6x Typisch Borkum

6x Typisch Borkum

Een van de Waddeneilanden die je als Nederlander snel overslaat is het Duitse Borkum. Gewoonweg omdat je niet van het bestaan weet of dat je altijd naar de Nederlandse Waddeneilanden gaat. Toch is Borkum het bezoeken waard. Een combinatie van rust, goede faciliteiten en het feit dat je eigenlijk gewoon in Duitsland bent, zijn redenen om een bezoek te brengen aan het Duitse Borkum. Ik laat je zes typische dingen zien die je op Borkum gaat tegenkomen.

Typisch Borkum

Het treintje op Borkum

Bij aankomst op Borkum word je, in tegenstelling tot op de Nederlandse Waddeneilanden, vervoerd met een trein naar het dorp. Het grootste deel van de bezoekers stapt in de trein om zo in het dorp te komen waar alle winkels, restaurants, fietsverhuur bedrijven en faciliteiten zich bevinden. Een enkeling stapt al op de fiets om zo naar het dorp te gaan. In tien minuten word je naar het dorp gebracht. De trein bestaat vaak uit historische wagons en daardoor heb je de mogelijkheid om vanaf het balkon de tocht te bekijken. Vanaf de boot zijn er twee stations, de laatste is midden in het dorp.

De gekleurde strandhuisjes

Tegenwoordig zie je ze wat vaker opduiken aan de kust, maar voor Borkum zijn de kleurrijke strandhuisjes al jaren typerend. De stranden in Borkum zien er goed verzorgt uit en er vinden vele activiteiten plaats. Zo vind je er volleybalvelden, kun je er surfen, paardrijden, joggen en strandzeilen. Op Borkum zijn vier bewaakte stranden te vinden variërend in grootte. De strandhuisjes fleuren het strand op, zelfs op een dag met donkere wolken geeft het net een extra dimensie op het strand.

De promenade aan het dorpsstrand

In tegenstelling tot de Nederlandse Waddeneilanden vind je op Borkum een promenade. Vanuit het dorp loop je over de promenade naar het strand. De totale lengte van de promenade is zes kilometer. Een leuke manier om langs het strand te wandelen.

Cafe Ostland

Wat Van Heeckeren is voor Ameland en Van Der Werff voor Schiermonnikoog, is Ostland voor Borkum. Het is de plek voor een stop tijdens je wandeling of fietstocht. Tijd om taart te eten of op zijn Duits te lunchen met warm eten. Zowel op het terras als binnen is het goed vertoeven bij Café Ostland. Op de kaart vind je naast de visgerechten ook de Duitse variant van haring Matjesfilet. Overigens staat er natuurlijk ook een schnitzel op het menu en ik kan vertellen dat die heel goed smaakt hier.

Het drankje Fasanenbrause

Bij de naam gaat je waarschijnlijk geen lichtje branden. Fasanenbrause is een typische drankje dat veel gedronken wordt op Borkum. De duindoorn, waar dit drankje van gemaakt is, groeit op Borkum. Overigens vind je naast de duindoorn natuurlijk een likeur in het drankje. Een heerlijke aperitiefje om te drinken. En om mee naar huis te nemen.

Borkum

De Koorkoepel op de promenade

De live muziek die je vanuit de Koepel op de promenade hoort is echt typisch voor Borkum. Waar anders zie je een koepel van waaruit meerdere keren per dag prachtige live muziek hoort. Een gevarieerd repertoire wordt dagelijks opgevoerd. Ondergaande zon vanaf de promenade, drankje erbij, zeehondjes in de verte en luisteren naar live muziek, wat wil een mens nog meer.

Meer lezen over Borkum?

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on