Air Plane Wreck IJsland

Travel Inspiratie: Air Plane Wreck IJsland

Turend in de verte probeer ik het vliegtuig wrak te ontdekken. In het grauwe weer zien we eigenlijk niet meer dan mist en het zwarte pad tussen de gele bordjes. IJsland laat zijn mysterieuze kant zien tijdens de wandeling door de regen naar het vliegtuig wrak. Van te voren twijfelend of we door die regen de wandeling in het open land willen maken, achteraf ben ik blij ook dit stuk van IJsland gezien te hebben. Wanneer je naar IJsland gaat is een bezoek aan het Air Plane Wreck eigenlijk een must, niet per se om de geschiedenis, maar om de wandeling door afgezonderd IJsland en het feit dat het vliegtuig indrukwekkend is om te zien.

Het is even zoeken, de afslag naar de ‘parkeerplaats’ om naar het Air Plane Wreck toe te lopen. Net na de Skogafoss is het opletten. Aan de rechterkant van de weg doemen ineens een paar auto’s op. Gewoon op een stukje naast de weg. Waar je vroeger nog met de auto het wrak kon bezoeken, moet je het nu te voet doen. De parkeerplaats is alleen bestemd voor auto’s. Vanaf de weg gaat het vrij stijl naar beneden, waardoor het voor campers en touringcars onmogelijk is om er op en af te komen. Aan de ene kant natuurlijk fijn, want dat zorgt ervoor dat er geen busladingen vol toeristen met je mee lopen. Nergens staat aangegeven dat er een vliegtuigwrak ligt, dus je moet even alert zijn na de Skogafoss.

Travel Inspiratie: Air Plane Wreck IJsland

Gewapend in regenkleding besluiten we er toch voor te gaan. Geen idee hoe lang de wandeling precies zal zijn, daarom besluit ik mijn Iwatch aan te zetten. Je kunt eigenlijk niet verdwalen richting het Air Plane Wreck. Tussen de gele bordjes het zwarte grindpad volgen. Wanneer het mistig en regenachtig is, valt er niet veel te kijken. We blijven dan ook turen naar de contouren van het wrak. Pas na een kilometer of 3,5 /4 zien we het vliegtuigwrak liggen. We hebben geluk, er zijn maar twee mensen aan het fotograferen.

Travel Inspiratie: Air Plane Wreck IJsland

Travel Inspiratie: Air Plane Wreck IJsland

Air Plane Wreck

Ook ik ga aan de slag. De foto’s blijken net een zwart-wit plaatje door de zwarte grond, het witte vliegtuig en de mistige achtergrond. Indrukwekkend om te zien hoe goed de staat eigenlijk nog is na al die jaren. Op 24 november 1973 stortte een Amerikaanse Dc-3 neer op het strand van Solheimasandur. Iedereen overleefde de crash. Onduidelijk is waarom het vliegtuig neerstortte, maar de geruchten gaan dat de brandstof op was.

Meer lezen over IJsland?

Travel Inspiratie: Air Plane Wreck IJsland

Travel Inspiratie: Air Plane Wreck IJsland

Na alle foto’s te hebben genomen, komen er meer mensen aan. Wij besluiten weer terug te lopen. Aangezien de route niet heel spectaculair is en het zelfde als de heenweg, tellen we het aantal mensen dat we tegenkomen; 100. We zijn net op tijd geweest om het vliegtuig voor ons zelf te hebben. We worden nog verrast met de eerste IJslandse zonnestralen, een van de weinige die week.

Travel Inspiratie: Air Plane Wreck IJsland

Travel Inspiratie: Air Plane Wreck IJsland

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

6 reacties

  1. Knappe foto’s en een apart sfeertje ook. Lijkt alsof je in zwart-wit hebt gefotografeert, maar de gele lijnen hebben het nog net weggegeven.

    1. Dank je Lotte. De foto’s lijken inderdaad zwart wit, mede door de bewolking op dat moment.

    1. Ik hoop voor jullie dat je dit kunt zien! Misschien is de afdaling minder steil inmiddels.

    1. Het is inmiddels wel wat toeristischer bleek nadat Marcella er geweest was. Er is nu een hele parkeerplaats beschikbaar waar je zelfs met campers kunt parkeren.. Jammer 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *