Zelf rondreizen of een groepsreis in IJsland?

Travel Inspiratie: Zelf rondreizen of een groepsreis in IJsland?

Tijdens onze reis in IJsland kwamen we in gesprek met andere Nederlanders. Zij hadden een rondreis geboekt en reisden rond met een groep. Dit gesprek zette mij aan het denken. Iedereen heeft zo zijn eigen manier van reizen. Ik snap namelijk wel dat sommigen het heerlijk vinden om alleen een reis te boeken en zelf niets meer hoeven te plannen. Zelf ben ik nog nooit met een groepsreis meegeweest, met uitzondering van excursies op de middelbare school. 

Toch snap ik de beweegredenen van deze mensen wel. Het kan best fijn zijn om ‘s ochtends wakker te worden en niet hoeven te bedenken waar kunnen we eten, tanken of wat zullen we doen vandaag. Op dit moment vind het ik het heerlijk om, zelfs van te voren, alles zelf uit te zoeken. De voorpret van een reis is genieten. Natuurlijk heb je deze ook wel wanneer je een complete reis boekt en je je inleest over een bestemming, maar uitzoeken waar kunnen we eten of spontane momentjes zijn minder aanwezig. Althans dat lijkt mij. Maar ondanks dat ik het zelf niet zo snel zou doen, zitten er echt wel voordelen aan een groepsreis, zeker in IJsland, een land dat onvoorspelbaar kan zijn.

Travel Inspiratie: Zelf rondreizen of een groepsreis in IJsland?

Voordelen van een groepsreis in IJsland

Eén van de voordelen van een groepsreis is, is de begeleiding die mee gaat. Vaak gaat er een reisleider mee die kennis heeft van het gebied en je op de hoogte kan brengen van alle ins en outs. Ze weten daarbij ook de must-see’s van een bestemming.

De reizigers die wij tegenkwamen, gaven aan die nacht ervoor een poging te hebben gedaan tot fotograferen van het Noorderlicht. Ondanks dat deze niet te zien was, konden ze ons foto’s laten zien. Iets dat ze wisten door middel van een reisleider. En had ik dat geweten, dan was ik de nacht ervoor ook naar buiten gegaan. De locatie was namelijk fantastisch.

Travel Inspiratie: Zelf rondreizen of een groepsreis in IJsland?

Een ander voordeel is, je kunt rustig achterover leunen in de bus. Hoewel het zonde is, zou je zelfs een dutje kunnen doen. Je wordt vanzelf wel geroepen als je er uit moet. Qua weersomstandigheden in IJsland kan het best fijn zijn om gereden te worden. Geen sneeuw, mist of donkere stukken in de auto die je moet afleggen.

Nadelen van een groepsreis in IJsland

Mijns inziens zijn er ook een aantal nadelen aan een groepsreis, op dit moment voor mij te veel om aan een groepsreis deel te nemen.

De zin die ik mij nog het meest herinner na het gesprek met de ‘groepsreizigers’ was: “Ik ben blij dat we naar huis gaan, het is wel vermoeiend zo’n reis.” Natuurlijk is een reis vermoeiend, maar blij dat ik naar huis ga, zal niet zo snel uit mijn mond komen. Het programma van zo’n reis is vaak volgepland en je bent daarbij ook nog eens continu onder (dezelfde) mensen.

Travel Inspiratie: Zelf rondreizen of een groepsreis in IJsland?

Wanneer je zelf op pad gaat, heb je de mogelijkheid om af en toe een spontane stop te maken of ergens te stoppen dat niet in elke reisgids staat. Zo bezochten wij het Air Plane Wreck, waar geen plaats is voor een bus, en de Fjaðrárgljúfur Canyon. Twee plekken waar weinig toeristen kwamen en waar het redelijk rustig was. De tourbussen stoppen vaak bij de grote bezienswaardigheden en vaak ben je daar niet de enige. Het parkeerterrein staat vol met bussen, dus de bezienswaardigheid heb je niet voor jezelf. Vooral bij het Reynisfjara zwarte strand bij Vik, kon ik mij ergeren aan de vele toeristen die net uitgestapt waren. De basaltstenen bij het strand waren prachtig, maar zaten vol toeristen die net uit een van de bussen kwamen.

Travel Inspiratie: Zelf rondreizen of een groepsreis in IJsland?

Daarnaast denk ik, hoewel ik het nooit echt vergeleken heb, is een groepsreis duurder dan wanneer je alles zelf boekt. En niets haalt het bij het uitzoeken van accommodaties, bezienswaardigheden en leuke hotspots om te shoppen of te eten.

 

 

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *