Socials

Het beste van Walcheren – de mooiste plekjes voor je vakantie in Zeeland

Walcheren

Het beste van Walcheren – de mooiste plekjes voor je vakantie in Zeeland

Zeeland leent zich perfect voor liefhebbers van de zee. Met 650 kilometer kustlijn is er altijd wel een mooi plekje te ontdekken. De zes Zeeuwse eilanden zijn een goede vakantiebestemming dichtbij huis. Het meest dichtbevolkte eiland is Walcheren. Met de hoofdstad Middelburg, de havenstad Vlissingen en het monumentale Veere is het niet gek dat veel mensen richting Walcheren afreizen. Daarom de mooiste plekjes op Walcheren voor je vakantie in Zeeland. Benieuwd wat te doen op Walcheren in Zeeland? Tips voor je vakantie op Walcheren in Zeeland.

Wat moet je weten over Zeeland

De provincie Zeeland is het land van de eilanden. Waar het vroeger uit vele eilanden stond, zijn er nog zes over (zonder de onbewoonde eilanden). Van noord naar zuid bestaat Zeeland uit de volgende eilanden: Goeree- Overflakkee, Schouwen Duiveland, Tholen & St. Philipsland, Noord Beveland, Walcheren, Zuid Beveland en Zeeuws Vlaanderen. De populairste eilanden onder toeristen zijn Schouwen Duiveland, Walcheren en Zeeuws Vlaanderen. Eigenlijk alle eilanden zijn perfect voor mensen die graag fietsen, van watersport houden, wandelen in de natuur en strand- of zeeliefhebbers.

Het eiland Walcheren ligt deels aan de Noordzee en aan de Westerschelde. Hierdoor heb je grote kans om zeeschepen te spotten vlak langs de kust. Langs de kust van Walcheren vind je diverse natuurgebieden die geschikt zijn om doorheen te fietsen of te wandelen. Met steden en dorpen als Middelburg, Vlissingen, Veere en de oudste badplaats van Walcheren, Domburg kun je op het eiland activiteiten en ontspanning combineren.

Walcheren

Wat te doen op Walcheren – Welke plaatsen in Walcheren kun je bezoeken

Domburg

Een van de populairste badplaatsen op Walcheren is Domburg. Het heeft een lange geschiedenis als badplaats, maar stond vroeger ook bekend als kunstenaarskolonie. Het bijzondere licht trekt kunstenaars al jaren naar Domburg. Schilders als Piet Mondriaan en Jan Toorop kwamen destijds naar Domburg. Daarnaast is het als sinds de Romeinse tijd een bekende plek om te kuren. Tegenwoordig komen mensen vooral naar Domburg voor de gezellige sfeer die er hangt. Aan de boulevard bevinden zich allemaal strandtentjes en de winkelstraat met allerlei cafes zit om de hoek.

Veere

In de 16e eeuw kwam Veere tot bloei. De Schotten maakten van Veere de stapelplaats van Schotse wol. Veere werd hierdoor een belangrijke stad voor Schotland. Het museum de Schotse Huizen, gevestigd in twee Schotse koopmanshuizen, herinnert nog aan deze periode. Tegenwoordig is Veere vooral bekend van het Veerse Meer. Het is de plek in Zeeland voor surfers, kanoërs, zeilers, waterskiërs, duikers en vissers. In het Veerse Meer bevinden zich talloze kleine eilanden waar je gewoon mag afmeren. Aan de rand van het centrum, uitkijkend over het Veerse Meer, vind je de Campveerse Toren. De toren was onderdeel van de stadsverdediging rond 1500. Inmiddels is het een herberg en daarmee een van de oudste nog bestaande herbergen van Nederland. Wandel door Veere, geniet van de watersport mogelijkheden rondom Veere en bezoek Oma’s Snoepwinkel, een kleine snoepwinkel met meer dan honderd verschillende soorten oud- Hollands snoep.

Middelburg

De hoofdstad van Zeeland kan natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Middelburg is een monumentale stad en dat merk je direct aan de sfeer die er hangt. Er staan veel historische gebouwen in Middelburg en de stad heeft een rijke geschiedenis. De naam Middelburg dankt zijn naam overigens aan het feit dat het ooit de middelste burcht van Walcheren was. In het VOC tijdperk was Middelburg een belangrijke stad. Vele schepen werden hier gebouwd en vertrokken naar Azië voor de handel.

In de stad staan nog zo’n 1100 rijksmonumenten. Tijdens de bombardementen aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werd de stad grotendeels verwoest. Gelukkig is de stad weer opgebouwd zoals het voor de oorlog was.

Voor je bezoek aan Middelburg kun je wel een dag uittrekken. Er zijn diverse musea die je kunt bezoeken, verschillende pleinen die voor gezelligheid zorgen, je kunt er winkelen en vergeet het beklimmen van de Lange Jan niet.

Musea om te bezoeken in Middelburg:
Muzeeum
Zeeuws Museum
Markiezenhof
Sjakie’s Chocolademuseum

Vlissingen

Vlissingen staat vooral bekend om de boulevard. De havenstad, liggend aan de Westerschelde, heeft de langste boulevard van Nederland. Vlissingen was door de haven een bloeiende stad. Je kunt dan ook niet heen om de zeeheld van Vlissingen Michiel de Ruyter.

Napoleon maakte van Vlissingen een vestingstad. Sporen uit deze periode vind je terug in de West- en Oostbeer en de kazematten. Deze kazematten zijn een militair bouwwerk bestemd voor verdedigingsdoeleinden, tegenwoordig zijn ze te bezoeken.

Zoutelande

Wie kent Zoutelande tegenwoordig niet van het liedje van Blof? De badplaats staat bekend om de goede stranden en wordt dan ook door vele toeristen bezocht in de zomermaanden. Het dorp is namelijk een van de kustplaatsen met de meeste zon-uren. Zoutelande wordt ook wel vergeleken met de Zeeuwse Riviera doordat het stranden op het zuiden heeft. Niet alleen de stranden zijn de moeite waard om Zoutelande te bezoeken, ook de dijk vanwaar je kunt uitkijken over de zee is een fijne plek. Andere redenen om naar Zoutelande af te reizen zijn het bunkermuseum, delen van de Atlantikwall en de vele restaurants en winkels net over de dijk.

Dishoek

Hoewel Dishoek een relatief klein plekje is en vooral leeft van de toeristen in de zomer, is het een leuk dorpje om door heen te gaan voordat je de duin oploopt richting het strand. Dishoek ligt tussen Zoutelande en Vlissingen en is te herkennen aan de twee vuurtorens. Het dankt zijn naam aan het feit doordat het vroeger een dorp aan de zeedijk lag (Dishoek – Dijkhoek). Deze dijk is er inmiddels niet meer, maar bij een stormvloed zijn er nog delen te zien. Een van de eerste vakantieparken op Zeeland vind je bij Dishoek. Het is dan ook een goede plek om te kiezen als uitvalsbasis voor je verblijf in Zeeland. Rondom het dorp, voornamelijk richting Zoutelande, is een bosrijk gebied te vinden. Je kunt een route lopen om meer te weten te komen over de slag van Dishoek die plaatsvond tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Westkapelle

Achter een enorme dijk vind je Westkapelle. Vanaf een klein strand en de dijk kijk je uit over de hoek tussen de Westerschelde en de Noordzee. Kijk niet raar op als je grote vrachtschepen voorbij ziet varen. Westkapelle staat bekend om de aparte vuurtoren die boven het dorp uitsteekt. Verwacht geen rode vuurtoren maar een oude stenen vuurtoren die midden in het dorp staat. Je kunt deze vuurtoren beklimmen. In de dorp vind je het Dijk- en Oorlogsmuseum Het Polderhuis die vertelt over Westkapelle en Walcheren onder meer ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

Walcheren

Wat te doen op Walcheren – Welke natuurgebieden op Walcheren kun je bezoeken

Natuurgebied Oranjezon

Op Walcheren vind je diverse natuurgebieden die het bezoeken waard zijn. Een daarvan is Oranjezon. Het is een afwisselend gebied tussen Oostkapelle en Vrouwenpolder aan de kust. Het is de plek in Zeeland als je reeën, damherten en wilde Konikspaarden wilt spotten. Je kunt in Oranjezon vijf verschillende wandelroutes, gevarieerd van drie tot zeven kilometer, volgen. Bij de ingang betaal je een kleine bijdrage voor je bezoek.

De Manteling

Tussen Oostkapelle en Domburg vind je de Manteling van Walcheren. Het bestaat uit oude buitenplaatsen, bossen en duinen. Ook hier vind je weer een afwisselend landschap met diverse wandelmogelijkheden. Naast een grote diversiteit flora en fauna vind je ook hier weer damherten en reeën.

Kuststrook van Walcheren

Natuurliefhebbers zitten goed in de omgeving Dishoek. Hier vind je een afwisseling tussen bos, duin, strand en polder. Ideaal om fietsend dit gebied te verkennen en ondertussen een stop te maken in een van de vele dorpjes aan deze kant van Walcheren.

Tip voor een dagtrip: Het Belgische Kalmthout. Benieuwd wat te doen in Kalmthout?

Overnachten op Walcheren – Vakantiepark Walcheren

Overnachten kan op veel verschillende plekken op Walcheren. Zelf kozen wij voor Oostkapelle in een Roompot vakantiehuisje. Waarom? De ligging tussen de natuurgebieden Oranjezon en de Manteling. En tel daarbij op dat we op 700 meter van het strand zaten. Ideaal om ’s avonds nog even naar toe te lopen. Ook alle andere plekken zaten op relatief korte afstand van Oostkapelle. Mocht Oostkapelle niet lukken, dan is de omgeving van Dishoek en Zoutelande ook een aanrader. Ook hier zit je namelijk midden in de bossen.

Meer lezen over Nederland?

Vanuit Walcheren kun je ook een dagje Gent doen.

Ontdekt alleen of met anderen de wereld. Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen. Met slow travel kun je denken aan rondreizen/ treinreizen, solo travel, nature escapes, Micro avonturen, bijzonder overnachten, off the beaten en bijzondere ervaringen, verdieping in culturen en slow travel in steden. Kortom een bewuste manier van reizen.

Follow us on