Socials

Wat te doen tijdens een weekendje Vlieland?

Weekend Vlieland

Wat te doen tijdens een weekendje Vlieland?

Even uitwaaien op de Wadden. Even alles loslaten. De wind door je haren, het geluid van de woeste zee, af en toe een regenbui. Het maakt niet uit op een eiland in de herfst. Want ook dan zijn de Wadden een fijne uitvalsbasis om even het gevoel te hebben om helemaal weg te zijn. Vlieland is een van de Waddeneilanden waar je prima naar toe kunt voor een weekend weg. Wat te doen tijdens een weekendje Vlieland? Tips voor activiteiten en restaurants voor je weekend Vlieland. 

Hoe kom je op Vlieland?

Vanaf Harlingen kun je de boot nemen naar Vlieland. In de winterperiode gaat deze drie keer per dag. Een snelboot gaat er niet in dit jaargetijde, dus het gevoel van slow travel begint al op de boot. Heerlijk ontspannen vaar je in anderhalf uur naar Vlieland. Het laatste stukje van de boottocht, kan iets meer deining opleveren en misschien dus wat misselijkheid. De boot meert aan in het dorp, de plek om direct je sleutels op te halen voor het huisje en een fiets te huren. Na aankomst kun je er voor kiezen om je bagage af te laten leveren bij de huisje. Zeker als je een huisje hebt bij de Ankerplaats, kan dit heel fijn zijn. De koffers worden op de dag van vertrek weer opgehaald en je bent hiervoor 1,50 euro kwijt per koffer en per keer. Slaap je in het dorp, dan is zelf meenemen net zo makkelijk. 

Ontdek Vlieland tijdens een weekendje weg – tips voor activiteiten en restaurants

Fiets huren op Vlieland

Niet per se een must, zeker in het najaar wil je nog wel eens wat tegenwind hebben, maar wel een fijne manier om het eiland te verkennen; het huren van een fiets. De eerste keer huurden we de gehele periode een fiets bij Jan van Vlieland, direct naast de VVV en praktisch tegenover de bootterminal. Vanaf daar fietsten we richting het huisje bij de Ankerplaats. Verder gebruikten we de fiets voor het doen van boodschappen in het dorp, een bezoek aan het Posthuys en af en toe voor kleine stukjes. Tijdens een tweede bezoek aan Vlieland bleven we een week op het eiland en huurden we twee dagen een fiets bij Frisia. Een van de twee dagen zelfs een elektrische fiets en dat was heerlijk met windkracht 6 en de vele duinen.

Ontdek Vlieland tijdens een weekendje weg – tips voor activiteiten en restaurants

Wat te doen tijdens een weekendje Vlieland?

Allerlei tips om je te vermaken tijdens een dagje, weekend, midweek of week op Vlieland. Want ieder verblijf is mogelijk op het eiland, het is de plek om even uit te waaien. Je kunt het eiland op allerlei manieren verkennen, onderstaande tips helpen daar hopelijk wat bij!

Ga mee naar de Vliehors met Expres excursie

Ga mee met de Vliehors naar het westelijke deel van het eiland. Hier vind je niets anders dan zand, zee en een drenkelingenhuisje. Een echt gevoel van even helemaal niets om je heen. Puur natuur. Een excursie van twee uur leert je meer over dit gebied. Het is een prachtig stukje natuur om te ontdekken. Wanneer de Vliehors Expres niet rijdt, is het eventueel mogelijk om helemaal naar het westelijke deel te fietsen, nog voorbij het Posthuys en vanaf daar te gaan wandelen. Je bent hierbij wel even onderweg. Zelf stopten we bij een eerder drenkelingenhuisje en keerden vanaf daar terug. Deze wandeling was negen kilometer en het Drenkelingenhuisje op onderstaande foto lag nog zo’n 1,5 kilometer verder.

Lees meer: Excursie met de Vliehors Expres naar de Vliehors

Ontdek Vlieland tijdens een weekendje weg – tips voor activiteiten en restaurants

Vuurtoren beklimmen op Vlieland

Op Schiermonnikoog blijf ik het jammer vinden dat je de vuurtoren niet kunt beklimmen, op Vlieland mag het gelukkig wel. Prachtig om de contouren van het eiland te zien vanuit de lucht. Op een redelijk zonnige ochtend liep ik de paar trappen van de toren omhoog. Een voordeel van een vuurtoren op een 40 meter hoge duin. Want hierdoor is de vuurtoren maar 18 meter hoog. De lamp van de vuurtoren staat echter wel op dezelfde hoogte als de andere vuurtorens op de Wadden. Aan het karakter van het schijnen, twee seconden aan, twee seconden uit, is de vuurtoren te herkennen. Een bezoek aan de vuurtoren kost je drie euro en daarvoor heb je uitzicht over het eiland en kun je in de verte de lijnen van andere eilanden zien liggen.

De Bunker bezoeken op Vlieland 

Ook Vlieland ontkwam niet aan de Tweede Wereldoorlog, zei het in mindere mate dan op het vaste land. Op dit moment (nov 2019) zijn ze bezig met het klaarmaken van een bunkermuseum op het eiland. Toch kun je tot die tijd al mee met een excursie om meer te weten te komen over de oorlog en de bunkers die gebruikt werden. Gids Lars weet enorm veel over de oorlog te vertellen en is fanatieke vrijwilliger bij het gereedmaken van de bunkers tot een museum.
Bunkermuseum Wn12H

Ontdek Vlieland tijdens een weekendje weg – tips voor activiteiten en restaurants

Wandelen op Vlieland

Wandelen op de Waddeneilanden is een van de meest populaire activiteiten. Zo ook op Vlieland waar je diverse wandelingen kunt lopen. Wandelingen die afwisselen met strand, duinen en bos zorgen voor een ontspannende activiteit. Er zijn diverse afstanden, dus voor iedereen is er wel een geschikte wandeling te vinden. 

De Oude Eendenkooi bezoeken

Op Vlieland vind je verborgen aan de de Postweg naar het Posthuys nog de restanten van een Oude Eendenkooi. Hij is niet meer in gebruik, maar nog wel te bezoeken. Je kunt een rondje lopen van ongeveer 1,5 kilometer om de kooi heen. Met behulp van tamme eenden werden wilde eenden gelokt en gingen uiteindelijk de pijp uit zoals ze dat noemen. Tegenwoordig worden eendenkooien in Nederland alleen nog gebruikt voor onderzoek, deze op Vlieland is buiten werking.

De oude eendenkooi op Vlieland werd in 1891 ingericht. In het huisje vlakbij de kooi woonde kooiker Tjebbe Rijkeboer. De eendenkooi op Vlieland was nooit een groot succes door de groei van de bomen rondom. In 2008 is de oude vangarm aangepakt en deze is nog te bewonderen. Hierdoor kun je enigszins zien hoe de eendenkooi vroeger werkte.

Museum Tromp’s Huys bezoeken

In het oudste huis van Vlieland vind je het Tromp Museum. Rond 1575 werd het gebouwd nadat het dorp Oost Vlieland in as werd gelegd. Het werd een bekend huis nadat de van oorsprong Noorse kunstenares Betzy Akersloot-Berg vanaf 1896 in het ging wonen. Ze was een van de leerlingen van Hendrik Willem Mesdag. Betzy noemde het huis naar Cornelis Tromp, een bekende Noor. Het huis is een van de weinige kunstenaarswoningen nog in Nederland. In het museum vind je niet alleen alles over het leven van Betzy, maar ook over Vlieland en zijn er af en toe exposities.
Museum Tromp’s Huys

Kaasbunker bezoeken

Een oude bunker op het hoogste punt van Vlieland blijkt de perfecte plek te zijn voor het rijpen van kaas. De bunkers werden geschikt gemaakt voor kaasopslag en hierdoor is er nu op Vlieland een kaasbunker te vinden. Tijdens openingstijden kun je er meer te weten komen over de kaas op Vlieland en natuurlijk kaas meenemen naar huis. 
Kaasbunker Vlieland

Ontdek Vlieland tijdens een weekendje weg – tips voor activiteiten en restaurants

Bier drinken van de Brouwer op Vlieland Fortuna

Bij de bierbrouwer Fortuna op Vlieland maken ze eigen bier van een eigen water- en energiebron. Bij de brouwer kun je een rondleiding boeken om te kijken hoe het proces in zijn werk gaat. Mocht er geen rondleiding zijn tijdens je bezoek, dan kun je bij een van de winkels of supermarkten ook de eigen gebrouwen bier van Vlieland kopen.

Overnachten op Vlieland

Vlieland heeft voldoende opties om te overnachten. Van luxe hotels, hotels, vakantiehuisjes, boshuisjes tot kamperen. Persoonlijk vind ik een huisje altijd fijn, zeker wanneer je langer dan een weekend gaat. Je hebt dan de mogelijkheid om te koken en een eigen plekje te creëren. Tijdens een eerste weekend sliepen we in het vakantiehuisje Jan van Gent op de Ankerplaats. Een ideale plek, want je bent zo in het bos en bij het strand. Wil je in het dorp overnachten? Ook daar zijn genoeg opties voor accommodaties.

De laatste keer verbleven we in een Boshuisje op Stortemelk. Een van de leukste en fijnste verblijven waar ik ooit heb overnacht. De huisjes staan op een apart deel van Camping Stortemelk. Er zijn zes verschillende soorten huisjes en daarvan staan er drie op het terrein. Wij sliepen in de Aak, een 5 persoons huisje met boven drie slaapkamers.

Meer lezen over de Waddeneilanden?

Nederlandse Wadden

Duitse Wadden

Deense Wadden

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on