Socials

Vijf redenen om de trein te nemen in West Canada en handige tips voor onderweg

reizen met de trein

Vijf redenen om de trein te nemen in West Canada en handige tips voor onderweg

Tijdens het reizen vind ik het heerlijk om naar buiten de staren, een nieuwe omgeving in mij op te nemen en soms word ik overdonderd door al het moois dat buiten te zien is. Ik mag graag wegdromen bij de omgeving die voorbij komt in de auto, trein of bus. En wegdromen in het westen van Canada bij alle mooie landschappen die voorbij komen is geen probleem. Waar ik eerder met de bus reisde tussen Edmonton en Banff National Park, ging ik nu met de trein van Jasper naar Vancouver. Een treinreis van ongeveer 18 uur, maar waar ik mij geen moment verveelde. Ik geef je dan ook vijf redenen om te kiezen voor de treinreis met Viarail en een aantal handige tips voor onderweg. En omdat je je koffer dient in te checken, ook een kleine paklijst. Alles wat je moet weten over een treinreis in Canada.

Vertrekpunt Jasper Canada

Vanaf het station in Jasper wacht ik op de trein die gaat komen vanuit Edmonton. Via een schermpje kan ik precies zien waar hij zich op dit moment bevindt. Waar ik de dagen ervoor nog hoorde van vertraging van tien en vijf uur, lijkt het nu mee te vallen. Ik heb blijkbaar geluk deze reis. Met mij wachten nog meer mensen op de trein die gaat komen. Mijn koffer heb ik al ingecheckt, daar heb ik geen omkijken meer naar. Een uurtje later dan gepland rijdt de trein Jasper binnen. Het inchecken kan beginnen en ik meld het thuisfront dat ik de komende twintig a vierentwintig uur offline ben. Wifi is er namelijk niet, dus even geen prikkels van de buitenwereld.

Redenen om te reizen met de trein in Canada

Slow Travel in Canada

Een van de eerste redenen waarom ik mensen kan aanraden om de trein te nemen is slow travel. Je zit in de trein, je kunt geen kant op en je hebt tijd om even tot rust te komen. Waar je met de auto of camper rondreist, kun je je dagen redelijk vol proppen wanneer je van Jasper naar Vancouver gaat. In de trein kun je echt even niets anders doen dan rust nemen. Voor mij was de trein dan ook even een rustmomentje in mijn rondreis. Even wat langer in bed liggen, stiekem heb ik de hele dag mijn bed naar beneden gehad in plaats van stoelen, een boekje lezen of gewoon naar buiten kijken naar de landschappen die voorbij kwamen. Ik kon er wel van genieten van even bewust niets kunnen doen.

Edit: Natuurlijk is het een nadeel dat je onderweg geen plaatsen kunt bezichtigen wanneer je met de trein reist. 

Treinreis door Canada- alternatieve manier van reizen

Persoonlijk vond ik het een hele leuke ervaring in de trein. Van te voren zag ik er wel tegenop dat de reis zo lang zou duren, maar dat is echt heel erg meegevallen achteraf. Ik wilde nog wel langer in de trein verblijven. Jammer was dat we in de avond vertrokken vanuit Jasper en we daardoor de mooie landschappen van de Rockies misten, maar ook toen ik wakker werd reden we nog door de bergen. Het overnachten was even wennen, het duurde dan ook even voordat ik in slaap viel, maar uiteindelijk was het best lekker om al wiebelend in slaap te vallen en de volgende ochtend wakker te worden in een ander landschap. 

reizen met de trein

Wil je een keer rondreizen met de camper in Canada?

Faciliteiten aan boord van de trein

Reizen met de Viarail trein vond ik erg comfortabel. Ik sliep in een tweepersoons cabin waarbij ik ook nog eens een eigen wc en kleine wastafel tot mijn beschikking had. Het bovenste bed kon omhoog en daardoor leek de cabin direct een stuk ruimer. Overdag wordt de ruimte omgebouwd en heb je twee stoelen tot je beschikking. Mocht je onder de mensen willen, dan kun je ook plaatsnemen in een soort coupe met stoelen of in de dome. Deze is omgeven door allemaal glas, dus je hebt een mooi uitzicht over het landschap. Aan boord is ook een douche. Verwacht er niet te veel van, maar ik vond het fijn om ’s ochtends even vijf minuten onder de straal te staan en wakker te worden. Aan boord worden ook diverse activiteiten georganiseerd en onderweg wordt verteld wanneer we highlights passeren.

Mensen ontmoeten in de trein

Je kunt ervoor kiezen om in je cabin te verblijven, maar ook kun je in de openbare ruimtes plaatsnemen. Hier zitten vaak meerdere mensen die graag een praatje willen maken. Ik heb aan boord leuke gesprekken gehad met een Amerikaans stel uit Colorado en heb nu nog mailcontact met hun. Waar je met de auto en camper veelal op jezelf bent aangewezen is dat in de trein dus niet het geval. Met het eten neem je plaats aan een tafel en vaak schuiven er mensen bij je aan. Het is een soort wij-gevoel in de trein. 

Eten & Drinken aan boord

Dit was een van de pluspunten tijdens de reis. Ik had niet verwacht om zulks lekker eten te krijgen en ook nog eens heel uitgebreid. Lunch en diner bestaan uit drie gangen en ook het ontbijt was niet verkeerd. En aan een tafel eten met fantastische uitzichten is gewoon genieten. Van een boek lezen tijdens het eten kwam dan ook weinig. Er is ook een car waar je de hele dag koffie en thee kunt halen met wat fruit.

Weetjes voor je treinreis in Canada

Er zijn wat dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je met de trein reist. Zoals ik al noemde zijn er veel vertraging op het spoor. Goederentreinen hebben namelijk voorrang, want zij betalen veel meer. En dit zijn niet simpele goederentreinen, sommige zijn wel kilometers lang. Op de dag van aankomst moet je dan ook niet te veel plannen. Hoewel de trein bij mij anderhalf uur later was, waren we wel ruim op tijd in Vancouver. Er is geen Wifi aan boord, dus voor zakenreizigers is het niet de meest handige manier om te reizen. Ik vond het wel lekker om even geen internet te hebben, maar kan mij voorstellen dat het wel handig kan zijn voor sommigen.

Lees meer: Benieuwd naar de totale route die ik aflegde zonder auto in West Canada?

Praktische tips voor je treinreis door Canada

 • De trein rijdt tussen Toronto en Vancouver en voor het gehele traject ben je ongeveer vier dagen kwijt.
 • Houdt er dus ook rekening mee dat je verschillende tijdzones doorkruist. In het stuk wat ik aflegde ging ik door een tijdzone.
 • Reizen met Viarail is goedkoper in de winter
 • Je koffer check je in, dus zorg dat je alle spullen voor een overnachting bij je hebt.
 • Er zijn verschillende mogelijkheden om te reizen in de trein, je hebt ook eenpersoonscoupes, stoelen of hele luxe accommodaties. Voor ieder budget is er wel iets te vinden.
 • De Dome is de plek om te genieten van het uitzicht.

Paklijst voor je reis met de trein

Je koffer dient ingecheckt te worden, gelukkig ging ik even op tijd informeren op het station over hoe en wat, en dus had ik mijn dagrugzak en een extra tas met spullen voor de reis. Deze dingen zijn handig om mee te temen:

 • Warme trui
 • Makkelijke schoenen / slippers
 • Boek / tijdschriften
 • Oordoppen
 • Chillbroek
 • Slaapspullen
 • Toilettas -hoewel er ook producten aanwezig waren, net als een handdoek

Meer lezen over West Canada?

Natuur in Canada

Vancouver & Edmonton

Disclaimer: Deze treinreis kwam tot stand in samenwerking met GoCanada en ViaRail. 

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on