De verborgen parel aan de Baltische Kust: Koerse Schoorwal in Litouwen

Koerse Schoorwal in Litouwen

De verborgen parel aan de Baltische Kust: Koerse Schoorwal in Litouwen

Een eiland verdeeld over twee landen, dat is de Koerse Schoorwal in Litouwen en deels in Kaliningrad Rusland. In de Oostzee voor de kust van Litouwen vind je dit eiland dat niet langer is dan honderd kilometer en vrijwel nergens breder is dan drie kilometer. Een eiland met duinen en bossen en waar je zelfs de hoogste duin van Europa kunt vinden. Kleine dorpjes en bezienswaardigheden sieren de 45 kilometer lange weg aan de Litouwse kant van het eiland. Benieuwd wat je kunt doen op de Koerse Schoorwal?

Bezienswaardigheden op de Koerse Schoorwal

Het eiland wordt omringd door de Oostzee en ter bescherming bestaat het landschap voornamelijk uit duinen en bossen. Vanaf Smityne kom je diverse plekjes tegen waar je de natuur in kunt voor mooie wandelingen op het strand of door de duinen.

Dead Dunes

Een van de plekken dat een bezoekje waard is zijn de dode duinen, net voorbij Juodkrante. Hier vind je het ‘Cognitieve pad van Nagliai’. Een 1,1 kilometer lang wandelpad door een dood duingebied richting de kust. Vroeger was hier een dorpje, maar dat is door de duinen opgeslokt. In dit gebied staat een sterke wind en het is amper begroeid. Het gebied bestaat uit witte en grijze duinen, waarbij de laatste begroeid zijn met mos. Om de wandelroute te lopen dien je een klein bedrag te betalen van ongeveer twee euro. Het is een gevarieerde route waarbij je een deel over een wandelpad loopt en een deel door mulle duinen. Ondanks dat je redelijk gezandstraald wordt, loop toch door naar het einde van het pad. Het uitzicht aan het einde is de moeite waard, je kijkt namelijk uit over de zee vanaf een redelijk hoge duin en de harde wind zie je terug aan de contouren van de zee. In het gebied van de Dead Dunes bevinden zich ook enkele duinen van meer dan 50 meter hoog.

Parnidis Dune

Parnidis Dune is een van de andere belangrijke trekpleisters op het eiland. Hier vind je niet alleen de hoogste duin van Europa maar kun je ook uitkijken richting Rusland. Parnidis Dune is te vinden aan het einde van de Litouwse kant van de Koerse Schoorwal bij het dorpje Nida. De meest opvallende duin is de 52 meter hoge Urbas Berg. Vanaf Parnidis Dune kun je het pad van de zon volgen. Je hebt hier niet alleen een panoramisch uitzicht over Nida en richting het Russische gedeelte, maar je kunt dus ook aflezen hoe laat het is. Het is de enige plek in Litouwen waar je de zon ziet opkomen en ondergaan vanaf het water.

Bezoek de verschillende Dorpjes op het eiland

Er zijn een aantal kleine dorpjes op het eiland. Nida is met 1500 permanente inwoners de grootste van de gemeente Neringa waar alle dorpen ondervallen behalve Smiltyne, deze behoort tot Klaipeda.

Nida

Het grootste en tevens het dorpje dat het verst rijden is van het vaste land is Nida. Het is een populaire vakantiebestemming onder de Litouwers en werd bekend doordat Nobelprijswinnaar Thomas Mann hier een landhuis had, tegenwoordig een museum. In Nida heb je een aantal winkels die je kunt bezoeken, maar ook een paar kleine bezienswaardigheden. Zo kun je hier genieten van een schilderachtig uitzicht over de Koerse Lagoon. Vanuit hier kun je de Parnidis Dune bezoeken en een schattige rood-witte vuurtoren siert het dorp. De bijna 30 meter hoge vuurtoren kan van dichtbij bekeken worden na het beklimmen van 200 treden. Het dorp heeft ook enkele specialiteiten die je hier kunt kopen. Zo is Nida echt een vissersdorp, hebben ze een fantastische bakker en is amber een van de belangrijkste producten van de streek.

Juodkrante

Een ander redelijk groot dorpje op het eiland is Juodkrante. De belangrijkste trekpleister van het dorp is de Witch Hill. John’s Mountain in Juodkrante staat al 35 jaar vol met houten beelden van heksen. Langs een wandelpad de berg op kun je deze beelden bekijken. Er staan ongeveer 80 beelden langs verschillende routes. Deze beelden komen terug uit Litouwse folklore. Tegenwoordig viert men er midzomernacht.

Handige informatie voor je bezoek aan de Koerse Schoorwal

Vanuit Klaipeda kun je met de boot het kleine stukje over de Curionian Lagoon over. Je betaalt voor deze overtocht ongeveer 12 a 13 euro en het duurt maar een kleine vijf minuten. Je wordt dan ook verzocht om in je auto te blijven zitten, waardoor je helaas niets meekrijgt van de overtocht. De boot gaat ongeveer om de twintig minuten, dus lang hoef je niet te wachten. Aan de Litouwse kant is er een lange weg vanaf Smiltyne naar Nida van ongeveer 45 kilometer. Een van de dingen die de politie op de Koerse Schoorwal graag doet, zijn snelheidscontroles. Houd je dus aan de snelheid. Onderweg kun je af en toe stoppen voor bezienswaardigheden, maar de afslagen hiervoor komen vaak abrupt en zijn niet altijd goed aangegeven. De dode duinen hebben een redelijke parkeerplaats en zijn wel makkelijk te bereiken. Parnidis Dune daarentegen is iets moeilijker. De parkeerplaats ligt op een duin en er gaat een smalle weg naar toe die je moet delen met grote touringcars. Lopend vanuit Nida kan hiervoor een oplossing zijn. Zonder visum mag je trouwens niet over de grens richting Rusland.

Overnachten op de Koerse Schoorwal kan natuurlijk ook!

Meer lezen over Litouwen en Letland?

Booking.com

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on