handige links

Tips voor het boeken:

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on