Socials

Blog

Waarom Riga mij tegenviel

Waarom Riga mij tegenviel

Soms heb je een bepaald gevoel bij een stad. Een gevoel dat lastig uit te leggen is. Zo vind ik New York fantastisch, maar om het gevoel onder woorden te brengen, lastig. Het is de sfeer die daar aan bij draagt. Een bepaalde vibe die ervoor zorgt dat jij teruggaat komen in een stad of niet. Berlijn en New York zijn voor mij steden die dat gevoel op een positieve manier hebben bij mij. Mocht ik ooit in het buitenland gaan wonen, dan zijn deze twee wel favoriet. Bij Riga kreeg ik dat gevoel afgelopen jaar niet. Waarom Riga mij tegenviel?

Eerste indruk

Een eerste indruk van een stad kan best bepalend zijn, maar toch hoeft een stad niet altijd afgeschreven te zijn. Ik beleefde Berlijn de eerste keer op een totaal andere manier dan de tweede keer. Toen werd ik pas verliefd op de stad. In Riga was de eerste indruk niet een waar ik een goede herinnering aan over heb gehouden. Wanneer je rondreist, is het verblijf een van de eerste dingen waar je mee te maken krijgt in een stad. We hadden een appartement geboekt via Booking aan een drukke straat zo bleek. Op zich niet erg natuurlijk, want het was wel centraal. De inrit was niet te zien vanaf de straat, dus even verderop contacten we de eigenaar. Hij beloofde ons op te pikken. Even later staat er een enorm sjofele man voor onze neus. Hij zou de weg wel even wijzen. Het appartement bleek te bereiken vanuit een steeg, een binnenplaats. Eentje waar verder alleen gewone woningen waren. Jammer, want dit hoort thuis op Airbnb en niet op Booking. Eenmaal binnen hing er een geur die niet te definiëren was. De afwas van de vorige stond er nog, een fatsoenlijk bed was het niet te noemen en zal ik nog maar niet beginnen over het beddengoed. Een eerste indruk bepaalt een hoop, hier voelde ik mij totaal niet thuis. Maar goed, hier kan de stad Riga natuurlijk weinig aan doen.

Waarom Riga mij tegenviel

De stad verkennen

We besloten direct maar een rondje te maken in de stad. Er moest namelijk nog ergens gegeten worden. Op vrijdagavond was het gezellig druk in het oude centrum. Misschien iets te gezellig. Overal liepen vrijgezellenfeest-groepen lawaai makend door de stad. Iets met een goedkope bestemming voor een vrijgezellenfeest. Niet helemaal mijn ding.

De volgende ochtend besloten we de markthallen te verkennen. Het centrale hart waar de locals komen om hun boodschappen te doen. Dus een goed moment om kennis te maken met Riga. De hallen zijn werkelijk enorm groot en je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het er kopen. En inderdaad locals genoeg. Op een of andere manier voelde ik mij niet op mijn gemak. Weer dat gevoel dat je lastig onder woorden kunt brengen. Misschien had het iets te maken met de slechte nacht die ik had gemaakt, misschien ook niet. De markthallen waren een goede weerspiegeling van Riga en ik kan ook iedereen aanraden om er langs te gaan, het was alleen niet mijn ding.

Ervaringen

Voor het diner besluiten we nog even een kijkje te nemen bij de Daugava, de rivier die door de stad loopt. We nemen plaats op verschillende plekken langs de oever om een boekje te lezen. Op een gegeven moment zie ik een groepje mannen naderen waarbij een aantal blijft staan en de rest omsingeld ons een beetje. Ik ben direct alert en krijg er geen fijn gevoel bij. Gelukkig besluiten ze na een tijdje door te lopen.

Waarom Riga mij tegenviel

Na een dagje struinen door de stad, besloten we na het avondeten nog een kopje koffie te drinken op een bankje in het park. Iets met het ontvluchten van het vieze appartement. Twee kopjes koffie stonden te wachten tussen ons in op het bankje. Opeens verschijnt er een zwerver voor ons met een sigaret in haar mond, dus ik verwacht dat ze vraagt om een vuurtje. Niets is minder waar, ze pakt een kopje koffie en gaat ervandoor. Totaal verbijsterd blijven we zitten. Moeten we erachteraan? Aangezien dat weinig zal uitmaken, keren we maar weer terug naar het bankje. Een ervaring die niet doet bijdragen aan het gevoel dat ik al heb van de stad.

Eindbeeld

Ging ik dan helemaal met een negatieve ervaring naar huis? Nee. De stad is prachtig, heeft mooie gebouwen, er is veel te doen, je kunt met de trein naar de stranden verderop. Ideaal voor een citytrip van een weekend. Ik heb ook de mooie dingen van de stad gezien. Zondagavond was het gevoel dat ik had al wel een stukje beter, geen nare ervaringen meer die dag. Daarbij hoeven mijn ervaringen natuurlijk niet overeen te komen met de ervaringen van anderen. Het zorgde er echter wel voor dat Riga mij een beetje tegenviel. Vilnius daarentegen, vond ik een hele fijne stad. Misschien kon Riga gewoon ook niet tippen aan de ervaring die ik daar eerder die week had. En om te laten zien dat Riga best mooi is, nog een paar mooie foto’s van de stad.

Waarom Riga mij tegenviel

Meer lezen over de roadtrip in Litouwen en Letland die ik maakte?

Waarom Riga mij tegenviel

 

Your Travel Guide is een digitale reisgids met persoonlijke en eerlijke tips voor (solo) road trips, citytrips en fijne escapes in de natuur; of een combinatie van alle drie! Liefde voor bestemmingen als New York, Noord- Amerika en dicht bij huis in Europa. Ontdek de hotspots & bezienswaardigheden in populaire bestemmingen of juist de verborgen parels.

Your Travel Guide

Een digitale reisgids vol met tips voor je citytrips, roadtrips, nature escapes en solo reizen in Amerika en Europa

Follow us on