Socials

Wanneer heb je recht op vergoeding als je vlucht vertraagd is?

Vergoeding bij vertraging

Wanneer heb je recht op vergoeding als je vlucht vertraagd is?

Afgelopen jaren is het veelvuldig voorgekomen, je vlucht is vertraagd of zelfs geannuleerd. Dan kan het zijn dat je recht hebt op een vergoeding. Naast een geldelijke vergoeding kun je ook recht hebben op hulp van de luchtvaartmaatschappij. Zo kan deze verplicht zijn je eten en drinken aan te bieden.

Verzorging bij vertraging

Wanneer je vlucht meer dan twee uur vertraging heeft, deze geannuleerd wordt of er een overboeking plaatsvindt, dan heb je recht op verzorging. Verzorging houdt in dit geval in dat de luchtvaartmaatschappij je eten en drinken aan moet bieden. Het moet in verhouding staan met de tijd dat je moet wachten.

Wanneer je door omstandigheden een nacht in de buurt van het vliegveld moet blijven, dan moet de maatschappij deze overnachting aanbieden. Ook de transfer naar het hotel toe behoort tot de vergoeding. Officieel heb je recht om twee emails of twee telefoongesprekken te voeren, maar tegenwoordig heeft men allemaal een smartphone om dat zelf te regelen.

Wanneer krijg je geld terug bij vertraging?

In sommige gevallen van vertraging heb je recht op geld terug. Een voorbeeld hiervan is bij een vertraging van meer dan vijf uur. Je mag dan als reiziger geheel afzien van je vlucht en je volledige ticketkosten terugvragen. De maatschappij moet het ticket dan binnen 7 dagen terugbetalen. Een voorbeeld hiervan is een compensatie vertraging vlucht van Transavia.

Word je vlucht geannuleerd of mag je niet instappen? Dan mag je kiezen voor een terugbetaling van je ticket of mag je kiezen voor een andere vlucht. Je hebt dan ook recht op transfer naar de oorspronkelijke luchthaven.

Heb ik recht op schadevergoeding bij vertraging?

Je hebt recht op een vlucht vertraging vergoeding bij een annulering of vertraging waarbij je meer dan drie uur later op je eindbestemming komt. De reden hiervoor moet te wijten aan de luchtvaartmaatschappij zijn. Denk bijvoorbeeld aan een technisch probleem of een beschadiging van het vliegtuig of operationele problemen zoals een personeelstekort. Overmacht, zoals slechte weersomstandigheden is uitgezonderd.

Wanneer de vlucht overboekt is en je niet meer de mogelijkheid hebt om in te stappen, heb je ook recht op een schadevergoeding. De vergoeding bedraagt maximaal 600 euro en is afhankelijk van de lengte van de vlucht. Voor een vlucht tot 1500 kilometer krijg je 250 euro. Voor een vlucht van 1500 tot 3000 kilometer geldt een bedrag van 400 euro.

Afhankelijk van de lengte van een vlucht en de vertraging heb je recht op compensatie. Heb je meer dan 3500 kilometer gereisd, met 3 tot 4 uur vertraging? Dan krijg je 300 euro. En bij vluchten van meer dan 3500 kilometer en 4 uur vertraging geldt het maximale bedrag van 600 euro.

Dus heb jij vertraging gehad afgelopen tijd? Check dan goed waar je recht op hebt!

Tips voor leuke vliegbestemmingen

Ontdekt alleen of met anderen de wereld. Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen. Met slow travel kun je denken aan rondreizen/ treinreizen, solo travel, nature escapes, Micro avonturen, bijzonder overnachten, off the beaten en bijzondere ervaringen, verdieping in culturen en slow travel in steden. Kortom een bewuste manier van reizen.

Follow us on