Trends en bestemmingen voor 2018

Take me back #2 // Malta

Lijstjes met bestemmingen die je in 2018 moet bezoeken vliegen je om de oren. Genoeg keuze voor de mensen die het even niet meer weten. En ook voor het komende jaar zijn er een aantal trends gesignaleerd in de reiswereld. Ik verzamelde een aantal lijstjes met bestemmingen die je regelrecht op je bucketlist kunt zetten en een aantal trends voor 2018. En ben je benieuwd welke ik al heb bezocht, ga bezoeken of welke er op mijn bucketlist staan? Lees dan snel verder.

Bestemmingen 2018 -National Geographic

National Geographic heeft voor 2018 een lijst gemaakt met 21 wereldplekken die je kunt bezoeken. Een gevarieerde lijst met bestemmingen over de hele wereld. Moet je dan per se ver reizen voor een wereldplek? Nee, ook de culturele hoofdstad van 2018 Leeuwarden staat er tussen.

Wereldplekken volgens National Geographic:

Trends en bestemmingen voor 2018

 

Al bezocht: Friesland
In 2018: Malmö
Bucketlist: Sydney, Wenen, Jordanië

Bestemmingen 2018 – CN Traveler

Ook CN Traveler verzamelde 18 plekken om te bezoeken in 2018. Plekken die af en toe iets meer moeite kosten om te bezoeken, zoals Antarctica, en plekken die iets makkelijker zijn vanuit Nederland, zoals Malta. Wederom gevarieerde bestemmingen en overeenkomsten met National Geograpic.

18 bestemmingen volgens CN Traveler:

 

 

Trends en bestemmingen voor 2018Al bezocht: Malta
In 2018: –
Bucketlist: Azoren, Bratislava, Jordanië & Peru.

Bestemmingen voor 2018 – Travel and Leisure

Travel and Leisure komt voor 2018 met een lijst waarop zelfs 50 bestemmingen staan. Iedereen binnen Travel and Leisure mag aanbevelingen doen en aan de hand daarvan wordt gekeken naar grote evenementen, musea die openen of plekken die in bepaalde conversaties terugkomen. Er wordt daarnaast gekeken naar bestemmingen die al jaren favoriet zijn, maar waar men bijvoorbeeld nieuwe regio’s kan ontdekken.

Trends en bestemmingen voor 2018

 

 

 

 

 

Al bezocht: Malta, Kopenhagen, Washington DC, Slovenië
In 2018: Kopenhagen, Edmonton
Bucketlist: Finland, Montengro, Toronto, Jordanie, Brussel, Bali, Groenland, Idaho, Big Sur

Bestemming voor 2018 – Lonely Planet

De Lonely Planet kan natuurlijk niet ontbreken in het lijstje van bestemmingen voor 2018. Ieder jaar wordt er zelfs een boek gepubliceerd met een top 10 landen, regio’s, steden en best value bestemmingen.

 

Al bezocht: Portugal, Malta, Antwerpen, Polen, Arizona,  Languedoc Roussillon
In 2018: –
Bucketlist: Nieuw-Zeeland, Georgie, Hamburg, Tallinn, UK, Alaska, Judische Alpen Slovenië

Overeenkomsten

Mocht je de lijsten gaan vergelijken, dan komen een aantal bestemmingen overeen. Georgië is bijvoorbeeld een daarvan. En zeker gezien Wie is de Mol daar dit jaar afspeelt, zal het ook populairder worden onder de Nederlanders. Dat Malta in diverse lijstjes voorkomt is niet zo gek, de hoofdstad Valletta is namelijk Culturele Hoofdstad van 2018. Jordanië is ook terug te vinden in diverse lijstjes. Het land wordt volgens Travel and Leisure meer een luxe bestemming omdat het Hilton vorig jaar een vestiging heeft geopend. National Geographic gaat juist terug in de geschiedenis naar de Jordan Trail die deels verniewd is.

 

Trends voor 2018

Komend jaar zijn er een aantal trends te ontdekken in de reisbewegingen. Afgelopen week hoorde ik op de vakantiebeurs dat het aantal reizen weer langzaam toeneemt. Mensen gaan dus meer op reis. De VS is daarbij een bestemming die steeds populairder wordt naast de landen om ons heen. Uit de top 10 is Turkije weggevallen. Wat is er te zien aan de Nederlandse markt? We nemen meer korte vakanties en gaan daarnaast ook nog graag naar een verre bestemming.

Trends volgens Booking.com

Booking.com voorspelt aan de hand van gegevens en beoordelingen van gasten de belangrijkste reistrends voor 2018:

 1. Ervaringen belangrijker dan materiele zaken

Een bestemming afvinken op de bucketlist is wel een dan de dingen die mensen graag willen doen in 2018. Ze hechten dan ook steeds meer waarde aan het bezoeken van bestemmingen die al een tijdje op de bucketlist staan dan aan materiele zaken.

 1. Terug naar toen

Niet alleen nieuwe ervaringen staan centraal in 2018, ook zal er een groep zijn die hun jeugdherinneringen opnieuw willen beleven. Een groot deel gaat terug naar de bestemming die zij als kind al bezochten om deze vanuit een nieuw perspectief te zien.

 1. Nieuwe technologie

Digitale technologie gaat de manier waarop mensen reizen veranderen. We gaan meer onderzoek doen en leren daardoor de bestemming al beter kennen voordat we op reis gaan. Reizigers zouden het ook niet erg vinden als een computersysteem hun volgende reis bepaalt op basis van hun reisgeschiedenis.

 1. In voetsporen van popiconen

Het zoeken naar nieuwe bestemmingen wordt tegenwoordig beïnvloed door tv-programma’s, films, sport en social media. Deze hebben een steeds grotere invloed en inspireren ons om naar bepaalde bestemmingen te gaan. De meest gewilde filmbestemmingen voor 2018 zijn: Kroatie, Spanje, IJsland (Game of Thrones), Londen (Sherlock en Crown), New York (Millions).

 1. Great Mate Escape

Een kwart van de ondervraagden geeft aan een reis te maken in 2018 met een vriendengroep. Het gaat dus niet alleen om de bestemming, maar ook de mensen met wie er mooie herinneringen worden gemaakt.

 1. Wellness en gezondheid

Deze trend neem behoorlijk toe in vergelijking met 2018. Twee keer zoveel mensen gaan een reis maken die in het teken staat van wellness en gezondheid.

 1. Slim op reis

Financiën is een van de belangrijkste factoren die meeweegt in het maken van een reisbeslissing. Een deel van de reizigers maakt beslissingen waarbij een financieel oogpunt een grote invloed heeft.

 1. Leven als een local, maar niet per se met een local

Wanneer er gebruik gemaakt wordt van een local, hoeft deze niet per se op de voorgrond te zijn. Ze willen wel graag het lokale gevoel ervaren door middel van tips over restaurants en bezienswaardigheden van een host, maar willen wel graag op eigen wijze met een host kunnen omgaan.

Purpose Travel

De laatste trend geeft een mooie stap richting het Purpose Travel van Tessa aan de Stegge waarin locals heel belangrijk zijn. Er is een groeiende vraag naar bijzondere ervaringen op reis en die komt samen met de noodzaak naar een bewustere uitwisseling met locals, natuur en sieren. Duurzaam en groen reizen worden steeds belangrijker en we komen steeds vaker over-toerisme tegen.  Afgelopen week haalden de stranden van Bali nog het nieuws doordat ze vol lagen met allemaal plastic. Tijd om bewuster om te gaan met de natuur en proberen om duurzamer op reis te gaan.

Betekenisvol reizen

Niet alleen maar dingen afvinken op je lijstje, maar ook wat terug doen aan het land waar je bent wordt steeds belangrijker, oftewel Purpose Travel. Reizen heeft een enorme impact op de wereld en het is in de branche te zien dat bepaalde organisaties hier bewuster van worden. Daarnaast willen we liever ergens zijn dan alleen bezoeken. We laten een voetdruk achter in het land en willen tegenwoordig steeds meer daar iets voor terugdoen. We zoeken naast de reis ook vaak naar persoonlijke ontwikkeling en dit is terug te zien doordat we bereid zijn anderen te helpen. Wat we kunnen doen om op een goede manier te reizen:

 • Gedraag je niet als massatoerist
 • Compenseer je CO2 uitstoot
 • Gebruik zo min mogelijk plastic
 • Reis lokaal
 • Respecteer de lokale cultuur en de lokale tradities

Trends en YTG

Wanneer ik de trends vergelijk met de reizen die ik ga maken in 2018 zie ik bepaalde dingen terugkomen. Zo ga ik dit jaar terug naar Denemarken, waar ik een aantal jaren geleden al een keer verbleef. Voor mij tijd om herinneringen op te halen. En niet alleen naar Denemarken zou ik graag terug willen, ook naar Normandië. Op een of andere manier maak ik mijn reizen nu bewuster mee dan toen ik nog een puber was.

Dat ervaringen belangrijker zijn dan materiele zaken ben ik een tweetal jaren geleden al mee begonnen. Ik shop nog amper om zo meer van de wereld te kunnen zien. Lokale ervaringen vind ik een belangrijk onderdeel van de reis, maar ik wil wel graag de touwtjes in handen houden, zeker als ik mijn reis zelf betaal. Toch probeer ik altijd wel een free tour te doen om meer te weten te komen over de stad. De ene keer bevalt dat beter dan de andere keer en leer ik veel meer over culturele tradities in een stad.

Hoe zit het met duurzaamheid? Het ene jaar vlieg ik meer dan het andere jaar. En ook al stap ik niet zo vaak in het vliegtuig dit jaar, ik maak wel twee verre reizen. Op de bestemming reis ik beide keren met het openbaar vervoer, overigens niet bewust, maar omdat ik geen auto rijd. Sinds kort heb ik een dopper die mee op reis gaat en ik probeer ook altijd een thermos mee te nemen om zo min mogelijk plastic te gebruiken. Maar op het gebied van duurzaamheid en iets teruggeven aan het gastland kan ik nog genoeg leren denk ik.

 

 

 

Misschien vind je deze ook leuk om te lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *