Socials

De 7 beste vogelkijkgebieden van Noord Nederland

vogelkijkgebieden noord nederland

De 7 beste vogelkijkgebieden van Noord Nederland

Hoewel je het misschien niet verwacht in het noorden van het land, zijn er in dit deel vele belangrijke plekken voor vogels te vinden. Niet alleen gedurende het jaar zijn hier vele vogels te vinden, tijdens de trekperioden in het voor- en najaar zijn dit echte tussenstops voor vogels. Wil je ook een keer vogels kijken in Noord Nederland, maar weet je niet waar je moet zijn? Dit zijn de beste vogelkijkgebieden van Noord Nederland.

Vogelkijkgebieden in Noord-Nederland

Onlanden

Nog vrij nieuw is het gebied aan de zuidkant van Groningen. Officieel liggend in zowel de provincie Drenthe als Groningen is het al een walhalla geworden voor vele vogels. En niet zomaar een paar vogels. Roofvogels als de Visarend, Zeearend, Blauwe Kiekendief en Bruine Kiekendief worden hier regelmatig gespot. Maar ook zeldzaamheden als de Zwarte Ibis en de Ruigpootbuizerd komen hier wel eens langs. Vertrek vanaf het bezoekerscentrum om de gebieden Eelderdiep, Peizerweering en Matslootpolder te ontdekken. Vergeet ook niet even de vogelkijktoren te beklimmen als je toch in de Onlanden bent.

Waddeneilanden

Op alle eilanden zijn verschillende plekken waar je vogels kunt kijken. Denk aan de wadkant voor alle steltlopers en meeuwen, de bossen voor zangvogels en de duinen voor de roofvogels. In de wintermaanden strijken hier talloze eenden en ganzen neer om te overwinteren. Hierdoor zijn de eilanden het hele jaar een goede plek om vogels te kijken.

  • Texel: Mokbaai, Slufter, gebied rond de vuurtoren, de Volharding
  • Vlieland: Kroon’s Polder, duingebied  Lange Paal, Dodemansbol, Wadkant
  • Ameland: Oerd, Ballumerbocht, Wadkant, de Hon
  • Terschelling: Wadkant, Paal 20, Bossen, Boschplaat, Noordsvaarder
  • Schiermonnikoog: jachthaven, Kobbeduinen, Westerplas, waddenkant en in de winter de polders

Zuidlaardermeergebied

Op de grens tussen Drenthe en Groningen ligt het Zuidlaardermeer. Een enorm gebied van 370 hectare met een aantal polders. Het is een perfecte plek voor vele vogels waaronder een aantal zeldzamen zoals de witwangstern, steltkluut, klapekster, dwergmeeuw en velduil. Vele weidevogels, eenden en ganzen hebben inmiddels intrek genomen in het gebied. Tevens is het een perfecte spot voor het bekijken van de zeearend. Deze is inmiddels genesteld bij het Zuidlaardermeer en hier heb je een redelijk goede kans om er een te zien.

vogelkijkgebieden noord nederland

Fochteloërveen

Fochteloërveen is de thuisbasis voor een groep kraanvogels in de zomermaanden. Deze unieke vogels vind je op weinig andere plekken in Nederland. Er zit een redelijk groep van ongeveer twintig vogels die zich in de omgeving ophouden. Vaak zitten ze op de akkers rondom het wandelgebied. Op waarneming.nl ga je ze niet vinden, je dient zelf de omgeving te verkennen. Fochteloërveen is ook de plek om in de zomer een slangenarend te zoeken. Benieuwd naar het territorium van de slangenarend? Beklim dan de uitkijktoren De 7 vanwaar je een panoramisch uitzicht hebt over het gebied.

Nationaal Park Lauwersmeer

Het Lauwersmeer heeft verschillende vogelkijkgebieden waar je naar toe kunt. De Ezumakeeg is daar een van. In het voor- en najaar een plek waar vele vogels komen die op doortrek zijn. Andere plekken zijn het Jaap Deensgat en het gebied bij Kollumerpomp. Tevens is het Lauwersmeer de plek om de zeearend te spotten, want ook hier broeden inmiddels zeearenden. Door de afwisseling qua natuur bij het Lauwersmeer is het een gebied geworden waar je vele vogels kunt zien, zeker wanneer je een rondje maakt om het meer. Denk aan steltlopers, de lepelaar, eenden en ganzen, maar ook aan de roerdomp of de baardman.

Lees meer over: Nationaal Park Lauwersmeer | Wandelen Lauwersmeer

Buitendijk Friesland

Aan de Friese Waddenkust heb je een aantal plekken waar je, zeker in de wintermaanden, vele vogels kunt zien. Zelf bezocht ik dit gebied namelijk in de winter en kon redelijk wat nieuwe soorten aan mijn lijst toevoegen. Niet alleen steltlopers die op het Wad zijn bij bijvoorbeeld Paesens-Moddergat, maar ook heb je kans op een ransuil of velduil. Natuurlijk is het ook een gebied voor roofvogels als de buizerd, torenvalk of kiekendief. In de winter zie je grote aantallen brand- en rotganzen in het gebied, maar ook fraters, strandleeuwerikken, watersnippen en gorsen. Je kunt eigenlijk de hele Waddenkust afrijden om zo verschillende soorten te spotten.

Breebaartpolder – Termunten -Oldambt

In het uiterste noordoosten van Nederland, bijna in Duitsland, ligt een natuurgebied bij Oldambt dat een handje geholpen is. In samenwerking met de boeren in de omgeving zijn ze er in geslaagd weer een gebied te creëren waar de grauwe kiekendief baat bij heeft gehad. Het is een van de weinige plekken in Nederland waar je deze roofvogel kunt zien. Ook andere roofvogels als de buizerd, blauwe kiekendief, torenvalk, kerkuil en ransuil zijn in dit gebied te vinden. De Breebaartpolder is in het najaar een walhalla voor steltlopers, soms wel met duizenden tegelijk. Een ander prachtig plekje om vogels te kijken is het gebied rond de Kiekkaaste.

Handige boeken bij het vogelen

Verdwenen of verschenen

Een vrij recent boek over de ontwikkelingen van verschillende soorten vogels in Nederland. Met sommige broedvogels is het afgelopen jaren beter gegaan, gelukkig! Denk hierbij aan de zeearend die inmiddels op meerdere plekken broedt in Nederland. Helaas gaat het met sommige vogels minder goed in Nederland. Sovon behandelt daarnaast 6 verschillende thema’s die te maken hebben met de toekomst van vogels in Nederland. Een informatie boek met prachtige foto’s en soorten die je nog aan je lijstje wil toevoegen.
Bestel het boek hier bij Bol of koop hem bij de lokale boekenhandel

ANWB Vogelgids van Europa

Stiekem noem ik dit altijd de bijbel voor vogelaars. Hier staan namelijk alle 770 vogelsoorten in die je op het Europese continent tegen kunt komen. Voorzien van een afbeelding, de duidelijke kenmerken om vogels te herkennen, het geluid dat ze maken is dit een van de meest complete gidsen die je als vogelaar kunt hebben.
Bestel het boek hier bij Bol of koop hem bij de lokale boekenhandel

De gewiekste vogelgids

Zie je nou een vogel voorbij komen, maar vind je het lastig om te bepalen welke het is? Dit boek is de ideale gids voor beginnende vogelaars. De vogels zijn namelijk ingedeeld op kleur, vorm, leefgebied en gedrag en daardoor heb je altijd wel iets om te kijken wat die witte vogel nou precies was. De vogels komen meerdere malen voor in het boek, maar toch krijg je nieuwe informatie aan de hand van het thema.
Bestel het boek hier bij Bol of koop hem bij de lokale boekenhandel

De mooiste vogelkijkgebieden van Nederland en Vlaanderen

Na het lezen van dit artikel nieuwsgierig geworden naar andere vogelkijkgebieden in Nederland of Vlaanderen? Dan is dit de beste gids die je kunt hebben. Naast een aantal van de hierboven beschreven gebieden staan er nog vele andere gebieden in met tips om vogels te kijken. Ideaal als je in je omgeving op zoek bent naar nieuwe gebieden!
Bestel het boek hier bij Bol of koop hem bij de lokale boekenhandel

Zelf een keer vogelen?

Wil je zelf een keer vogelen? Ik ben inmiddels een aantal keren mee geweest met een excursie en merk dat je op deze manier als beginnende vogelaar het meeste leert. Zeker wanneer je een paar vogels ziet overvliegen, maar waar je geen idee hebt wat het zijn. Een gids herkent deze vaak binnen een minuut door het geluid of de vorm. Ideaal om meer vogelsoorten toe te voegen aan je lijst.

Excursies kun je boeken via:

Meer leren over vogels kijken? Luister dan eens naar de Vogelspotcast

Handige apps / websites:

  • iObs (iphone)
  • Wadvogels
  • Vogels in NL
  • ObsIdentify – voor het herkennen van vogels die je op de foto hebt gezet
  • Waarneming.nl
vogelkijkgebieden noord nederland

Meer lezen over natuurgebieden waar je kunt vogelen?

Ontdekt alleen of met anderen de wereld. Your Travel Guide wil je inspireren om te onthaasten in het leven, om langzamer te reizen, een andere manier van reizen toe te passen en bijzondere ervaringen op te doen. Om slow travel toe te passen in je reizen. Mijn liefde voor lijstjes komt terug in dingen die je kunt doen op bestemmingen, niet dingen die je moet afstrepen. Met slow travel kun je denken aan rondreizen/ treinreizen, solo travel, nature escapes, Micro avonturen, bijzonder overnachten, off the beaten en bijzondere ervaringen, verdieping in culturen en slow travel in steden. Kortom een bewuste manier van reizen.

Follow us on