Socials

Ontdek de andere kant van de regio Noordrijn-Westfalen

Urbanana

Ontdek de andere kant van de regio Noordrijn-Westfalen

De regio Noordrijn-Westfalen kent iedereen waarschijnlijk wel. Steden als Düsseldorf en Keulen trekken jaarlijks vele Nederlanders voor een korte citytrip. Zelf kwam ik al eerder in Keulen en ontdekte de stad. Maar dat de regio een andere kant heeft waar ze trots op zijn wist ik niet. Het project Urbanana helpt deze dingen onder de aandacht te brengen. Deze keer geen artikel met tips om te bezoeken, maar om je een idee te geven over de achtergrond van de regio Noordrijn-Westfalen. 

Wat is Urbanana? 

De Duitse regio Noordrijn-Westfalen heeft sinds kort een eigen project: Urbanana. Het gebied herbergt namelijk een industrieel en creatief gebied. Hoe ze aan de naam komen? Als je de landkaart bekijkt, zie je een vorm van een banaan wanneer je een lijn trekt van de Ruhr naar Düsseldorf en Keulen. In deze steden vind je hippe koffiezaken, exposities, art centra, festivals en andere toffe creatieve evenementen. Ideaal voor de creatieveling die meer uit zijn bezoek wil halen.

Innovatief

Vele bedrijven in de regio zijn bezig met vernieuwen. Een andere cultuur dan de Duitse bedrijfscultuur die er al jaren heerst. We maken kennis met Ship, een bedrijf in Keulen die gevestigd zit in een campus. Veel dingen zijn hier inmiddels geautomatiseerd. In je bord zit zelfs een chip om je lunch af te rekenen, verwarming en deuren werken allemaal met een app via je telefoon. Innovatief op gebied van automatisering. Het Düsseldorfse Sipgate past juist de bedrijfscultuur aan, veel contact met medewerkers van andere afdelingen en iedereen is gelijk. Een Open Friday stelt iedereen in de gelegenheid om dingen te delen, of dat met je medewerkers van dezelfde afdeling is of van de directie, er is geen onderscheid. Passend na de Corona periode past Trivago in Düsseldorf toe dat thuiswerken prima kan. Medewerkers worden 4 dagen per maand op kantoor verwacht. En dat is niet om met je eigen werkzaamheden aan de slag te gaan; nee dit zijn speciale teamdagen, variërend in groottes van afdelingen.

Coworking

Dat coworking spaces lastiger zijn op te starten dan in Nederland blijkt na een aantal gesprekken. De Duitsers zitten veel meer aan regels gebonden. Inmiddels heeft deze trend toch voet aan de grond gekregen blijkt wanneer we een Vegan Coworking space in Dortmund bezoeken. Hier kun je als freelancer een bureau huren, overigens hoef je daar niet per se vegan voor te zijn, maar wel handig als je daarvoor open staat. Zelfs als Digital Nomad kun je voor ongeveer 35 euro een bureau huren voor een dagje. Hotels blijken al iets meer op deze trend in te spelen, ze bieden vaak in de lounge opties tot werken aan. Ideaal om nog even wat werk af te maken voordat je de stad gaat verkennen. 

Meerdere dingen tegelijk 

Dat gebouwen en hotels inmiddels voor meerdere doeleinden gebruikt worden blijkt na een paar dagen in de regio. Een campus van Ship in Keulen wordt gebruikt om te sporten, te ontbijten en regelmatig zijn er ook diverse borrels na het werken. Ook het hotel in Keulen waar we verblijven, het 25hour Hotel, biedt verschillende mogelijkheden. Als je wilt hoef je je hotel niet uit. Je kunt er ontbijten, lunchen en dineren, maar ook zijn er werkplekken om aan de slag te gaan. Een ander bedrijf in Keulen die verschillende opties aanbiedt is Lifelab, overdag een ruimte voor bedrijven om workshops te houden, in de avonduren allerlei evenementen voor buurtbewoners waar eventueel toeristen ook mogen aansluiten. De Dortmunder U past prima in het rijtje van bedrijven die meerdere dingen tegelijk aanbieden. In een oude bierbrouwerij, helaas zijn er binnen geen details meer van te zien, vind je een arts centrum. Op de verschillende verdiepingen vind je tentoonstellingen die je veelal gratis kunt bezoeken. Daarnaast zitten in het pand horecagelegenheden en heb je een gratis dakterras vanwaar je kunt genieten van het uitzicht over Dortmund. 

Mensen verbinden in de buurt 

Een ding wordt duidelijk na ons bezoek aan de drie steden, ze doen vrijwel allemaal dingen om ook de buurtbewoners bij hun bedrijf te betrekken. Of dat de locatie een plek is voor de community of dat ze meedoen aan evenementen in de stad, ze bieden allemaal mogelijkheden voor verbinding. Het Düsseldorfse Wacom helpt kunstenaars met hun start up om zo iets terug te doen voor ze. Niet alleen de verkoopkant van producten is voor Wacom belangrijk, het is ook een plek om samen te komen. Zo zijn ze ook onderdeel van de museumnacht. Vele bedrijven bieden hun ruimte aan voor problemen in de gemeenschap of om banden te creëren met de buurtbewoners. 

Duurzaam

Inmiddels is ook deze trend te zien binnen de bedrijfsculturen in Duitsland. Het beste voorbeeld zien we bij Impact café. Een café buiten het centrum van Keulen, dat vooral dienst doet als buurtcafé. Naast de vele evenementen die ze organiseren voor de buurt zijn ze bezig met vegan eten en reusable coffee jars. Ze zijn dan ook het eerste bedrijf in Duitsland die dat doet. 

En als je toch in Noordrijn-Westfalen bent waar ga je dan eten en slapen?

Een rijtje met tips: 

  • Kyoto Dortmund

Lees meer over deze regio

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on