5x de mooiste natuur in IJsland

Travel Inspiratie Roadtrips // 5x de mooiste natuur in IJsland

Eigenlijk is heel IJsland een groot natuurwonder. Er zijn werkelijk zoveel mooie plekken, dat je gewoon vergeet dat er ook nog dorpen zijn. Van watervallen, geiser, gletsjers tot zwarte stranden. IJsland heeft het allemaal. Ik heb helaas nog niet alles mogen bewonderen, maar heb toch een top vijf gemaakt van mooie natuurgebieden in het zuiden en zuidwesten van IJsland die je niet mag missen. De highlights in het zuiden en zuidwesten die zeker niet mogen ontbreken tijdens het maken van een roodtrip. 

Fjadrargljufur Canyon

De Grand Canyon van IJsland. Nou is de echte Grand Canyon natuurlijk een stuk groter en indrukwekkender, maar de Fjadrargljufur Canyon vond ik behoorlijk indrukwekkend. Misschien was het de sneeuw die er lag of de zon die nog probeerde boven de bergen uit te komen, maar de kloof had iets magisch. De bergen waren van goud, leek het. Gezien de tijden van de zon, helaas niet verder kunnen lopen, maar dat zou ik graag nog een keer willen doen.

Travel Inspiratie Roadtrips // 5x de mooiste natuur in IJsland Travel Inspiratie Roadtrips // 5x de mooiste natuur in IJsland Travel Inspiratie Roadtrips // 5x de mooiste natuur in IJsland

Jokulsarlon

Als iemand mij vraagt wat ik het mooiste vond van IJsland, dan is het vrij lastig om te kiezen, maar Jokulsarlon komt aardig in de buurt qua mooiste natuur in IJsland. Mijn eerste kennismaking met ijsschotsen. En dan een meer vol. Gewoon op een bankje zitten, luisteren naar het gekraak van het ijs, een ijsblok volgen wanneer deze loslaat en richting de zee stroomt of een zeehondje die af en toe zijn kop boven water steekt. De natuur op zijn best. Magisch en mysterieus.

Travel Inspiratie Roadtrips // 5x de mooiste natuur in IJslandTravel Inspiratie Roadtrips // 5x de mooiste natuur in IJsland Travel Inspiratie Roadtrips // 5x de mooiste natuur in IJsland Travel Inspiratie Roadtrips // 5x de mooiste natuur in IJsland

Skaftafell – Svartifoss

Het Skaftafell National Park is redelijk groot en veel groter dan het kleine deel dat wij hebben mogen aanschouwen. In de winter ben je toch afhankelijk van de tijden van de zon. De gletsjer hebben hierdoor niet in volle glorie kunnen aanschouwen van dichtbij, maar de Svartifoss waterval wel. We zijn er zelfs voor omgereden en daar ben ik nog altijd blij om. De wandeling er naar toe geeft af en toe al wat prijs van wat je daarna gaat zien, maar eenmaal bij de Svartifoss, ook wel de zwarte waterval genoemd, kijk je toch je ogen uit. Zwarte basaltstenen en een waterval, een fijne combinatie. En helemaal perfect wanneer de zon net boven de bergen uit steekt en het bovenste gedeelte van de waterval in het zonnetje zet.

Wist je dat de gletsjers in Skaftafell uitlopers zijn van de Vatnajokull? Het Vatnajokull National Park neemt ongeveer 14 procent van heel IJsland in beslag en is het grootste nationale park van Europa.

Travel Inspiratie Roadtrips // 5x de mooiste natuur in IJsland Travel Inspiratie Roadtrips // 5x de mooiste natuur in IJsland Travel Inspiratie Roadtrips // 5x de mooiste natuur in IJsland Travel Inspiratie Roadtrips // 5x de mooiste natuur in IJsland

Dyrholaey

Van de natuur in IJsland kun je af en toe foto’s in het zwart wit maken, zonder te bewerken. De stranden bij Dyholaey zijn zo’n voorbeeld daarvan. De stranden zijn zwart en in combinatie met de zee, wordt het een zwart -wit plaatje. Niet alleen de stranden bij Dyrholaey zijn een pareltje, ook de rotsen die in de zee staan. Hierdoor wordt het een film waar je onafgebroken naar kan kijken. Overigens heb ik mij laten vertellen dat je boven bij de vuurtoren een nog mooier uitzicht hebt.

Travel Inspiratie Roadtrips // 5x de mooiste natuur in IJsland Travel Inspiratie Roadtrips // 5x de mooiste natuur in IJsland Travel Inspiratie Roadtrips // 5x de mooiste natuur in IJsland Travel Inspiratie Roadtrips // 5x de mooiste natuur in IJsland

Geysir

Nog zo’n natuurfenomeen dat ik voor de eerste keer zag. Überhaupt het borrelen van waterpoelen vond ik al een bijzondere gewaarwording, maar dat er ook nog eens een een aantal meter de lucht in gaat, vind ik een prachtig natuurverschijnsel. Adembenemend om te zien hoe het mogelijk is dat het water om de 5-7 minuten de lucht in gaat.

Travel Inspiratie Roadtrips // 5x de mooiste natuur in IJsland Travel Inspiratie Roadtrips // 5x de mooiste natuur in IJsland Travel Inspiratie Roadtrips // 5x de mooiste natuur in IJsland Travel Inspiratie Roadtrips // 5x de mooiste natuur in IJsland

Meer lezen over IJsland?

Waar vind je deze natuurgebieden in IJsland?

 

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

6 comments

    1. Dit is pas een selectie 😉 IJsland heeft nog zoveel meer te bieden. En de zwarte stranden zijn inderdaad bijzonder om te zien, vooral in combinatie met een hele woeste zee.

    1. Ondanks dat het weer niet eens heel erg verschilde, zie je de verschillen wel terug in de natuur. Ik denk dat IJsland altijd mooi is om door te reizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *