Review // Wel of geen CityPass in New York aanschaffen?

Travel Tips // Wel of geen CityPass in New York?

Wanneer je voor de derde keer naar New York gaat, kun je de meeste bezienswaardigheden zoals Times Square, Empire State Building of 9/11 overslaan. Tenminste, dat zou je zeggen, want je hebt deze vast al wel tijdens de eerste keer New York bezocht. Toch kon ik het niet laten om bepaalde bezienswaardigheden nog een keer te bezoeken. Deze plekken zijn voor mij onlosmakelijk verbonden met New York en zorgen ervoor dat ik weer het New York gevoel heb, het wauw gevoel van de stad. Voor het eerst bezocht ik de bezienswaardigheden met een CityPass in New York. En ik kan je zeggen, met een CityPass gaat het bezoeken van deze attracties allemaal net even wat makkelijker.

Wat is een New York CityPass?

Wanneer je een CityPass koopt voor je bezoek in New York kun je gebruik maken van zes verschillende attracties. Bij sommigen heb je de keuze tussen twee opties, bij anderen hoef je geen keuze te maken.

Zo kun je met de CityPass de volgende zes attracties bezoeken

 • American Museum of Natural History
 • The Empire State Building
 • The Metropolitan Museum of Art
 • Top of Rock OF Guggenheim Museum
 • Statue of Liberty & Ellis Island OF Circle Line Sightseeing Cruises
 • 9/11 Memorial & Museum OF Intrepid Sea, Air, Space Museum

Kosten New York CityPass

De pas kost voor volwassenen 128 euro (maart 2020). Je krijgt een boekje met allemaal bonnen erin die je bij de bezienswaardigheden kunt inleveren. Je moet het bonnetje wel in het boekje laten zitten, ze scheuren hem er zelf uit op dat moment. De CityPass is negen dagen geldig nadat je hem voor het eerst hebt gebruikt. Je kunt dus zes verschillende attracties bezoeken met de CityPass.

Travel Tips // Wel of geen CityPass in New York?
Statue of Liberty & Ellis Island

Wel of geen New York CityPass aanschaffen?

Tijdens mijn eerste twee bezoeken aan de stad heb ik er bewust voor gekozen om het niet te doen. Ik bezocht niet alle attracties die meedoen aan de CityPass en was zo voordeliger uit.

Wel een CityPass aanschaffen:

 • Het allergrootste voordeel is, dat je niet in de rij hoeft staan bij de bezienswaardigheden. Er is een aparte rij voor de mensen met een CityPass.
 • Wanneer je alle attracties wilt bezoeken (en dan kiest voor Top of Rock, Statue of Liberty & Ellis Island en 9/11 Museum & Memorial) ben je in totaal rond de $150 kwijt.
 • Als je voor het eerst in New York bent en je het grootste deel van de bezienswaardigheden die meedoen aan de CityPass toch wel wilt bezoeken.
 • Wanneer er slecht weer is voorspeld of in de winter. De musea verlenen zich uitermate voor een lang bezoek. Overigens kan dit natuurlijk ook met enorme warmte in de zomer 😉
 • Wanneer je vaker in de stad bent geweest en destijds niet de tijd had, omdat er natuurlijk veel te zien is in de stad, om in alle rust de musea te bekijken.

Niet een CityPass aanschaffen:

 • Als je maar een paar bezienswaardigheden wilt zien. Je hoeft niet per se het uitzicht van het Empire en Top of Rock te zien.
 • Wanneer je voor een korte tijd in New York bent, anders heb je het gevoel dat je per se de bezienswaardigheden moet bezoeken.
 • Je wachtrijen niet erg vindt. Overigens als je ’s ochtends vroeg naar de bezienswaardigheden gaat staat er vaak niet zo’n lange rij. Voor Top of Rock kun je bijvoorbeeld ’s ochtends langs gaan om de lift voor de zonsondergang te reserveren. Overigens heb je dan alsnog wel kans om in de rij te staan voor de reservering.
Travel Tips // Wel of geen CityPass in New York?
Uitzicht vanaf de Liberty Cruise

Mijn ervaringen met de New York CityPass

Ik heb tijdens mijn eerste twee bezoeken natuurlijk al het een en ander bezocht. De eerste keer ging ik naar het Empire State Building en Top of Rock. Beide bezienswaardigheden heb ik deze keer ook bezocht. Ik kan lastig een oordeel geven over de wachttijden. De eerste keer waren die echt wel lang, maar bezocht ik ze ook midden op de ochtend en aan het einde van de middag. Dan is het sowieso al drukker. Nu was ik ’s ochtends vroeg bij Top of Rock om de lift vast te leggen voor zonsondergang en ging ik daarna direct door naar het Empire. Doordat ik zo vroeg was, stonden er praktisch nog geen rijen.

Travel Tips // Wel of geen CityPass in New York?
Top of Rock 2015

Tijdens mijn tweede bezoek ging ik naar de Statue of Liberty en Ellis Island. Doordat ik er twee jaar geleden nog was geweest, besloot ik deze keer een Liberty Cruise te maken. Het was heerlijk zonnig en een boottochtje was een welkome verkoeling. Ik hoefde inderdaad niet in de rij te staan voor de Liberty Cruise met Circle Line Cruises en kon zo aan boord. Daarnaast vond ik het erg leuk om wat feitjes te horen over wat we allemaal zagen in de skyline van Manhattan en New Jersey. Het was een heerlijk boottochtje, dat nog wel langer had mogen duren.

Travel Tips // Wel of geen CityPass in New York?
Liberty Cruise
Travel Tips // Wel of geen CityPass in New York?
Liberty Cruise

In 2013 waren ze nog druk bezig rondom het 9/11 memorial en was er nog geen museum. Twee jaar later wel en kon een bezoek dan ook niet ontbreken. Destijds viel het mee met de wachttijd, maar ik heb nu wel serieuze rijen gezien voor het museum. Deze keer ben ik naar het American Museum of Natural History geweest en heb ik vijf minuten in de rij gestaan. Het is en blijft een momentopname. Reis je buiten het hoogseizoen, dan is het zelfs in New York minder druk bij de bezienswaardigheden.

Travel Tips // Wel of geen CityPass in New York?
Museum of Natural History

Advies over de New York CityPass

Twijfel je nog over de aanschaf van de CityPass? Maak van te voren een lijstje met wat je wilt zien in New York. Staan daar meer dan vier attracties op die ook tot de CityPass behoren? Dan is het zeker voordelig om een aan te schaffen. Wil je de vrijheid hebben tijdens je verblijf om toch nog meer te bezoeken, dan ben je niet ineens extra geld kwijt. Ga je in een periode waarin het druk is in de stad? Rondom feestdagen etc? Dan is een CityPass ook een aanrader. Het is dan vaak drukker bij de bezienswaardigheden en hiermee kun je de rijen omzeilen. Nog een reden om een CityPass aan te schaffen is, als je een aantal attracties wilt bezoeken, je niet van wachtrijen houdt en geen vroege vogel bent. In de vroege uren hoef je vaak niet te wachten, maar later op de dag wel.

Wil je meer lezen over de CityPass in New York? Of lees op de website van NYC & Company alle ins en outs over New York.

Travel Tips // Wel of geen CityPass in New York?
Travel Tips // Wel of geen CityPass in New York?
Meer lezen over New York: 

Eten en drinken:
Hotspots in New York
Foodmarkets in New York
Lunch en ontbijt hotspots in New York

Tips voor je bezoek:
Alle handige en leuke reisgidsen van New York op een rijtje
Wat te doen op regenachtige dagen in New York
Alleen naar New York
Budget tips in New York: Dingen die je gratis kunt bezoeken
Tips voor overnachten in New York
Tips voor je eerste keer New York
In welk jaargetijde naar New York

Bezienswaardigheden:
Helikoptervlucht boven New York
Dagtrip Washington met de trein
Wat te doen in Central Park
Governor Island
Brooklyn in de zomer
Coney Island
Berlijnse Muur in New York
Christmas Guide New York
Hudson Yards
Wat te doen in Lower Manhattan
Wat te doen in Williamsburg

– Meer blogs lezen over Amerika?

Disclaimer: Dit artikel bevat gesponsorde producten. Ik deel echter niets anders dan mijn eigen mening.

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

8 comments

 1. Goed dat je het even uiteen zet waarom wel en niet. Ik las laatst ook een heel artikel hierover in een krant dat het soms echt schrikbarend duur is. Dat het alleen scheelt qua rijen.

  1. Toevallig las ik dat artikel ook afgelopen week. Het zou zelfs duurder zijn! Zolang het goedkoper is, vind ik het eigenlijk een persoonlijke keuze om zoiets aan te schaffen. Eventjes in verdiepen en je weet zo of het iets voor je is.

 2. Ik ben destijds niet op het Empire of Top of the Rock geweest. Dat zou ik tijdens een volgend bezoek wel graag doen! Ik ben niet zo’n musea-mens, dus de vraag is zo’n pas uit kan. Vaak niet echt, al merk ik wel dat als je toch zo’n pas heb, je op plekken komt die je anders overslaat. Juist leuk om er wel even een kijkje te nemen dus!

  1. Ja beiden zijn zeker aan te raden. Zo’n pas heeft inderdaad zijn voor en nadelen. Gewoon van te voren goed uitzoeken of het de moeite waard is.

 3. Frank en ik hadden ook de explorerpas Marjolein. Je bent wat vrijer in het ondernemen van dingen, je kunt er ook fietsen mee huren. Ik vond het absoluut de moeite waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *