Waarom ik iedereen kan aanraden om een keer alleen op reis te gaan

Alleen op reis

Waarom ik iedereen kan aanraden om een keer alleen op reis te gaan

Negentwintig jaar heeft het mij bij geduurd. Pas toen durfde ik voor het eerst de stap te zetten om alleen op reis te gaan. Naar het veilige Berlijn, want dat kende ik al een klein beetje. Heb ik mijzelf beperkt de jaren ervoor door niet alleen te gaan? Ja, ik denk dat het wel. Ik had waarschijnlijk mijn geliefde Amerika eerder bezocht. Maar ik denk dat je vanzelf wel aanvoelt wanneer je er klaar voor bent om een solo reis te maken. Toch kan ik inmiddels na een aantal reizen, iedereen aanraden om het een keer alleen op vakantie te gaan. Waarom alleen op reis? Lees dan snel verder.

Waarom alleen op reis?

Alleen reizen zorgt ervoor dat je uit je comfort zone gaat

Voor mij was het reden waarom ik nog niet alleen op reis zou gaan. Het solo reizen zelf was al uit mijn comfort zone. Vandaar dat het lang heeft geduurd voordat ik de stap durfde te nemen. Maar ook tijdens het reizen zelf heb ik genoeg dingen gedaan waarbij ik even een drempel over moest. Alleen uit eten gaan bijvoorbeeld. In Berlijn ervaarde ik daarmee geen problemen, kwestie van mooi weer en lekker buiten zitten. In Stockholm vond ik het wat minder. Het was donker en zaterdagavond al redelijk laat. Alle restaurants in de buurt van het hostel zaten redelijk vol en om dan in je eentje binnen te komen, was voor mij wel even een drempel. Maar goed uiteindelijk went dat. In New York was het daarentegen, geen enkel probleem, maar dat heeft natuurlijk te maken dat veel mensen in deze stad op zich zelf zijn en alleen uit eten gaan. Inmiddels gaat het mij een stuk beter af en vind ik het af en toe lekker om iets op te halen en in het hotel op te eten. Want aan wie moet je verantwoording afleggen? Niemand, hoe fijn is dat.

Alleen naar New York

Genieten van wat jij wil op reis

Wanneer je alleen op reis gaat is een accommodatie toch meer een punt. Hostel of toch een hotel? In Berlijn had ik een soort verkapt hostel waar alleen eenpersoonskamers verhuurd werden, dus prima. In Stockholm koos ik voor een hostel om dat eens te ervaren. Overigens wel een eenpersoonskamer, ik weet van mezelf wel dat ik geen oog dicht doe in een dorm. De keuze voor een hostel was een waar ik mijn lesje uit leerde. De eenpersoonskamer was zo gehorig, dat ik nog het idee had op een dorm te liggen. In New York had ik bijna een cabin geboekt tot ik er achter kwam dat dit een verkapte slaapzaal was met een paar dunne wandjes. Uiteindelijk koos ik voor een YMCA en dat was een prima keuze. Even wennen was het om in Stockholm te douchen achter in simpel gordijntje en vooral hoe doe ik dit met mijn kleren etc, in New York was ik hier een stuk handiger in. Je kunt uiteindelijk zelf bepalen waar je wilt overnachten, je hoeft met niemand te overleggen over wat je wil. En geniet ook eens van een accommodatie dat stiekem veel te groot is.

Leer jezelf kennen

Ik heb zeker dingen over mezelf geleerd tijdens mijn reizen. Ik koos er in Berlijn voor om niet de makkelijke weg te kiezen en toch Teufelsberg te bezoeken. Daarnaast was ik, doordat ik geen reismaatje bij mij had, continu met mijzelf aan het overleggen wat ik wilde. Gelukkig gaat dat een stuk beter inmiddels en kan ik meer relaxen ook op reis. Ik weet steeds beter wat ik wel en niet wil tijdens een reis. Eigenlijk heb ik iedere reis kleine dingen over mezelf geleerd, wat ik wel fijn vind en wat niet en hoe daar mee om te gaan. Ook merkte ik dat ik zelf rustiger werd in New York omdat het alleen reizen niet meer nieuw was. Ik merkte veel meer dingen op dan ik tijdens reizen met anderen doe. Zag mooie momenten van locals in de subway bijvoorbeeld.

Geniet van het alleen zijn

Wanneer je alleen reist moet je zelf actie ondernemen wanneer je ergens niet uitkomt. Ik heb tijdens mijn reizen geleerd dat wanneer er iets niet lukt, je toch echt de enige bent die actie kan ondernemen. Je moet wel op mensen afstappen om dingen te vragen. Daarnaast leer je ook wat je grenzen zijn en wat je wel en niet wil tijdens het reizen. Solo reizen was voor mij jarenlang out of my comfort en nu kies ik voor bestemmingen waar ik een goed gevoel bij heb. Voor sommige bestemmingen ben ik nog niet klaar. Ook tijdens mijn reizen weet ik wat ik wel en niet wil. Zo hoef ik op dit moment niet met groepen op stap en vind ik het veel leuker om voor de drukte aan ’s ochtends de stad zien ontwaken.

Momenten delen

Wil je dan niet ervaringen delen met iemand die dezelfde reis heeft gemaakt? Natuurlijk is het leuk om bepaalde herinneringen op te halen na een reis met iemand. Toch kan ik er zelf ook heel erg van genieten van de me-time momenten. Herinneringen die van mij zijn. Zo stond ik op de Top of Rock van de zonsondergang te genieten, regelmatig denk ik daar nog een terug. Of van de keer dat ik met het liedje van Pink What About Us over de Brooklyn Bridge liep. En wanneer ik later de foto’s terug kijk, denk ik met veel plezier terug aan fijne plekken in Canada of de Kanaaleilanden.

Absolute vrijheid

Een punt dat volgens mij niet veel uitleg nodig heeft. Je kunt doen en laten wat je wilt op reis. Wil je vroeg opstaan? Dan hoef je geen rekening te houden met een reispartner die graag wat langer wil liggen of vice versa. Ik ben een echt ochtendmens, dus tijdens mijn reizen ben ik vroeg wakker en ga ik de stad verkennen. Heerlijk om de stad te zien ontwaken en de zon zien op te komen. Dat houdt vaak wel in dat ik ’s avonds niet zo heel veel meer doe, maar dat vind ik niet erg. Niet alleen de vrijheid om te bepalen hoe laat je op pad wil natuurlijk, maar wanneer je alleen reist heb je de vrijheid om te bepalen wat je wilt zien en wilt doen.

Mensen ontmoeten

Is alleen reizen dan niet eenzaam? Ik ben sowieso iemand die mijzelf kan vermaken, zij het met een boek of even een reisdag opschrijven in mijn traveljournal. Ik hoef niet continu gezelschap om mij heen. Wil je contact met mensen, dan kom je die echt wel tegen. Op Stockholm na, maar de winter was sowieso (in de stad met veel zelfmoorden vanwege winterdepressies) niet de handigste periode, heb ik overal leuke gesprekken gevoerd. Gesprekken waarbij ik de mogelijkheid had om iets gezelligs te doen met die mensen als ik zou willen. Nu ben ik niet altijd daar per se op uit. Ik ontmoette een meisje in de metro in New York die juist helemaal niets had gepland om iedere dag met mensen spontaan dingen te doen. Als je wilt, dan kun je genoeg mensen ontmoeten. Ik vond het juist fijner om te dingen te doen waarvoor ik juist richting de stad kwam.

Wat zijn de nadelen van alleen reizen?

Activiteiten die met meerdere personen leuker zijn

Sommige activiteiten zijn leuker met zijn tweeën. Zo ging ik afgelopen keer in New York naar honkbal. Het was zeker gezellig geweest om met iemand naar zo’n wedstrijd te gaan. In Canada leek het mij leuk om te kajakken, ook zo’n activiteit die met meerderen gewoon leuker is. Honkbal heb ik overigens gewoon bezocht, kajakken heb ik de laatste keer in New York gedaan, ook alleen.

Dure accommodaties

Helaas is een hotel in je eentje net zo duur als dat je met zijn tweeën zou gaan, of zelfs duurder. Jammer dat eenpersoonskamers altijd duurder zijn. Tegenwoordig probeer ik niet meer te bezuinigen op kamers, dus voor Canada heb ik kamers waar hele families bijna in kunnen. Helaas moet ik dat in mijn eentje betalen.

De leukste boeken over solo reizen

Meer lezen over solo reizen?

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on