Socials

Vijf mooie natuurgebieden in IJsland die je niet mag missen

Travel Inspiratie Roadtrips // 5x de mooiste natuur in IJsland

Vijf mooie natuurgebieden in IJsland die je niet mag missen

Eigenlijk is heel IJsland een groot natuurwonder. Er zijn werkelijk zoveel mooie plekken, dat je gewoon vergeet dat er ook nog dorpen zijn. Van watervallen, geiser, gletsjers tot zwarte stranden. IJsland heeft het allemaal. Ik heb helaas nog niet alles mogen bewonderen in IJsland, maar heb toch een top vijf gemaakt van mooie natuurgebieden in het zuiden en zuidwesten van IJsland die je niet mag missen. De highlights in het zuiden en zuidwesten die zeker niet mogen ontbreken tijdens het maken van een roodtrip. Tips voor de mooiste natuur in IJsland.

Het maken van een roadtrip in het westen en zuiden van IJsland

Vanaf Reykjavik heb de mogelijkheid tot het maken van diverse rondreizen door IJsland. De meesten kiezen voor een rondje zuid-westen. Hiervoor heb je aan een week genoeg. In principe kun je heel IJsland rond in tien dagen, maar wil je iets rustiger reizen dan is twee weken een betere optie. Tijdens een rondje in het westen en zuiden van IJsland kom je prachtige natuur tegen. Tips voor de mooiste gebieden in deze regio.

Tips voor de mooiste natuur in IJsland

Fjadrargljufur Canyon

De Grand Canyon van IJsland. Nou is de echte Grand Canyon natuurlijk een stuk groter en indrukwekkender, maar de Fjadrargljufur Canyon vond ik behoorlijk indrukwekkend. Misschien was het de sneeuw die er lag of de zon die nog probeerde boven de bergen uit te komen, maar de kloof had iets magisch. De bergen waren van goud, leek het. Gezien de tijden van de zon, helaas niet verder kunnen lopen, maar dat zou ik graag nog een keer willen doen.

Travel Inspiratie Roadtrips // 5x de mooiste natuur in IJsland

Het gletsjermeer Jokulsarlon

Als iemand mij vraagt wat ik het mooiste vond van IJsland, dan is het vrij lastig om te kiezen, maar Jokulsarlon komt aardig in de buurt qua mooiste natuur in IJsland. Mijn eerste kennismaking met ijsschotsen. En dan een meer vol. Gewoon op een bankje zitten, luisteren naar het gekraak van het ijs, een ijsblok volgen wanneer deze loslaat en richting de zee stroomt of een zeehondje die af en toe zijn kop boven water steekt. De natuur op zijn best. Magisch en mysterieus.
Lees ook: Het fotogenieke Jokulsarlon

Waterval Skaftafell – Svartifoss

Het Skaftafell National Park is redelijk groot en veel groter dan het kleine deel dat wij hebben mogen aanschouwen. In de winter ben je toch afhankelijk van de tijden van de zon. De gletsjer hebben hierdoor niet in volle glorie kunnen aanschouwen van dichtbij, maar de Svartifoss waterval wel. We zijn er zelfs voor omgereden en daar ben ik nog altijd blij om. De wandeling er naar toe geeft af en toe al wat prijs van wat je daarna gaat zien, maar eenmaal bij de Svartifoss, ook wel de zwarte waterval genoemd, kijk je toch je ogen uit. Zwarte basaltstenen en een waterval, een fijne combinatie. En helemaal perfect wanneer de zon net boven de bergen uit steekt en het bovenste gedeelte van de waterval in het zonnetje zet.

Wist je dat de gletsjers in Skaftafell uitlopers zijn van de Vatnajokull? Het Vatnajokull National Park neemt ongeveer 14 procent van heel IJsland in beslag en is het grootste nationale park van Europa.

Travel Inspiratie Roadtrips // 5x de mooiste natuur in IJsland
Travel Inspiratie Roadtrips // 5x de mooiste natuur in IJsland
Travel Inspiratie Roadtrips // 5x de mooiste natuur in IJsland
Travel Inspiratie Roadtrips // 5x de mooiste natuur in IJsland

De kust van Dyrholaey

Van de natuur in IJsland kun je af en toe foto’s in het zwart wit maken, zonder te bewerken. De stranden bij Dyholaey zijn zo’n voorbeeld daarvan. De stranden zijn zwart en in combinatie met de zee, wordt het een zwart -wit plaatje. Niet alleen de stranden bij Dyrholaey zijn een pareltje, ook de rotsen die in de zee staan. Hierdoor wordt het een film waar je onafgebroken naar kan kijken. Overigens heb ik mij laten vertellen dat je boven bij de vuurtoren een nog mooier uitzicht hebt.

Travel Inspiratie Roadtrips // 5x de mooiste natuur in IJsland
Travel Inspiratie Roadtrips // 5x de mooiste natuur in IJsland
Travel Inspiratie Roadtrips // 5x de mooiste natuur in IJsland

De geiser Geysir

Nog zo’n natuurfenomeen dat ik voor de eerste keer zag. Überhaupt het borrelen van waterpoelen vond ik al een bijzondere gewaarwording, maar dat er ook nog eens een een aantal meter de lucht in gaat, vind ik een prachtig natuurverschijnsel. Adembenemend om te zien hoe het mogelijk is dat het water om de 5-7 minuten de lucht in gaat.

Tips IJsland

Reizen in IJsland is prachtig. Toch moet je rekening houden met de weersomstandigheden. Zeker in de winter kan het weer snel omslaan en kun je ook ineens vast zitten op een plek. Bereid je altijd goed voor als je op pad gaat, neem extra kleding en eten en drinkgen mee.
Meer tips over IJsland
Meer tips voor het maken van een roadtrip in IJsland

Meer lezen over mijn rondreis door IJsland?
– Route roadtrip IJsland
Roadtrip Guide; tips voor roadtrippen in IJsland
Waarom je niet in de winter naar IJsland moet gaan
Blue Lagoon, go or no go?
Vliegtuigwrak
Gletsjermeer Jokulsarlon
5x Natuur in IJsland
Golden Circle IJsland
Hotspots in Reykjavik
12 uur in Reykjavik
Ode aan IJsland

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on