Dagje Haarlem – Leuke hotspots en tips

Traveldiary // Dagje Haarlem - Leuke hotspots en tips

Soms vergeet ik eigenlijk hoe mooi Nederland is. We hebben prachtige natuurgebieden, Waddeneilanden en mooie schattige steden en dorpjes. Hoewel ik vroeger altijd in Nederland op vakantie ging, heb ik gemerkt dat er nog genoeg te ontdekken valt. Zelfs in  mijn eigen stad ontdek ik nog nieuwe plekken. In februari ontdekte ik Haarlem, een stad waarvan ik eigenlijk niet weet of ik er eerder ben geweest. In deze Traveldiary deel ik mijn tips voor de stad en een aantal leuke hotspots.

Sightseeing Haarlem

Na een treinreis vanaf Groningen vond ik het heerlijk om even rond te dwalen in Haarlem. Gewoon zonder plan langs grachtjes lopen, kerken bekijken, de markt en schattige steegjes. En al die ingrediënten zijn zeker aanwezig in Haarlem. We spotten een mooie molen tegen een strakblauwe lucht en zien dat de molen zelfs te beklimmen is. Wij slaan de beklimming over en wandelen door de schattige straatjes van Haarlem. We bezoeken nog een boekenwinkel, maar verder wandelen we zonder plan door Haarlem. Een leuke manier om de stad te verkennen.

Traveldiary // Dagje Haarlem - Leuke hotspots en tips Traveldiary // Dagje Haarlem - Leuke hotspots en tips Traveldiary // Dagje Haarlem - Leuke hotspots en tips Traveldiary // Dagje Haarlem - Leuke hotspots en tips Traveldiary // Dagje Haarlem - Leuke hotspots en tips Traveldiary // Dagje Haarlem - Leuke hotspots en tips Traveldiary // Dagje Haarlem - Leuke hotspots en tips Traveldiary // Dagje Haarlem - Leuke hotspots en tips

Corrie ten Boomhuis

Een van de dingen die ik graag wilde zien in Haarlem was het Corrie ten Boomhuis. Dit museum is een eerbetoon aan verzetsstrijdster Corrie ten Boom. Het museum is gevestigd in het oorspronkelijke huis van ten Boom om een goede indruk te krijgen wat er allemaal heeft afgespeeld. In de Tweede Wereldoorlog werd de woning van de familie ten Boom een schuilplaats voor mensen die voor de Duitsers op de vlucht waren. Rond 1943 en 1944 waren er continu vijf tot zes personen ondergedoken in de woning. Op 28 februari 1944 werden ze verraden en werd de familie ten Boom opgepakt. De personen waar de SD eigenlijk naar op zoek was, de onderduikers, werden niet gevonden die dag. Achter een extra muur in de kamer van Corrie zaten twee Joodse mannen, twee Joodse vrouwen en twee leden van de Ondergrondse verstopt. Pas na 47 uur werden deze personen uit hun krappe ruimte bevrijd. Uiteindelijk overleefden drie van hen de oorlog. De familie ten Boom werd naar de gevangenis gebracht, waar vader Casper na tien dagen overleed. Zussen Betsie en Corrie werden vanuit de gevangenis in Scheveningen naar kamp Vught gebracht en uiteindelijk naar concentratiekamp Ravensbruck.

Traveldiary // Dagje Haarlem - Leuke hotspots en tips Traveldiary // Dagje Haarlem - Leuke hotspots en tips Traveldiary // Dagje Haarlem - Leuke hotspots en tips Traveldiary // Dagje Haarlem - Leuke hotspots en tips

Museum – Corrie ten Boom

Het museum is bijna dagelijks open en het leuke is dat het op basis van fooien gaat. Overigens kun je alleen naar binnen door aan te sluiten bij een van de rondleidingen die meerdere keren per dag gegeven worden. Er zijn Engelse en Nederlandse rondleidingen. Je kunt je van te voren aanmelden voor een rondleiding. Mochten deze vol zijn, dan kun je je op de dag zelf melden bij het museum om nog mee te gaan bij de rondleidingen waar geen reservering voor nodig is.

Museum Corrie ten Boom
A: Barteljorisstraat 19

Food Hotspots

By Lima

Natuurlijk kunnen een aantal hotspots niet ontbreken in Haarlem. We begonnen de dag met een lunch bij By Lima, een gezellig en knus plekje op de Zijlstraat. Bij By Lima kun je niet alleen biologisch eten en drinken, maar ook leuke producten meenemen voor thuis. Wie mij een beetje kent weet vast wel dat als er pannenkoeken op het menu staan, ik deze ook bestel. Deze keer ging ik dus voor de Banoffee Pancakes, een grote bult pannenkoeken met salted caramel van dadels, bananencompote en speculaas kruimels. Op zich een lekker gerecht, maar ik heb wel eens betere pannenkoeken gehad.

Het Laatste Tafeltje

By Lima
A: Zijlstraat 65

Anne & Max

Na een rondleiding door het museum werd het tijd om ergens een koffie en een taartje te eten. We belanden bij Anne en Max die ik ken vanuit Utrecht, maar waar ik nog nooit ben geweest.  We delen een taart en kletsen verder bij. Anne en Max is daar een prima locatie voor, een gezellig plekje om een taartje te eten, maar ook om te ontbijten en te lunchen.

Anne & Max
A: Zijlstraat 68 ZW

Rubens Burger

Voordat ik weer terug ga naar Groningen eten we nog een hapje in Haarlem. Bij de beste burgertenten in Haarlem kom ik Rubens Burger tegen en ik kan het niet laten om daar te gaan eten. Tegenwoordig eet ik niet meer standaard vlees bij een burger, maar stap ik af en toe over op vega burgers. En laat hier nou net een dopkikkererwten burger op het menu staan, een combi die ik nog nooit eerder had gehoord. Maar burger die ik zeker kan aanraden! Rubens Burger heeft dus niet alleen goed eten, maar is ook een gezellige plek om een hapje te eten.

Traveldiary // Dagje Haarlem - Leuke hotspots en tipsTraveldiary // Dagje Haarlem - Leuke hotspots en tips

Rubens Burger
A: Drossestraat 3

Het Laatste Tafeltje

Meer lezen over Nederland?

Traveldiary // Dagje Haarlem - Leuke hotspots en tips

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

10 comments

  1. Ja, Haarlem is super leuk! Nu we in Amsterdam wonen zou je verwachten dat we er wat vaker zouden komen, maar dat valt tegen. Snel weer eens een dagje plannen!

  2. Haarlem is een leuke stad. Ik vind vooral het Teylers Museum erg leuk, vooral de boeken op de bovenste verdieping.

    Het beeld met die molens is zo Nederland! Erg mooi.

  3. Zonder plan rond lopen is vaak het allerfijnste. Dan zijn alle ontdekkingen een echte verrassing. Ik was jaren geleden in Haarlem, maar moet nodig eens terug!

  4. Haarlem ziet er leuk uit, knusse straatjes! Ik ben hier jaren geleden wel eens geweest omdat mijn familie er in de buurt woont (Castricum) maar ik heb de stad niet echt bekeken. We waren toen voornamelijk bij Ikea 😉 Ik moet echt eens terug om het centrum te ontdekken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *