Socials

Wandelen bij het Lauwersmeer – Tips voor wandelroutes

Wandelen Lauwersmeer

Wandelen bij het Lauwersmeer – Tips voor wandelroutes

Op de grens van Friesland en Groningen vind je het Nationaal Park Lauwersmeer. Een prachtig natuurgebied dat in 1969 gecreëerd werd door het Lauwersmeer af te sluiten van de Waddenzee. Inmiddels een vogelrijk gebied met een aantal wandelroutes die je kunt lopen. Een heerlijke plek om wandelend te verkennen, de natuur is divers en er is genoeg wildlife om te spotten. Wandelen bij het Lauwersmeer, tips voor wandelroutes in het gebied.

Het Ontstaan van het Lauwersmeergebied

Een waar vogel- en natuurparadijs is Nationaal Park Lauwersmeer inmiddels geworden. Gecreëerd destijds toen de Lauwerszee werd afgesloten van de Waddenzee waardoor het Lauwersmeer ontstond. Door de afsluiting kwam er een einde aan de getijden in het gebied. Op de drooggevallen zandplaten begon steeds meer te groeien, waardoor het nationale park een mix is tussen open vlaktes, bos, en gras- en rietvelden. Inmiddels leven er vele vogels in het gebied en lopen er grote grazers om de boel te onderhouden.

Wandelen bij het Lauwersmeer

Op de vroege morgen stapte ik uit bij het Lauwersnest, een van de plekken rondom het Lauwersmeer waar diverse wandelroutes starten. In alle rust begin ik aan de Observatietoren-route, een route van ongeveer 6 kilometer door bos en langs de randen van het Lauwersmeer. Het is niet de eerste keer dat ik ga wandelen bij het Lauwersmeer, ik overnachtte er al eens en heb meerdere keren de konijnenroute gelopen. Ook in het dorp liep ik al eens wat van de wandelroutes. Onder het geluid van vele vogels liep ik de route die langs vakantiepark Suyderoogh loopt. Onderweg kwam ik weinig tot geen mensen tegen, heerlijk om zo de dag te starten. Na de Observatietoren route liep ik langs het meer richting het dorp en de haven. Via de Marneroute vervolgde ik mijn route om uiteindelijk bij de dijk te eindigen. Een dijk vol met pasgeboren lammetjes. In de haven, de perfecte plek voor een visje en op vrijdag de komst van de vissersschepen te bekijken, eindigde ik deze keer de route. Het Lauwersmeer blijft een fijn gebied om op pad te gaan en logisch want er valt genoeg te ontdekken. Een plek waar ik graag nog terugkeer. Om te wandelen of om vogels te spotten.

Wanneer je wil wandelen bij het Lauwersmeer kun je kiezen uit één van de drie verschillende startplekken. In het dorpje Lauwersoog starten een aantal routes, net als bij het Lauwersnest op weg naar Lauwersoog en bij Kollummerwaard zijn een aantal gemarkeerde routes. Het zijn losse routes, maar sommigen lenen zich prima om te combineren.

Wandelroutes in Lauwersoog

Vanuit het dorp Lauwersoog, startplaats is vaak restaurant het Booze Wijf, kun je een viertal routes lopen. Afwisselende routes met bos en heide. Het zijn relatief makkelijke routes en je vindt in het dorp horeca waar je gebruik van kunt maken.

 • Duindoornroute -3km start Het Booze Wijf
 • Marneroute – 7,5 km start parkeerplaats Strandpaviljoen Meerzicht
 • Mindervalidenroute – 3 km start bij Lauwersnest, maar je loopt richting het dorp
 • Orchideeënroute – 3km start parkeerplaats Strandweg

Wandelroutes bij Het Lauwersnest

Het Lauwersnest is een populaire plek om te starten met wandelen bij het Lauwersmeer. Er starten verschillende routes van verschillende lengtes. Je kunt hier de auto parkeren en indien mogelijk het Lauwersnest nog bezoeken. Je vindt hier namelijk van alles over de flora en fauna rondom het Lauwersmeer. De routes gaan vooral door bos waarbij af en toe een uitzicht over het meer natuurlijk niet kan ontbreken.

 • Konijnenroute – 3,3km
 • Suyderooghroute – 6,5km
 • Observatietorenroute – 5,6km
 • Natuurpad – 1,5km
 • Mindervalidenroute – 3km
 • Kabouterroute – 500-1500 meter

Wandelroutes bij Kollumerwaard

Wanneer je graag wil wandelen bij het Lauwersmeer is dit niet de eerste plek waar je aan denkt. Maar ook aan de zuid-west kant van het meer starten een tweetal routes.

 • Diepsterbosroute -5km start op parkeerplaats Rijsdammen
 • Vogelroute – 5km start op parkeerplaats Kwelderweg west

Lees meer over de provincie Groningen

Optimaal genieten van het Lauwersmeer Nationaal Park? Kijk dan hier voor de mogelijkheden!

Sinds april 2016 is Your Travel Guide een inspiratieplatform voor reizen dicht bij huis, in Europa en in de rest van de wereld. Je vindt mijn liefde voor lijstjes terug in complete bestemmingsgidsen; wat zijn de leukste bezienswaardigheden, culinaire hotspots, routes voor roadtrips/rondreizen, nature escapes, wandelmogelijkheden, outdooravonturen en bijzondere accommodaties. Your Travel Guide is een combinatie tussen natuur, cultuur, avontuur en culinair. Je vindt er zowel inspiratie voor bekende bestemmingen als off the beaten plekken. Inmiddels is YTG ook een platform voor soloreizigers. Liefde voor New York en de Waddeneilanden.

Follow us on