8 redenen om Amersfoort niet over te slaan

Travel Inspiratie: 8 redenen om Amersfoort niet over te slaan

Vroeger zei ik altijd veel van Nederland gezien te hebben. Zoveel jaren later kom ik daar op terug. Ook in Nederland zijn zoveel mooie plekken waar ik nog niet geweest ben. Of waar je gewoon vaker heen moet omdat er zoveel te zien valt. Natuurgebieden of de Nederlandse steden, er is zoveel moois in Nederland. Zo stond ik afgelopen week nog op het meest noordelijke punt van Nederland; de Noordkaap. Nog geen uur rijden vanaf Groningen, maar ik was er nog nooit geweest. Amersfoort is zo’n stad die ik kortgeleden ontdekte. Ik reed er altijd doorheen, maar stopte nooit in de stad. Zonde. Daarom 8 redenen om Amersfoort niet over te slaan.

  1. Amersfoort heeft zowel een oude als een nieuwe stad

De binnenstad van Amersfoort is een pareltje op zich. Niet alleen de bekende Koppelpoort is een eye-catcher van de stad, ook Muurhuizen of de verschillende hofjes zijn een bezoek waard. Sinds kort is er ook een nieuwe stad in Amersfoort. Aan de andere kant van de spoorbrug is het nieuwe gedeelte te bewonderen. Je vindt er de kunsthal KAdE, diverse restaurants en in de zomer is het leuke plek voor een food festival.

Travel Inspiratie: 8 redenen om Amersfoort niet over te slaan

  1. Er zijn heel veel leuke hotspots in Amersfoort te vinden.

Voor mij een verrassing om zoveel leuke plekken te ontdekken in Amersfoort waar je heerlijk kunt eten. In het weekend ontbijten of lunchen bij Corazon tussen de inwoners, koffie of thee drinken in woonkamerstyle bij Livingstone, healthy sla of taartjes bij SEM of afsluiten met heerlijke tapas bij Dara. Allemaal eettentjes die niet mogen ontbreken tijdens een bezoek aan Amersfoort.

Travel Inspiratie: 12 uur in Amersfoort

Travel Inspiratie: 12 uur in Amersfoort

Hotspots: Koffietentjes Utrecht & Amersfoort

  1. In 2015 is Amersfoort gekozen tot de leukste hotelstad, reden genoeg om er een nachtje aan vast te plakken.

Een dagje shoppen, ergens eten en de stad bekijken en de volgende dag kun je nog een aantal hotspots bezoeken of juist even de auto pakken om bijvoorbeeld naar Kamp Amersfoort te gaan of de natuur in bij de Soesterduinen. Niet alleen in Amersfoort is genoeg te doen, maar om even aan de drukte van de stad te ontsnappen heb je genoeg mogelijkheden. De historische stad wordt omringd door natuur.

Travel Inspiratie: 8 redenen om Amersfoort niet over te slaan

Travel Inspiratie: 8 redenen om Amersfoort niet over te slaan

  1. Je kunt Amersfoort zowel vanaf het water als ter voet goed verkennen.

Benieuwd naar alle historische gebouwen in de stad? Haal bij het VVV kantoor een stadswandeling en loop in 4,5 kilometer langs de hoogtepunten van Amersfoort. Mocht je de stad op een andere manier willen bekijken, dan is Amersfoort vanaf het water ook een prima idee. Een rondvaart met de Waterlijn duurt ongeveer 45 minuten en hierna ben je op de hoogte van alle ins en outs van de stad.

Travel Inspiratie: 8 redenen om Amersfoort niet over te slaan

Travel Inspiratie: 8 redenen om Amersfoort niet over te slaan

  1. Amersfoort ligt precies in het midden van land.

In Amersfoort bevindt zich het middelpunt van Nederland. Inmiddels is het eerste officiele punt verschoven, maar het voormalige middelpunt is in het midden van Onze Lieve Vrouwe Toren geplaatst, het uitkijkpunt van Amersfoort. Dagelijks worden er tours georganiseerd om de toren te beklimmen. Hiervoor kun je terecht bij de VVV aan de overkant. Met helder weer kun je zelfs naar Amsterdam kijken.

Travel Inspiratie: 8 redenen om Amersfoort niet over te slaan

  1. De stad heeft een gevarieerd winkelaanbod

De hoofdstaat van Amersfoort heet de Langestraat. Hier vind je alle bekende winkelketens. In de Krommestraat vind je niet alleen leuke hotspots, maar ook de minder bekende winkels. Andere goede shopplekken zijn de Varkensmarkt en het St. Jorisplein. En ben je op zoek naar nieuwe meubels? Ga dan langs Loods 5 buiten het centrum en je bent geheid een halve dag verder.

  1. Amersfoort was ooit de bier stad van Nederland

Bier brouwen was een van de belangrijkste industrieën eeuwen geleden. Op dit moment vind je nog een bierbrouwerij in Amersfoort: De Drie Ringen. De brouwerij dateert uit 1626 en bevindt zich sinds 1989 aan het Kleine Spui.

  1. Amersfoort is de stad van bekende historische figuren

In 2017 staat Amersfoort in het teken van een van de bekendste oud-inwoners: Piet Mondriaan. Hij werd geboren op de Kortegracht 11 in 1872. Het pand is inmiddels vernieuwd tot het Mondriaanhuis. Niet alleen het leven van Mondriaan staat centraal, maar ook is er ruimte om zelf aan de slag te gaan. Vlakbij het Mondriaanhuis staat Huis Bollenberg. Hier woonde Johan van Barneveld, een vroegere staatsman.

Travel Inspiratie: 8 redenen om Amersfoort niet over te slaan

Meer lezen over Amersfoort?
12 uur in Amersfoort
Hotspots in Amersfoort

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

2 reacties

    1. Bedankt Mathieu voor je reactie. Helaas wil het wel eens voorkomen dat je een regenachtige dag hebt tijdens een stedentrip. Gelukkig kun je in Amersfoort genoeg doen op een regenachtige dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *